Μπορεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να πέφτουν στην Ευρωζώνη, όμως ένα άλλο μέγεθος, αυτό των δανείων που βρίσκονται σε ρύθμιση, κινείται ανοδικά, προβληματίζοντας τράπεζες και εποπτικές Αρχές για το ενδεχόμενο να ξαναγίνουν κόκκινα.
Σύμφωνα με εποπτικά στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τις προηγούμενες ημέρες, στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2022 τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και βρίσκονται στο στάδιο παρακολούθησης (stage 2) από τις τράπεζες μέχρι να ταξινομηθούν εκ νέου στα εξυπηρετούμενα, αυξήθηκαν σε 1,434 τρισ. ευρώ από 1,391 τρισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2022 και ο σχετικός δείκτης ανήλθε στο 9,79% από 9,72%.
Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτά μειώθηκαν στην ευρωζώνη στα 348 δις. ευρώ από 351 δις. το προηγούμενο τρίμηνο, με τον δείκτη NPE να υποχωρεί το γ΄ τρίμηνο 2022 στο 2,29%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ένα εύρος από 0,85% στην Εσθονία έως 7,50% στην Κύπρο, με την Ελλάδα να μην έχει την αρνητική πρωτιά, να βρίσκεται ωστόσο στην δεύτερη θέση με μέσο δείκτη ΝPE κοντά στο 7%.
Βάσει των όσων ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για το γ΄ τρίμηνο 2022, η Eurobank είχε δείκτη NPE 5,6%, η Εθνική Τράπεζα 5,9%, η Alpha Bank 8% και η Τράπεζα Πειραιώς 8,7%. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 ο μέσος δείκτης NPE αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,8%. Όσο για τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση, όπως είχε γράψει το insider.gr, ανέρχονται σε 12,5 δις. ευρώ.
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια επανέλαβε στις τράπεζες την ανάγκη να συνεχιστεί η μείωση των NPEs και να παρακολουθούνται στενά τα δανειακά χαρτοφυλάκια προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Ο Α. Ένρια έδωσε, πάντως, και μια νότα αισιοδοξίας, λέγοντας στις τράπεζες ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα στην οικονομία της ευρωζώνης σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει για το κόστος των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την επισκόπηση της ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών στην ΕΕ (η έκθεση δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες και αφορά μετρήσεις που έγιναν τον Νοέμβριο 2022), η εκτίμησή τους για τον πληθωρισμό είναι ότι αυτός θα είναι αισθητά χαμηλότερος σε βάθος τριετίας. Με μέσο πληθωρισμό 9,9% τον Νοέμβριο 2022, οι καταναλωτές αναμένουν υποχώρησή του στο 5% το επόμενο δωδεκάμηνο (από προηγούμενη πρόβλεψη για 5,4%), ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας κάνουν λόγο για 2,9% από 3% προηγούμενη πρόβλεψη.
Αναφορικά με το εισόδημα και την κατανάλωση, οι καταναλωτές ανέμεναν ότι το ονομαστικό εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά 0,9% τους επόμενους 12 μήνες, από 0,7% εκτίμηση Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021, οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν, από 4,7% σε 4,3%. Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο 6,3%.
Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν από -2,6% τον Οκτώβριο σε -2,0%. Σε συμφωνία με τις υψηλότερες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες των καταναλωτών για το ποσοστό ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες μειώθηκαν στο 12,4% από 12,5% τον Οκτώβριο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (11,8%).
Τέλος, οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η αύξηση της τιμής του σπιτιού τους τους επόμενους 12 μήνες θα παραμείνει αρκετά σταθερή στο 3,1%. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων σε ορίζοντα 12 μηνών αυξήθηκαν περαιτέρω στο 4,8%, δηλαδή μιάμιση ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις αρχές του 2022.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν την διαπίστωση Ένρια ότι η κατάσταση στην οικονομία της ευρωζώνης δείχνει να πηγαίνει καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πράγμα που μειώνει τους κινδύνους για την μη εξυπηρέτηση των δανείων, χωρίς, βεβαίως, να αίρει την επιφυλακή των τραπεζών για τα ρυθμισμένα δάνεια.