Ο Γιώργος Συκιανάκης αποτελεί ένα πρόσωπο – θεσμό στο χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Όντας ένα από τα μακροβιότερα στελέχη του κλάδου και έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), είναι εξαιρετικός γνώστης του φαρμάκου και έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα στις εξελίξεις.
Πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Menarini Hellas, μετά από μία μακρόχρονη πορεία στο «τιμόνι» της εταιρείας, μια αιφνιδιαστική για πολλούς κίνηση, που «γέννησε» ερωτηματικά.
Μιλώντας στο Insider, εξηγεί γιατί επέλεξε αυτή τη συγκυρία για να ρίξει αυλαία στη συνεργασία του με το διεθνή φαρμακευτικό Όμιλο και εξηγεί πώς κατάφερε να οδηγεί τη θυγατρική του στην Ελλάδα σε ανάπτυξη, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση.
Παράλληλα, σχολιάζει τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του φαρμάκου και -έχοντας ήδη συμπληρώσει σχεδόν μισό αιώνα στον κλάδο- δίνει το στίγμα για το μέλλον, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας, προς όφελος των ασθενών.
Κύριε Συκιανάκη, πρόσφατα ανακοινώσατε την αποχώρησή σας από τη Menarini Hellas, μετά από 34 χρόνια συνεργασίας. Γιατί τώρα;
Γιατί πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ολοκληρώσω την μακρόχρονη επαγγελματική μου συνεργασία, με τον όμιλο Menarini.
Η εταιρεία είναι σε ανοδική πορεία, το μελλοντικό της πρόγραμμα είναι εξαιρετικό και η νέα γενιά στελεχών δυναμική και ικανή. Παράλληλα, θεωρώ από την πλευρά μου ότι ικανοποίησα στο απόλυτο τους επαγγελματικούς στόχους που έθεσα με την Menarini Hellas.
Ποιες θεωρείτε ότι ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες της εταιρείας κατά τη διάρκεια της πολυετούς «θητείας» σας;
Η θετική αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και η καθιέρωση της ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Η φαρμακοβιομηχανία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από τα μνημονιακά μέτρα, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις με δυσβάσταχτες επιστροφές (clawback). Πώς καταφέρατε να οδηγείτε την εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης;
Η φαρμακοβιομηχανία -και όχι μόνο- δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια και όλες οι επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν και δυσκολεύονται αρκετά.
Η Menarini Hellas διατήρησε την ανάπτυξή της κυρίως γιατί κυκλοφόρησε στην αγορά νέα πρωτότυπα και καινοτόμα ιδιοσκευάσματα, έκανε μια συνετή διοίκηση προς όλες τις κατευθύνσεις και κατάφερε να διατηρήσει όχι μόνο το ανθρώπινο δυναμικό της αλλά και την οικονομική της ευρωστία.
Πολλοί επικεφαλής θυγατρικών ξένων φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα υποστηρίζουν ένα από τα πιο δύσκολα «καθήκοντά» τους είναι να μεταφέρουν στις μητρικές εταιρείες το πλαίσιο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;
Κατά ένα μέρος, ναι. Είναι θέμα επικοινωνίας και σωστής επεξήγησης των συνθηκών και των επιβαλλομένων μέτρων, περιλαμβανομένων και των διαφορετικών λειτουργικών συνθηκών.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η «χρυσή τομή» μεταξύ της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες και του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και πώς μπορεί να επιτευχθεί;
Η φαρμακευτική δαπάνη θα αυξάνεται, διότι ο πληθυσμός γηράσκει, τα νοσήματα είναι πολλαπλά και η αναγκαιότητα για φαρμακευτική δαπάνη θα μεγαλώνει αναγκαστικά.
Αντίστοιχα, η κρατική φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να αυξηθεί και αυτή για να είναι εφικτή η πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις νέες και πλεονεκτικές θεραπείες.
Έχοντας διατελέσει πρόεδρος του ΣΦΕΕ και παρακολουθώντας στενά τις μετέπειτα εξελίξεις, ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο «τρωτό» σημείο στην επικοινωνία μεταξύ της Πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας;
Πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία πρέπει να συνεργάζονται στενά, με σκοπό την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας αλλά και την εύρωστη λειτουργεία των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το φάρμακο. Νομίζω ότι η επικοινωνία αυτή πρέπει να βελτιωθεί και να γίνει περισσότερο αξιόπιστη.
Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Νο 1 κίνηση που πρέπει να κάνει η νέα Κυβέρνηση, όσον αφορά στην πολιτική φαρμάκου και γιατί;
Να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της αύξησης της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης και να συνεργαστεί στενότερα με όλους τους φορείς Υγείας, αλλά και τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Μετά τη λήξη της συνεργασίας σας με τη Menarini, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική σας ζωή. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Φήμες σας «θέλουν» να συνεργάζεστε με το υπουργείο Υγείας. Τις επιβεβαιώνετε;
Σίγουρα σκέφτομαι πολλά, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα μπορούσα να σας ανακοινώσω σήμερα.