SOS για την απώλεια μιας σημαντικής ευκαιρίας στον τομέα της ευρωπαϊκής βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας εκπέμπουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA), με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με αφορμή τη σύνοδο Κορυφής, στις 9-10 Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα συζητηθεί το ευρωπαϊκό Βιομηχανικό Σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι αυτής των ΗΠΑ, οι δύο φορείς επισείουν την προσοχή στο θέμα της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία αναμένεται στα μέσα του επόμενου μήνα, τονίζοντας ότι διακυβεύεται το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας.
ΣΦΕΕ και EFPIA «προσυπογράφουν» τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Προέδρου von der Leyen στο Νταβός, ότι η ενώ η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση της βιομηχανικής της βάσης και να γίνει πιο φιλική προς τις επενδύσεις και την καινοτομία, παρατηρούνται επιθετικές προσπάθειες για την προσέλκυση των βιομηχανικών της ικανοτήτων μακριά στην Κίνα ή αλλού. «Γνωρίζουμε ότι οι μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το τι κάνουμε σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος von der Leyen, με την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία να εκφράζει ανησυχία ότι οι επερχόμενες προτάσεις αντιβαίνουν σε αυτήν την ατζέντα.
Πολυδιάστατες οι επιπτώσεις
Οι δύο φορείς του φαρμάκου, εκτιμούν ότι η νέα νομοθεσία θα έχει διαρκή, σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε έναν τομέα που συμβάλλει στο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με 136 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, απασχολεί 840.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη και επανεπενδύει μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του σε Ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη από οποιονδήποτε άλλο τομέα υψηλής τεχνολογίας (επί του παρόντος 42 δισ. ευρώ κάθε χρόνο). Σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις για την πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών στις πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές, τις εξελίξεις στη θεραπεία καθώς και τη δημόσια υγεία ευρύτερα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, κίνδυνος «καιροφυλαχτεί» από τη συνεχή απώλεια επενδύσεων αλλά και από την απώλεια ταλέντων. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας δεν είναι νέος. Στη δεκαετία του 1990, οι μισές από όλες τις νέες θεραπείες προέρχονταν από την Ευρώπη, ενώ σήμερα η αντίστοιχη αναλογία είναι μόνο μια στις πέντε. Το 2002 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη για φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, σήμερα ξοδεύουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα. Η απασχόληση στον φαρμακευτικό τομέα στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά 800% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτές οι χώρες παρέχουν ένα καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι απαραίτητο για το μέλλον της έρευνας και ανάπτυξης και μια βιώσιμη εμπορική αγορά στην οποία πωλούνται τα προϊόντα.
«Οι Βρυξέλλες κρατούν τα κλειδιά για την απελευθέρωση της υγείας, της καινοτομίας και του οικονομικού δυναμικού της μεγαλύτερης βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα», αναφέρουν ΣΦΕΕ και EFPIA στην επιστολή τους, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει τη δύναμη να ανακόψει τη ροή των επενδύσεων εκτός των συνόρων της και να ανταγωνιστεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας. Και καταλήγουν: «Εάν η ΕΕ το κάνει σωστά, η φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα στην Ευρώπη βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει στην αύξηση των παροχών για τους ασθενείς και για ένα πιο υγιές μέλλον».