Γ. Στάσσης: Σε δίκαιη αποτίμηση η εξαγορά της Enel Romania – Η ΔΕΗ συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γ. Στάσσης: Σε δίκαιη αποτίμηση η εξαγορά της Enel Romania – Η ΔΕΗ συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα
Γιγαντώνεται η ΔΕΗ με τα assets στη Ρουμανία, καθώς αυξάνει κατά 56% τους πελάτες της στη λιανική ρεύματος, διπλασιάζει τις εν λειτουργία μονάδες ανανεώσιμων πηγών που κατέχει, ενισχύει κατά 50% το υπό ανάπτυξη «πράσινο» χαρτοφυλάκιο και κατά 40% τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της σε δίκτυα διανομής.

Μετά το καλοκαίρι τοποθετείται η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania, μετά τη χθεσινή σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Enel για την απόκτηση όλων των asset του ιταλικού κολοσσού στη Ρουμανία. Αυτό επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές για το deal.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό εξαγοράς καθορίστηκε στα 1,29 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο conference call ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισήμανε πως η συμφωνία έγινε σε δίκαιη αποτίμηση, με την ελληνική εταιρεία να επωφελείται από τη δεδομένη χρονική συγκυρία στην οποία κλείστηκε το deal. Από τα asset που αποκτήθηκαν, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα δίκτυα διανομής επισημαίνοντας ότι είναι ελάχιστα τα δίκτυα στην Ευρώπη που διατίθενται προς πώληση.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, το ρίσκο για τη ΔΕΗ είναι ελεγχόμενο, καθώς οι δύο αγορές ηλ. ενέργειας έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προς επίρρωση επικαλέστηκε τις πρόσφατες αναλύσεις των S&P και Fitch, οι οποίες αναγνωρίζουν ότι η συναλλαγή δεν μεταβάλλει την αξιολόγηση της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε πως η εξαγορά δεν θα επηρεάσει το πλάνο που έχει εκπονηθεί για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα – με έμφαση τις ΑΠΕ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, για την υλοποίησή του η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα διαθέτει ένα πολύ ισχυρό pipeline έργων υπό ανάπτυξη.

Γιγάντωση μεγεθών

Με την εξαγορά της Enel Romania, η ΔΕΗ πετυχαίνει άμεση και κατακόρυφη μεγέθυνση του αποτυπώματός της σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, με δεδομένο ότι όπως η ελληνική εταιρεία, και η θυγατρική της Enel στη βαλκανική χώρα έχει παρουσία σε όλους τους τομείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (λιανική, διανομή, ηλεκτροπαραγωγή).

Είναι ενδεικτικό ότι, με το closure, το πελατολόγιο της ΔΕΗ θα αυξηθεί κατά 56%, φτάνοντας τα 8,9 εκατομμύρια καταναλωτές, από 5,7 εκατ. που είναι τα χαρτοφυλάκιό της στην εγχώρια λιανική. Εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση του portfolio ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περίπου διπλασιάζεται από τα υφιστάμενα επίπεδα, καθώς προστίθενται 534 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Αν ληφθούν υπόψη και τα εγχώρια υδροηλεκτρικά της εταιρείας, τότε το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό μηδενικών ρύπων αυξάνεται αυτόματα στα επίπεδα των 4.000 MW, από 3,4 MW που είναι σήμερα. Εξίσου σημαντικό όμως είναι πως με την απόκτηση της Enel Romania, ενισχύονται και οι προοπτικές ακόμη πιο γρήγορης και μεγαλύτερης «πράσινης» στροφής της ελληνικής εταιρείας, καθώς αποκτά επιπλέον μία «δεξαμενή» υπό ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 5.400 ΜW.

Αύξηση 40% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης

Επομένως, το pipeline της διευρύνεται στα 15.000 MW, από 10.000 MW που είναι τώρα. Μάλιστα, το χαμηλότερο κόστος των «πράσινων» επενδύσεων στη Ρουμανία θα επιτρέψει στην εταιρεία να δαπανήσει λιγότερα κεφάλαια στη βαλκανική χώρα, για να αυξήσει την εκεί εγκατεστημένη βάση της σε ΑΠΕ.

Ανάλογα εντυπωσιακή είναι όμως και η ενίσχυση της παρουσίας της ΔΕΗ στη διαχείριση δικτύων διανομής, όταν στα πάγια συνολικού μήκους 241.500 χιλιομέτρων του ΔΕΔΔΗΕ εντός των συνόρων (από τον οποίο η εταιρεία κατέχει το 51%), προστίθενται επιπλέον 130.000 χιλιόμετρα δικτύου διανομής. Ως συνέπεια, η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση (η αξία των παγίων) ενισχύεται κατά 40%, στα 4,15 δισ. ευρώ από 3 δισ. που είναι τώρα.

Παράλληλα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, τα asset της Enel Romania στη διανομή αντιστοιχούν στα πιο κομβικά τμήματα του δικτύου της χώρας. Έτσι, το ένα τμήμα (Muntenia) καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της ρουμανικής πρωτεύουσας, το δεύτερο (Banat) τη βιομηχανική ζώνη της χώρας και το τρίτο (Dobrogea) την τουριστική περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για το τελευταίο ευρωπαϊκό δίκτυο διανομής που παραχωρείται.

Ενισχύονται τα οφέλη της καθετοποίησης

Όπως ανέφερε στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΔΕΗ, τα παραπάνω asset «μεταφράζονται» σε ενίσχυση των EBITDA της επιχείρησης κατά 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πέρα από το ύψος του ποσού, εξίσου σημαντικό είναι πως αυτή η πρόσθετη «ένεση» λειτουργικής κερδοφορίας προέρχεται από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων – όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της ίδιας της ΔΕΗ.

Έτσι, σημαντικό είναι πως η αύξηση των EBITDA θα προέλθει κατά 50% από τα δίκτυα διανομής, δηλαδή μία ρυθμιζόμενη δραστηριότητα που έχει εγγυημένα έσοδα. Επίσης, η εισφορά από τις ΑΠΕ της Enel Romania αυξάνουν τα «πράσινα» EBITDA της ΔΕΗ, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό προφίλ της επιχείρησης και διαμορφώνοντας ευνοϊκότερους όρους δανειοδότησης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι S&P και Fitch έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις αναλύσεις τους στο γεγονός ότι χάρις στο deal, όχι μόνο ενισχύεται η καθετοποίηση της ΔΕΗ (αποκτώντας μία «ομοειδή» από αυτή την άποψη ενεργειακή εταιρεία), αλλά και η εταιρεία πετυχαίνει και γεωγραφική διασπορά. Η εξέλιξη αυτή «θωρακίζει» της ΔΕΗ, στη δεδομένη συγκυρία των πολλαπλών πηγών ρίσκου που ελλοχεύουν στις ενεργειακές αγορές, δημιουργώντας τους όρους για αντιστάθμιση τυχόν αρνητικών εξελίξεων που μπορεί να υπάρξουν σε κάποιο κλάδο (π.χ. προμήθεια) ή σε κάποια από τις δύο χώρες στις οποίες πλέον δραστηριοποιείται.

Ώθηση από τις συνέργειες

Όπως είναι φυσικό, η «θωράκιση» δημιουργεί πιο στέρεες βάσεις για τον νέο κύκλο ανάπτυξης της ΔΕΗ, στον οποίο εντάσσεται και η απόκτηση της Enel Romania και οι συνέργειες που θα προκύψουν στην πορεία. Συνέργειες που, όπως ανέφερε η επιχείρηση στη χθεσινή της ανακοίνωση, εκτιμάται ότι θα «μεταφραστούν» σε πρόσθετη ετήσια λειτουργική κερδοφορία της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει ήδη γράψει το Insider.gr, κομβικό ρόλο παίζει η γεωγραφική θέση της βαλκανικής χώρας, καθώς συνδέεται με φυσικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι έναν «ηλεκτρικό διάδρομο» ανάμεσα στις δύο αγορές. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ για «συντονισμό» των δραστηριοτήτων της στις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στη Ρουμανία και την εισαγωγή της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Επίσης, η εταιρεία θα μπορούσε να εξάγει στη Ρουμανία θερμοηλεκτρική παραγωγή από τον στόλο των εγχώριων μονάδων αερίου. Όφελος θα υπήρχε και στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ, καθώς η εξυπηρέτηση των αναγκών δύο πλέον αγορών θα έδινε στην εταιρεία μεγαλύτερη ευελιξία και «εκτόπισμα» στην εισαγωγή φορτίων.

Παράλληλα, η «είσοδος» στη Ρουμανία θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να αντισταθμίσει περιορισμούς της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού. Έτσι, για παράδειγμα, τη στιγμή που στη χώρα μας θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική ρεύματος κοντά στο 50%, η απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου πελατών εκτός συνόρων υπεραναπληρώνει την απώλεια εγχώριων καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Ποια οφέλη ξεχωρίζουν S&P και Fitch στην εξαγορά της Enel Romania

Η ανακοίνωση της Enel για το deal με τη ΔΕΗ: Θετική επίδραση €1,7 δισ. στον δανεισμό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider