Φαρμακοβιομηχανία: Φλέγον ζήτημα η κατανομή της «ένεσης» 150 εκατ. στον προϋπολογισμό για φάρμακα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακοβιομηχανία: Φλέγον ζήτημα η κατανομή της «ένεσης» 150 εκατ. στον προϋπολογισμό για φάρμακα
Το ερώτημα που πλανάται στους κύκλους της φαρμακοβιομηχανίας είναι αν θα κατευθυνθεί ισόποσα ή αναλογικά και στα τρία κανάλια (νοσοκομεία, ΦΥΚ, ιδιωτικά φαρμακεία) ή θα διοχετευτεί βάσει μιας πιο περίπλοκης συνταγής..

Σε... αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία εν αναμονή της κατανομής των κονδυλίων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που με πρόσφατη νομολογία μεταφέρονται από το έτος 2024 στην τρέχουσα χρήση, ως χρηματοδοτική «ένεση» στον προϋπολογισμό για φάρμακα.

Τα κονδύλια αυτά αφορούν δεσμεύσεις του υπουργείου στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και ειδικότερα στους στόχους που τίθενται για τη μείωση του clawback (επιστροφή της υπέρβασης προϋπολογισθείσας δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές στο κράτος).

Σημειώνεται ότι ο εξορθολογισμός του clawback έχει ενταχθεί ως δέσμευση στο RRF, στο οποίο εμπίπτει και η θεσμοθέτηση των ποσών απομείωσής του από το 2022 και μετέπειτα. Στο πλαίσιο αυτό, και με έτος αναφοράς το 2020, έχουν τεθεί όρια στην υπέρβαση της δαπάνης, πέραν των οποίων -εκτός των φαρμακευτικών εταιρειών- καθίσταται υπεύθυνο και το Κράτος.

Η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευτούν το 2024 στο πλαίσιο της ρήτρας συνυπευθυνότητας με την Πολιτεία, είναι μία από τις βασικές εκκρεμότητες της παρούσας ηγεσίας και αποτελεί φλέγον ζήτημα για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πλέον αναμένεται η υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για την κατανομή των πόρων, δηλαδή εάν το ποσό θα κατανεμηθεί ισόποσα ή αναλογικά και στα τρία κανάλια (νοσοκομεία, ΦΥΚ, ιδιωτικά φαρμακεία) ή θα διοχετευτεί βάσει μιας πιο περίπλοκης συνταγής.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν -μεταξύ άλλων- είναι εάν θα απορροφηθεί μέσω αυτών των κονδυλίων το clawback, που επιβαρύνει το σύνολο των φαρμάκων, ως αποτέλεσμα της ελάφρυνσης των φθηνών σκευασμάτων που διακινούν τα ιδιωτικά φαρμακεία από τις επιστροφές, ένα μέτρο το οποίο ελήφθη προκειμένου να επιβιώσουν τα φθηνά φάρμακα στην αγορά και να μην υποκαθίστανται από ακριβότερες θεραπείες.

Σύσσωμος ο κλάδος του φαρμάκου έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, προκειμένου να συζητηθούν μια σειρά από θέματα -μεταξύ αυτών και η κατανομή των εν λόγω πόρων- και, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντησή αυτή αναμένεται να γίνει άμεσα.

Άλλες εκκρεμότητες

Η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ είναι ένα μόνο από τα ζητήματα που εκκρεμούν και τα οποία έθεσαν πρόσφατα τα θεσμικά όργανα του κλάδου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ) με επιστολή τους προς τον Υπουργό, ζητώντας διευθέτησή τους.

Στην κορυφή της ατζέντας προτάσσονται τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη, δεδομένου ότι συνδέονται με τον προσδιορισμό του clawback, που φτάνει πλέον μέχρι και το 50% των πωλήσεων..

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά σημεία που επισημαίνεται είναι ότι -παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023- η ενημέρωση που υπάρχει για την ακριβή εικόνα της πορείας της δαπάνης και των υποχρεωτικών επιστροφών εξαντλείται σε στοιχεία του τέλους Δεκεμβρίου του 2021. Σύμφωνα με την αγορά, η έλλειψη πληροφόρησης είναι ιδιαίτερα εμφανής και η δυνατότητα των εταιρειών να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για το 2023 θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένη.

Τα ζητήματα που έθεσαν στην επιστολή τους οι φορείς περιλαμβάνουν:

1) Συζήτηση σχετικά με τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για τη δαπάνη του 2022 για κάθε ένα από τα 3 κανάλια διακίνησης φαρμάκων (νοσοκομεία, ΦΥΚ, ιδιωτικά φαρμακεία) ώστε να υπάρχει γνώση των υπερβάσεων.
2) Επίσημη αποτίμηση των κλειστών προϋπολογισμών ανά εξάμηνο και ανά κανάλι.
3) Να συζητηθεί το θέμα του ελέγχου της συνταγογράφησης όπως εξαγγέλθηκε από το υπουργείο (πως θα υλοποιηθεί).
4) Η χρηματοδότηση της καινοτομίας μέσα από μια νέα διαδικασία στη βάση της οποία θα λειτουργεί ένα Innovation fund – Μεταχείριση των ATMPs. (Advanced Therapy Medicinal Products).
5) Ενημέρωση για πιθανότητα διάθεσης ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
6) Κατανομή των 150 εκατ. ευρώ τα οποία θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του 2023 και αφορούν στις δεσμεύσεις του Υπουργείου απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
7) Φαρμακευτική δαπάνη ανασφάλιστων πολιτών 2022 και πρόβλεψη για 2023 και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τον έλεγχο της σχετικής συνταγογράφησης.
8) Καθυστέρηση πληρωμών από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
9) Σάρωση ορίζοντα δηλαδή το πως διαγράφονται τα αποτελέσματα που έχουν συγκεντρωθεί και πως μπορούν αυτά να επηρεάσουν τη δαπάνη.

Photo: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενίσχυση του προϋπολογισμού για φάρμακα με νέα τροπολογία

ΣΦΕΕ: Να αυξηθεί η επένδυση στο φάρμακο – Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με πιο δυνατή οικονομία

Επένδυση στο φάρμακο και την καινοτομία, γιατί οι ασθενείς δεν πρέπει να περιμένουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider