Θεοφιλίδη (ΕΤΕ): «Εθνική» στρατηγική για την ανάπτυξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοφιλίδη (ΕΤΕ): «Εθνική» στρατηγική για την ανάπτυξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων
Χριστίνα Θεοφιλίδη
Η Εθνική Τράπεζα, διαχρονικά στηρίζει την εθνική προτεραιότητα των ελληνικών εξαγωγών, καθώς πιστεύει ότι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, είναι απόλυτα συνυφασμένος με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, τη διαρκή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, τις επενδύσεις στην καινοτομία, στα σύγχρονα δίκτυα τροφοδοσίας, καθώς και τη διείσδυση σε νέες αναδυόμενες αγορές. 

Η Εθνική Τράπεζα, διαχρονικά στηρίζει την εθνική προτεραιότητα των ελληνικών εξαγωγών, καθώς πιστεύει ότι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, είναι απόλυτα συνυφασμένος με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, τη διαρκή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, τις επενδύσεις στην καινοτομία, στα σύγχρονα δίκτυα τροφοδοσίας, καθώς και τη διείσδυση σε νέες αναδυόμενες αγορές.

Τα παραπάνω ανέφερε η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη στην εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, «Επανασχεδιασμός του Χάρτη των Ελληνικών Εξαγωγών».

«Η ενίσχυση και η προοπτική των εξαγωγών μας αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Μία ξεχωριστή ευκαιρία, χάρη στις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης και τα αυξημένα κοινοτικά προγράμματα, αλλά και μία σπουδαία πρόκληση ταυτόχρονα, για να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας και να βάλουμε τις βάσεις μίας σταθερότερης οικονομικής ανάπτυξης. Μία πρόκληση που μπορεί να ενεργοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια από το εσωτερικό, αλλά και να προσελκύσει νέα σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό, να συμβάλει καθοριστικά στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, να αλλάξει τις μεθόδους προώθησης και συναλλαγών, να καθιερώσει νέα υψηλότερης ποιότητας στάνταρ και να αναβαθμίσει το ελληνικό brand, εξέλιξη που θα έχει πολλαπλά οφέλη», είπε η κα Θεοφιλίδη.

Η ίδια επεσήμανε τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις εξαγωγές, οι οποίες σημειώνουν άνοδο και το 2022 έκλεισαν με ένα ποσοστό αύξησης της τάξης του 6% σε πραγματικούς όρους. Ποσοστό αρκετά υψηλότερο του μέσου όρου της προηγούμενης δεκαετίας. Μάλιστα, αυξημένη διείσδυση εντοπίζεται σε αγορές εκτός Ευρώπης όπως Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης είναι ότι οι βασικοί πυλώνες της εξαγωγικής ανόδου ήταν οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας, με ρυθμούς ανάπτυξης 14% έως 20%, καθώς και οι κλάδοι μέσης τεχνολογίας, με ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης 6% έως 9%.

«Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι σε αναλυτικό επίπεδο 129 προϊόντων, που καλύπτουν το 85% του συνόλου των εξαγωγών, πάνω από το 50% κέρδισαν μεγαλύτερο μερίδιο έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών. Συνεκτιμώντας τις συγκρατημένες προσδοκίες των εξαγωγικών παραγγελιών, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σε βασικές αγορές της Ευρώπης, είναι επίσης ενθαρρυντικό ότι οι ελληνικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία και το 2023. Έστω και με ήπιους ρυθμούς. Πολύ αξιόλογο ακόμη στοιχείο θεωρώ τις εκτιμήσεις μας ότι, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα πενταετίας, οι ελληνικές εξαγωγές μπορεί να σημειώνουν μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 5% με 6%», σημείωσε η κα Θεοφιλίδη.

Αναφερόμενη στους άξονες της στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας για την ενίσχυση των εξαγωγών, η κα Θεοφιλίδη σημείωσε:

  • Την εξασφάλιση ρευστότητας με εξειδικευμένα trade finance χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα μέσω προεξόφλησης προθεσμιακής εξαγωγικής ενέγγυας πίστωσης, αναλαμβάνοντας έως και εξ ολοκλήρου το ρίσκο.
  • Την καινοτόμα πλατφόρμα i-bank trade finance, η οποία διευκολύνει την καθημερινότητα των επιχειρήσεων εξασφαλίζοντας τη γρήγορη και ασφαλή διαχείριση των συναλλαγών. Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν on line τις εξαγωγές τους, να παρακολουθήσουν τις αξίες, να παρακολουθήσουν ότι η παράδοση των εμπορευμάτων γίνεται με τους όρους που έχετε συμφωνήσει με τους πελάτες σας.
  • Χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος Εξωστρέφεια του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν έως ένα εκατομμύριο ανακυκλούμενο όριο από την Εθνική Τράπεζα και έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίσουν στον Οργανισμό τα προϊόντα που εξάγουν σε ποσοστό κάλυψης 80% ανά τιμολόγιο.
  • Συνεργασίες της ΕΤΕ με διεθνείς βεβαιούσες τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι European Investment Bank, European Bank, International Finance Corporation και χορήγηση μέσω των εγγυοδοτικών τους προγραμμάτων Ενέγγυων Πιστώσεων, Εγγυητικών Επιστολών, Stand by Letters of Credit, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Ακόμη, μέσω του πλαισίου συνεργασίας της με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η ΕΤΕ συμμετέχει και προσφέρει στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστιασμένα χρηματοδοτικά προϊόντα. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος εστιάζει σε επενδύσεις ψηφιακού, τεχνολογικού μετασχηματισμού και έργα πράσινης μετάβασης, καθώς και μέσω του νέου ΕΣΠΑ για την Ανταγωνιστικότητα το διάστημα 2021- 2027, διαθέτει προϊόντα όπως Bridge Financing, Δάνειο Παγίων για την κάλυψη μέρους της ιδιωτικής συμμετοχής κ.ά.

Μέρος τoυ σχεδιασμού της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί και η δημιουργία επιχειρηματικών οικοσυστημάτων που στόχο έχουν την ολοκληρωμένη κάλυψη των επιχειρηματικών αναγκών των πελατών της με μη αμιγώς τραπεζικές υπηρεσίες και εργαλεία που υποστηρίζουν και βοηθούν την εξωστρέφεια τους προβάλλοντας την επιχείρηση τους διεθνώς.

Μια από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η στρατηγική συνεργασία της ΕΤΕ με το eBay. Μέσω αυτής μας της συνεργασίας οι εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους στην τεράστια αυτή παγκόσμια πλατφόρμα, να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες τεχνικές marketing και το κυριότερο, να αποκτήσουν ευκαιρίες δικτύωσης με δυνητικούς πελάτες στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως τόνισε η κα Θεοφιλίδη, η Εθνική Τράπεζα, τα τελευταία χρόνια ισχυροποίησε τον ισολογισμό της, ενίσχυσε την κερδοφορία της και συνέχισε τον μετασχηματισμό της. «Το όραμά μας παραμένει σταθερό. Θέλουμε να είμαστε η Τράπεζα πρώτης επιλογής. Η αξιόπιστη Τράπεζα που στηρίζει δυναμικά την ανάπτυξη, διατηρώντας ανθρώπινο πρόσωπο. Η Τράπεζα που πρωτοπορεί σε θέματα καινοτομίας και ψηφιακών υπηρεσιών, προσφέροντας παράλληλα συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση μέσω του Δικτύου Καταστημάτων και των επιχειρηματικών συμβούλων της. Οι διεθνείς συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολες εμείς όμως διατηρούμε την αισιοδοξία μας στηρίζοντας ενεργά αυτόν τον τόσο σημαντικό κλάδο για την οικονομία της χώρας μας, συνεχίζουμε την «Εθνική» στρατηγική για την ανάπτυξη των εξαγωγικών μας επιχειρήσεων», κατέληξε η κα Θεοφιλίδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Η ακτινογραφία του χαρτοφυλακίου – Μόλις 2,6 δισ. τα NPEs - Πώς κατανέμονται τα νέα δάνεια

Αττική Οδός: «Γύρισε το παιχνίδι» σε κυκλοφορία και έσοδα το 2022, θετική εκκίνηση το 2023 – Τι «τρέχει» με τον διαγωνισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider