Ελληνικές startups: Σήκωσαν 134 εκατ. σε λιγότερο από 2 μήνες - Ποιες πήγαν ταμείο - Οι προοπτικές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικές startups: Σήκωσαν 134 εκατ. σε λιγότερο από 2 μήνες - Ποιες πήγαν ταμείο - Οι προοπτικές
Πολλά υποσχόμενη προδιαγράφεται η τρέχουσα χρονιά για τον εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα. Πώς κινήθηκε η προηγούμενη χρονιά. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα.

Συνεχίζεται το επενδυτικό σερί των startups με ελληνικό dna που ξεκίνησε τον πρώτο μήνα του έτους. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των ούτε δύο μηνών, οι νεοφυείς επιχειρήσεις με ελληνική σφραγίδα κατάφεραν να μπουν στο ραντάρ 45 εγχώριων και διεθνών επενδυτών, σηκώνοντας σε 28 χρηματοδοτικούς γύρους το εντυπωσιακό ποσό των 267 εκατ. δολαρίων, όπως επισημαίνει πρόσφατη έρευνα του Marathon VC.

Το προαναφερθέν ποσό βέβαια, αφορά startups που έχουν ελληνικό dna αλλά όχι απαραίτητα παρουσία στην Ελλάδα. Αν ληφθούν υπόψη μόνον αυτές με παρουσία στην Ελλάδα, τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν από τις αρχές του έτους φτάνουν τα 134 εκατ. δολάρια, τα οποία προήλθαν από 30 επενδυτές σε 19 γύρους χρηματοδότησης. Για μια τάξη μεγέθους να αναφέρουμε ότι όλη την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 65 γύροι χρηματοδότησης ύψους 1,03 δισ. ευρώ.

Η προαναφερθείσα ταχύτητα με την οποία έτρεξε το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα, θέτει τις βάσεις για ένα έτος ρεκόρ για την ελληνική startup σκηνή, αν βέβαια οι παγκόσμιες μακροοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες δεν πυροδοτήσουν μεγαλύτερες πιέσεις. Παράλληλα, τα προαναφερθέντα deals επισφραγίζουν και το γεγονός ότι οι ελληνικές startups μπαίνουν πλέον σε φάση «ωρίμανσης». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο μεγάλος όγκος των χρηματοδοτήσεων επικεντρώθηκε σε «ώριμες» startups που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης - από τα 134 εκατ. Ευρώ τα 100 και πλέον ήταν σε series A και Growth - παρότι οι 11 χρηματοδοτικοί γύροι αφορούσαν seed investments.

To θετικό μομέντουμ επισφράγισαν την ίδια περίοδο και τα 2 exits, το ένα της Marine Traffic η οποία αποκτήθηκε από την Kpler και το άλλο της OilX που αναπτύχθηκε στην θερμοκοιτίδα της Signal Ventures και εξαγοράστηκε από την Energy Aspects.

Οι startups που πήγαν ταμείο

Στις μεγάλες χρηματοδοτήσεις που πραγματοποιήθηκαν το νέο έτος συγκαταλέγονται αυτή της αμερικανικής Carlyle προς τη Hack Τhe Box, ύψους 55 εκατ. δολαρίων, και της Elikonos Capital Partners στην Instacar, αντίστοιχου ύψους ( 55 εκατ. δολαρίων).

Μιρκότερου βεληνεκούς χρηματοδοτήσεις, αρχής γενομένους του νέου έτους, σήκωσαν και οι Wikifarmer από το Point Nine (5,4 εκατ. δολάρια), Sunlight.io από τη Valedor Partners (5 εκατ. δολάρια), OneRoof από την Gaingels (3,2 εκατ. δολάρια), Prosperty από τη Velocity Partners (2,6 εκατ. δολάρια) και BibeCoffee από την Eleven Ventures ( 2,1 εκατ. δολάρια).

Τέλος περί τα 2 εκατ. δολάρια προσέλκυσε η Convert Group, 800.000 δολάρια η Βillys από την Genesis Ventures, 500.000 δολάρια η BIO2CHP από την TECS Capital. Χρηματοδότηση ύψους 200.000 δολαρίων σήκωσε και η Agroverse από Tecs Capital, η νεοσύστατη εταιρεία Moverse σήκωσε 300.000 από την Techs Capital ενώ και η BOX Now χρηματοδοτήθηκε από τον όμιλο Olympia.

Στις πιο πρόσφατες χρηματοδοτήσεις, αγνώστου ύψους χρηματοδότησης, συγκαταλέγονται η χρηματοδότηση της Svuum από τον όμιλο Olympia αλλά και αυτή της Pandas.io από την 5G Ventures.

Οι επιδόσεις του 2022

Οι επιδόσεις ήταν μερικώς αναμενόμενες, αφενός χάρη στην στάση αναμονής που κράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι επενδυτές, σε μια προσπάθεια να δουν που οδηγούν οι υφιστάμενες πληθωριστικές πιέσεις και αφετέρου στις καλές, παρά την συγκυρία, επιδόσεις του ελληνικού νεοφυούς οικοσυστήματος και το 2022. «Tο 2022, παρά τη δυσμενή συγκυρία, το ελληνικό οικοσύστημα επέδειξε ανθεκτικότητα, αλλά και ρευστότητα» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Marathon Venture Capital.

Όπως εξηγεί το προηγούμενο έτος αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά για το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου. Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας κατέρρευσαν και οι ιδιωτικές αγορές επηρεάστηκαν εξίσου, ειδικά για τις εταιρείες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Η παγκόσμια χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου το 2022 έφτασε τα 445 δισ. δολάρια - σημειώνοντας μείωση 35% σε ετήσια βάση από τα 681 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν το 2021.

Παρά την επιβράδυνση, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα συγκέντρωσαν 3 δισ. δολάρια, 1,8 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2020 - το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ, πέραν του 2021 που θεωρείται χρονιά σταθμός για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Σε σχέση με το 2021, την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 33%, αντίστοιχη με την πτώση που παρατηρήθηκε παγκοσμίως.

Να θυμίσουμε ότι το 2022 65 startups σήκωσαν 1,03 δισ. δολάρια, έναντι 61 startups που σήκωσαν 1 δισ δολάρια το 2021. Μάλιστα η πλειονότητα των χρηματοδοτικών γύρων (41) αφορούσαν χρηματοδοτήσεις σποράς (Pre Seed και Seed). Οι χρηματοδοτήσεις του συγκεκριμένου σταδίου ήταν κατά 28% και κατά 36% αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές το 2020 και το 2021.

Τέλος, πολύ καλή χρονιά αποδείχτηκε η προηγούμενη και σε επίπεδο exits, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να πραγματοποιούν 16 εξαγορές το 2022, έναντι 12 τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

egg Investor Day: Με τη συμμετοχή 42 startups και πάνω από 50 Έλληνες και ξένους επενδυτές

Πάνω από 800.000 ευρώ σήκωσε η ελληνική startup Billys - Η επόμενη ημέρα στη διαχείριση κοινοχρήστων

Στο ραντάρ διεθνών επενδυτών οι ελληνικές startups

gazzetta
gazzetta reader insider insider