ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί για έργα 400 εκατ. ευρώ από το PPF στην εκκίνηση του 2023

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί για έργα 400 εκατ. ευρώ από το PPF στην εκκίνηση του 2023
Το ΣΔΙΤ για τα νέα δικαστήρια Αθήνας, οι νοσοκομειακές δομές ανά την Ελλάδα που συνεχώς «μπαίνουν στο καλάθι» του Ταμείου, τα projects του «ΑΙΓΙΣ» και η ΔΙΜΕΑ. Οι άλλες δράσεις της μονάδας ωρίμασης και τα έργα που έρχονται. Το «πακέτο» των 5,5 δισ. ευρώ.

Με ένα πακέτο έργων – διαγωνισμών συνολικού ύψους κοντά στα 400 εκατ. ευρώ κάνει εκκίνηση εντός του 2023, και με ορίζοντα 3μήνου, η Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων, γνωστή και ως Project Preparation Facility (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη. Από την αρχή του έτους μέχρι τώρα προκηρύχθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 330 εκατ. ευρώ, ενώ τα στελέχη της μονάδας ωρίμανσης προωθούν και άλλες διαδικασίες ώστε να «βγούνε» προκηρύξεις τον προσεχή ενάμιση μήνα, εφόσον προλάβουν τις ημερομηνίες, άνω των 65 εκατ. ευρώ, δίχως να είναι τα μοναδικά.

Ανάμεσα σε αυτό το «πακέτο» που αναφέρουμε βρίσκονται το ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθήνας, τα πρώτα «κομμάτια» μιας μεγάλης δράσης στον χώρο της αναβάθμισης υποδομών υγείας, σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει να «ωριμάσει» το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα η μονάδα PPF, για λογαριασμό του υπ. Υγείας, projects για το υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.α. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ είχε προωθήσει και άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες ή ζυμώσεις, άρα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα ενεργοποίησε διεργασίες σε έργα σχεδόν 550-600 εκατ. ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο «δίπολο» ΤΑΙΠΕΔ – PPF προωθούν άμεσα και διαδικασίες για εμβληματικά projects όπως η μετεγκατάσταση των μεταφορέων από τον Ελαιώνα στη Φυλή όπου αναμένονται άμεσα εξελίξεις όπως και άλλους διαγωνισμούς. Άλλωστε, όπως έχει αναδείξει το insider.gr (Το μεγάλο «πακέτο» 5 δισ. ευρώ του PPF – Με ποια projects «μπαίνει» στο 2023), ήδη η μονάδα PPF έχει αναλάβει να προωθήσει «καλάθι έργων» σχεδόν 5 – 5,5 δις ευρώ που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων (πέραν αυτών που αναφέρθηκαν ήδη), projects του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, την αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, , τον εκσυγχρονισμός της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Το δικαστικό ΣΔΙΤ

Το «κυρίως πιάτο» των μέχρι τώρα δημοπρατήσεων – έργων είναι για την ανάθεση της σύμβασης ΣΔΙΤ (25 έτη) για το μεγάλο έργο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ και της ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ». Με την συγκεκριμένη σύμβαση να έχει αξία (χωρίς ΦΠΑ) 205,217 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση σχετίζεται με έργο χρηματοδοτούμενο από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση που επιλεχθεί το σενάριο ύψους 180.291.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, το Δημόσιο θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του Τεχνικού Έργου με ποσό έως 25.000.000 ευρώ, το οποίο θα προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της ΕΕ– NextGenerationEU. Η συμμετοχή του Δημοσίου θα καθοριστεί στο Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού, και αντίστοιχα, ο ακριβής προϋπολογισμός της Σύμβασης Σύμπραξης θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου. Πάντως, πληροφορίες ανεβάζουν το ύψος της σύμβασης στο εύρος (αξία) από 223,5 έως 254,5 εκατ. ευρώ Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών κατά μέγιστο για διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών. Η διάρκεια της σύμπραξης θα οριστικοποιηθεί κατά το Στάδιο Β.Ι (διάλογος) της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού. Ήδη, στην α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας (εκδήλωση ενδιαφέρον τος) εμφανίστηκαν οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, Μυτιληναίος, δηλαδή οι «Big 5» των κατασκευών – υποδομών. Συνοπτικά η κατασκευή του Έργου αφορά στην ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών για τις ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 40.000 τ.μ. περίπου, στην ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών για τις ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 10.000 τ.μ. περίπου.

Οι δομές υγείας

Πέραν του παραπάνω έργου, η μονάδα PPF «τρέχει» και τις διαδικασίες δημοπράτησης έργων ανακαίνισης – εκσυγχρονισμού νοσοκομείων και κέντρων υγείας ανά την Ελλάδα, όπως ήδη το insider.gr (αλλά και η στήλη BackStory στη συνέχεια) έχουν αναδείξει από καιρό (ΤΑΙΠΕΔ - PPF: «Έβαλε μπρος» το project αναβάθμισης υποδομών υγείας 700 εκατ. ευρώ – Η πρώτη «φουρνιά» έργων σε ορίζοντα 3μήνου). Ο λόγος για την ανακαίνιση και λειτουργική - ενεργειακής αναβάθμιση των υποδομών σε 156 κέντρα υγείας, και άλλες ανάλογες βαθμίδες, ανά την Ελλάδα, όσο και με τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων της χώρας. Δηλαδή, δύο έργων μεγάλων σε συνολικό προϋπολογισμό (περίπου 250 εκατ. ευρώ για το πρώτο και 450 εκατ. για το δεύτερο, χωρίς ΦΠΑ), όσο και σε σημασία. Μέχρι πρότινος, το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναλάβει την προώθηση και ωρίμανση διαδικασιών αρχικού συνολικού ύψους σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 8 δράσεις – νοσοκομεία, «πακέτο» που συνεχώς μεγαλώνει και υπερβαίνει τα 55-60 εκατ. ευρώ καθώς προστίθενται νέες δομές. Μόνο το τελευταίο διάστημα, για παράδειγμα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκκινήσει διαδικασίες για νοσοκομεία σε Σκόπελο, Βάρη, Αίγινα, Γαλατά, Αλμυρού, Βελεστίνου, Μανταμάδος Λέσβου, την ανάθεση του έργου «Επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: «Ενεργειακή και Λειτουργική Αναβάθμιση και Ανακαίνιση ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΥ) ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, ΕΜΠΩΝΑ, ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ (ΠΠΙ) ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ» κ.α., πέραν κάποιων μεγαλύτερων (σε Θριάσιο, Αγ. Παύλος, Παπαγεωργίου, ΠΑΓΝΗ, Τζάνειο, Μεταξά, Αττικόν και άλλα).

Τα projects του «ΑΙΓΙΣ»

Επιπρόσθετα, όπως είχε αναφέρει το insider.gr, πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στη διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την «Προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών (τύπου Bailey) για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο σχετικής δράσης για την ενίσχυση αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας». Η εν λόγω προμήθεια των 23 συνολικά γεφυρών θα ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών τις 24.02.2023) και συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Φορέας χρηματοδότησης και υπουργείο ευθύνης είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια μεταλλικών συναρμολογούμενων αρθρωτών γεφυρών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμυρών, καταστροφών, κλπ., με σκοπό την εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών αναγκών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ταχεία και ασφαλή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Επίσης, όπως κατά καιρούς έχει αποκαλύψει το insider.gr, στο πλαίσιο του mega προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» (όπως και η προηγούμενη δράση) εντάσσονται ωρίμανση της πράξης ανάθεσης σύμβασης για απόκτηση 2 Super Puma (ελικόπτερα) ύψους 3 εκατ. ευρώ, η απόκτηση μικρών πυροσβεστικών αεροπλάνων προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, η προμήθεια δεκατριών (13) Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ) για λογαριασμό του Υπ. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (7 εκατ. ευρώ), αλλά και πυροσβεστικών οχημάτων προϋπολογισμού άνω των 65 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 80 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα, για την τελευταία δράση τα στελέχη του Ταμείου προωθούν διαδικασίες ώστε να «βγει» σχετική δημοπράτηση ακόμα και εντός του α’ τριμήνου 2023, εφόσον δεν προκύψουν άλλες καθυστερήσεις «εκτός» ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για την προμήθεια 470 πυροσβεστικών οχημάτων, στο πλαίσιο της οριζόντιας τεχνικής βοήθειας για δράσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, που σχετίζονται με το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά είναι projects που έχει αναλάβει το Ταμείο για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο παροχής οριζόντιας τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από το ΤΑΑ δράσεων του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Mε το οποίο η κυβέρνηση «φιλοδοξεί» να εξοπλίσει τις αρμόδιες αρχές με εναέρια μέσα, νέα σύγχρονα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, με drones κ.α. Πρόκειται για δράσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία στρατηγικής εθνικής διαχείρισης κινδύνου καταστροφών, με εναέρια Κέντρα ελέγχου και διαχείρισης επιχειρήσεων, με σύστημα πυρανίχνευσης & πυρόσβεσης, την εξασφάλιση εναέριων μέσων για τη διαχείριση κρίσεων. Πρόκειται για πρόγραμμα σχεδόν 2-2,5 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

ΔΙΜΕΑ και «καλάθι» 5,5 δισ. ευρώ

Πάντως, προσεχώς, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αναμένονται και νέες διαδικασίες στο μέτωπο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης υπηρεσιών ελέγχου της ΔΙΜΕΑ, που σχετίζονται με την απόκτηση οχημάτων ελέγχου. Γενικότερα «τρέχει» πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στην παρούσα φάση, άνω των 1,5 εκατ. ευρώ,

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των παραπάνω δράσεων, στο «καλάθι» της μονάδας PPF του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ενταχθεί projects ή αναμένονται να «περάσουν» όπως η αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, τα βιομηχανικά πάρκα (65 εκατ. ευρώ, αναμένεται η δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση περίπου 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη την χώρα,), η κατασκευή του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου στην Αττική Ριβιέρα από την Καλλιθέα έως και τη Βούλα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού εκτιμώμενου ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ, ο καθαρισμός δασών, η εκπόνηση μελετών για τις αναγκαίες εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την κατασκευή / επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων ερευνητικών κέντρων, η αξιοποίηση της ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, (της Εκκλησίας στο Σχιστό), που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά) και πλήθος ακόμα projects από διάφορα υπουργεία και φορείς, ενώ αναμένονται εξελίξεις για την ΠΥΡΚΑΛ και άλλα assets.

Επίσης, έχουν γίνει ενέργειες στο μέτωπο της προστασίας δασών, αναφορικά με την εκπόνηση μελετών για τις αναγκαίες εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την κατασκευή / επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων ερευνητικών κέντρων, για το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των ελέγχων της αγοράς για την πάταξη του παραεμπορίου ΟΠΣ ΔΙ.ΜΕ.Α. κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider