Το περασμένο έτος η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) όχι απλώς κατάφερε να αντεπεξέλθει στις πολλαπλές προκλήσεις, αλλά και παρουσίασε ισχυρά βελτιωμένες επιδόσεις σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιείται, με αποτέλεσμα να πετύχει ρεκόρ κερδοφορίας. Αυτό επισήμανε στο χθεσινό χθεσινό conference call ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, για τα αποτελέσματα του 2022 και του τελευταίου τριμήνου του έτους, προσθέτοντας ότι την περσινή χρονιά προχώρησαν παράλληλα με γρήγορους ρυθμούς η υλοποίηση των πρωτοβουλιών του Vision 2025.
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, αν τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η Helleniq Energy θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα και το 2023. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, δεν αναμένεται να είναι εξίσου ισχυρά με τη χρονιά που πέρασε. Ένδειξη για αυτό αποτελούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, τα οποία είναι θετικά χωρίς ωστόσο να φτάνουν στα επίπεδα του δ’ τριμήνου του 2022.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις του 2022, ο CEO έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή κρίση, με τη συνεχιζόμενη διατήρηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων σε υψηλά επίπεδα, η οποία επηρεάζει όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου. Επίσης, η Helleniq Energy χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει τις πηγές προμήθειας αργού πετρελαίου, αφήνοντας «εκτός κάδρου» τη Ρωσία μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στην ελληνική αγορά.
Από την άλλη πλευρά, «αρωγοί» στην επίτευξη της ιστορικής κερδοφορίας ήταν το διεθνές περιβάλλον διύλισης, καθώς και οι εξαγωγές (49% των συνολικών πωλήσεων πετρελαιοειδών). Επίσης, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν ξεκινήσει ήδη να αφήνουν θετικό «αποτύπωμα» στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.
Στα 304 εκατ. η έκτακτη εισφορά
Στον αντίποδα, πέρυσι επιβλήθηκε στον Όμιλο η έκτακτη εισφορά στα καθαρά προ φόρων κέρδη, στο πλαίσιο του μέτρου που υιοθετήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό conference call, για την έκτακτη εισφορά η Helleniq Energy έχει εγγράψει στο δ΄ τρίμηνο πρόβλεψη ύψους 304 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στην τακτική φορολόγηση, με συνέπεια τα έσοδα του Δημοσίου από τον Όμιλο να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ για το 2022. Παρ΄ όλα αυτά, η συγκρίσιμη καθαρή κερδοφορία έσπασε πέρυσι το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, αγγίζοντας συγκεκριμένα το ιστορικό υψηλό των 1.006 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή απόφαση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι το μέτρο δεν επηρέασε στον ίδιο βαθμό όλες τις εταιρείες, καθώς οι κύριοι υπόχρεοι καταβολής της Εισφοράς Αλληλεγγύης ήταν οι εταιρείες που δραστηριοποιούντα εντός Ευρώπης στη διύλιση και στο downstream, και όχι οι μεγαλύτεροι Όμιλοι που έχουν σημαντική επιχειρηματική παρουσία εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, είτε στην εξόρυξη υδρογονανθράκων είτε στο midstream.
Σημείωσε πως η θέση του Ομίλου είναι πως δεν θα πρέπει να «ποινικοποιείται» η υλοποίηση επενδύσεων, στο πλαίσιο μάλιστα μίας ενεργειακής κρίσης που προήλθε κυρίως από το φυσικό αέριο και όχι από τον κλάδο των υγρών υδρογονανθράκων. Από την άλλη πλευρά, όπως συμπλήρωσε, δεν παραγνωρίζεται η αναγκαιότητα ανακούφισης της κοινωνίας μέσα στις αντίξοες συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση, προσθέτοντας ότι η Helleniq Energy προχώρησε εντός του 2022 σε μία σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.
Επέλαση στις ΑΠΕ
Αναφερόμενος στο conference call στην ενίσχυση της παρουσίας της Helleniq Energy στον κλάδο των ΑΠΕ, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι ο Όμιλος διαθέτει πλέον μονάδες ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 341 MW. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή κατέχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα για την επίτευξη του στόχου αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος πάνω από τα 1.500 MW έως το 2025, στελέχη του Ομίλου υπογράμμισαν πως αναμένεται η χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης για ένα portfolio έργων 600-700 MW, για το οποίο έχουν κατατεθεί αιτήσεις σύνδεσης. Με βάση αυτό το χαρτοφυλάκιο, και άλλες κινήσεις που βρίσκονται στα σκαριά, εκτιμάται πως σε 12-18 μήνες ο Όμιλος θα έχει αναπτύξει νέα έργα 300 MW, κάτι που σημαίνει πως θα διπλασιάσει το portfolio του.
Σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στις 6 θαλάσσιες παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχει η Helleniq Energy, ο κ. Σιάμισιης περιέγραψε τις σεισμικές μελέτες που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος τοποθέτησε σε 18-24 μήνες από σήμερα την απόφαση για ερευνητική γεώτρηση σε κάποια από αυτές τις παραχωρήσεις.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή, στελέχη του Ομίλου σημείωσαν πως το 2023 αναμένεται ενίσχυση του ανταγωνισμού με τα τουρκικά διυλιστήρια, λόγω της αυξανόμενης αξιοποίησης στην άλλη πλευρά του Αιγαίου των εισαγωγών ντίζελ από τη Ρωσία.