ΣΦΕΕ: Με διαπραγματεύσεις και κλειστούς προϋπολογισμούς δεν γίνεται εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΣΦΕΕ: Με διαπραγματεύσεις και κλειστούς προϋπολογισμούς δεν γίνεται εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη
Η δημόσια συνεισφορά στη φαρμακευτική δαπάνη είναι λίγο πολύ σταθερή όλα τα τελευταία χρόνια και επομένως η κυβέρνηση δαπανά ούτως ή άλλως τα ίδια χρήματα.

Επιτακτική είναι η ανάγκη ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για την υγεία - και πολύ περισσότερο για το φάρμακο- στη χώρα μας. Μάλιστα η Ελλάδα είναι ουραγός στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, και πιο συγκεκριμένα του χώρου του φαρμάκου, καθώς και στην ορθολογική χρήση των διατιθέμενων πόρων με την εισαγωγή μέτρων εξοικονόμησης και ελέγχου της ζήτησης.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, κατά την καθιερωμένη εκδήλωση για το νέο έτος.

«Θα περίμενε κανείς πως όσο πιο απρόθυμη είναι η κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση, τόσο μεγαλύτερη έμφαση θα έδινε στην ορθολογική χρήση των πόρων και στον έλεγχο της ζήτησης.
Όμως τίποτα από τα δυο δεν την απασχολεί, αφού έχει υιοθετήσει ως κυβερνητική πολιτική στην υγεία το μοντέλο των κλειστών προϋπολογισμών, ενώ μετράει τη θερμοκρασία της αγοράς με το αν θα αποσυρθεί κάποιο σημαντικό φάρμακο ή θα αποχωρήσει κάποια εταιρεία. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, όλα βαίνουν καλώς για κάποιους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Όπως ο ίδιος τόνισε, είναι μύθος ότι με την τακτική των διαπραγματεύσεων και των κλειστών προϋπολογισμών που ακολουθείται γίνεται εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Η δημόσια συνεισφορά στη φαρμακευτική δαπάνη είναι λίγο πολύ σταθερή όλα τα τελευταία χρόνια και επομένως η κυβέρνηση δαπανά ούτως ή άλλως τα ίδια χρήματα. Απλά χάρη στις διαπραγματεύσεις οι υποχρεωτικές επιστροφές προπληρώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το όφελος από αυτή την τακτική είναι βασικά η βελτίωση των ταμειακών ροών του ΕΟΠΥΥ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδημητρίου, επεσήμανε ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν αναχθεί «κατά κοινή ομολογία», ως ο τρίτος πυλώνας χρηματοδότησης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, τονίζοντας ότι οι εταιρίες-μέλη του Συνδέσμου, τα τελευταία χρόνια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να κάνουν διαθέσιμες όλες τις κατάλληλες θεραπείες στον πληθυσμό της χώρας. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του, σημειώνοντας ότι «το ερώτημα βέβαια είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα καθίσταται εφικτό στο μέλλον».

Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, η υγεία πρέπει τώρα να προτεραιοποιηθεί σε πολιτικό και δημόσιο επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο για την ενδυνάμωση του συστήματος Υγείας. Βασική πεποίθηση του ΣΦΕΕ αποτελεί η υιοθέτηση μιας ασθενοκεντρικής πολιτικής, που θα εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, με έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με ομαλή πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα και τεχνολογίες που μπορούν να αλλάξουν την έκβαση μιας πάθησης, να μειώσουν τη θνησιμότητα, να αποτρέψουν μια νοσηλεία ή να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε και στις προτάσεις του Συνδέσμου για την πολιτική φαρμάκου, οι οποίες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την αύξηση της χρηματοδότησης, περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις και τη δημιουργία Ταμείου Καινοτομίας:

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ψηφιοποίηση

«Πρέπει να υιοθετηθούν το συντομότερο τα ψηφιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της συνταγογράφησης, να επιτευχθεί η ορθή εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, να ξεκινήσει ο λειτουργικός ψηφιακός φάκελος ασθενή, η διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, η διενέργεια διαγωνισμών, όπου είναι δυνατόν».

Δημιουργία ταμείου καινοτομίας

«Η σάρωση ορίζοντα για την εκτίμηση των θεραπειών που έρχονται και της καινοτομίας που φέρνουν είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που εισήγαγε η κυβέρνηση και αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να προετοιμάσει καλύτερα τον ΕΟΠΥΥ για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η σύσταση ενός Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις νέες απαραίτητες θεραπείες που έρχονται. Πρέπει να προβλεφθεί χωριστή χρηματοδότηση για τα νέα καινοτόμα προϊόντα που έρχονται στο άμεσο μέλλον, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη καινοτομία αυτή για τους Έλληνες ασθενείς».

Ομαλοποίηση και απλοποίηση των κανονιστικών διαδικασιών

«Οι κανονιστικές διαδικασίες, πρέπει να επικαιροποιούνται συνεχώς ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τις κατηγορίες των θεραπειών που έρχονται. Οι σημερινές προσεγγίσεις στις Αξιολογήσεις Τεχνολογιών Υγείας, την τιμολόγηση και την αποζημίωση μπορεί να είναι ακατάλληλες για τις θεραπείες του αύριο. Επίσης είναι απαραίτητη η τακτική ροή των διαδικασιών στο χρόνο: Τακτική έκδοση θετικής λίστας, δελτίων τιμών, εγκριτικών αποφάσεων. Η απάντηση εδώ είναι Δημιουργία ανεξάρτητου Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας με μόνιμο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό».

Αξιοποίηση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά συστήματα

«Η επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται από το σύστημα συνταγογράφησης και από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς είναι ένας θησαυρός που μπορεί να οδηγήσει σε σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις ενώ παράλληλα μπορούν να αξιοποιηθούν και εμπορικά αφού θα ενδιέφερε εταιρείες και πανεπιστήμια να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά».

Περαιτέρω κίνητρα για επενδύσεις

«Στο πρώτο κομμάτι του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είχαν προβλεφθεί συνολικά 250 εκ. ευρώ για επενδύσεις, Περίπου το 5% απορροφήθηκε από κλινικές μελέτες και το υπόλοιπο βασικά από παραγωγικές επενδύσεις. Περίπου το 9,5% του συνολικού ποσού αποδίδεται σε διεθνείς εταιρείες και το υπόλοιπο σε ελληνικές.

Η ενίσχυση των Ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, για την ενίσχυση της φαρμακευτικής αυτονομίας της χώρας και για την ενίσχυση των εξαγωγών μας. Ωστόσο, η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών στη χώρα αποτελεί πρωτεύοντα στόχο για το υπουργείο Υγείας και όχι μόνο. Το συγκεκριμένο πλαίσιο απέτυχε να μετατραπεί σε κίνητρο προσέλκυσης κλινικών μελετών. Το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να λειτουργεί ως δίλημμα παραγωγικές επενδύσεις ή κλινικές μελέτες; Μήπως η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί να εισάγει ένα ειδικό πλαίσιο κινήτρων, από εθνικούς πόρους, για την προσέλκυση κλινικών μελετών χωρίς βέβαια να θίξει το υπάρχον σχήμα που έχει ενταχθεί στο RRF; Ας μην διαφεύγει από την προσοχή κανενός ότι οι κλινικές μελέτες είναι ο πιο άμεσος και εκτεταμένος τρόπος με τον οποίο οι περισσότερες διεθνείς εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στη χώρα».

Σταδιακή αύξηση των διατιθέμενων πόρων

«Η υγεία τα επόμενα χρόνια θα πρέπει σταδιακά να συγκεντρώσει σημαντικά αυξημένους πόρους για να μπορεί να παρέχει στους πολίτες τα αναμενόμενα από ένα ευνομούμενο κοινωνικό κράτος. Η Πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι το φάρμακο είναι επένδυση στην υγειά, την κοινωνία και την ανάπτυξη:

«Προσδοκούμε μια πολιτική που θα εγγυάται την προβλεψιμότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου και του συστήματός μας, μια πολιτική δίκαιη που κρατά ίσες αποστάσεις. Επένδυση στην υγεία και το φάρμακο, είναι επένδυση στην κοινωνική συνοχή και τον άνθρωπο, είναι επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς εξαίρεση από το clawback τα πολύ φθηνά φάρμακα

Καρκίνος: Ουραγός η Ελλάδα στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα

ΣΦΕΕ: Η Ευρώπη θα πρέπει να μείνει πρωταγωνίστρια στην Ε&Α θεραπειών για τις σπάνιες παθήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider