Δύσκολες ώρες για την εταιρεία κρεάτων ΚΡΕΚΑ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολες ώρες για την εταιρεία κρεάτων ΚΡΕΚΑ
Σήμα κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας της εκπέμπει η γνωστή εταιρεία κρεάτων από την Καβάλα. Αναζητά λύση για τη διευθέτηση των τραπεζικών της οφειλών.

Τις δυσκολότερες ώρες της στην μακρόχρονη επιχειρηματική της διαδρομή φαίνεται πως βιώνει η γνωστή εταιρεία κρεάτων από την Καβάλα, ΚΡΕΚΑ, αναζητώντας λύση για τη διευθέτηση των τραπεζικών της οφειλών με στόχο να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της και να αποφύγει τον εφιάλτη της πτώχευσης.

Ήταν την περασμένη εβδομάδα όταν εξέδωσε ανακοίνωση, εκπέμποντας SOS για τη συνέχιση της λειτουργίας της, σε περίπτωση που οι πιστώτριες τράπεζες αποφασίσουν να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους. Εάν αυτό συμβεί, προειδοποίησε, «η συνέχιση της δραστηριότητάς της θα καταστεί αδύνατη, καθώς δεν διαθέτει επαρκή ρευστότητα για την ολοσχερή εξόφληση των οφειλών της».

Τα προβλήματα με τις οφειλές της εταιρείας κρεάτων δεν είναι πρόσφατα, αφού η ΚΡΕΚΑ δίνει μάχη εδώ και πολλά χρόνια για να ρυθμίσει τα τραπεζικά της δάνεια. Η εταιρεία είναι άλλωστε ζημιογόνος εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.

Εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις προς υποβολή στη doValue για τη διευθέτηση των οφειλών

Όπως ανακοίνωσε στις 7 Απριλίου η ΚΡΕΚΑ, έλαβε γραπτή ενημέρωση από την εταιρεία doValue Greece η οποία διαχειρίζεται τα ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνειά της, μέσω της οποίας «της γνωστοποιήθηκε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διαμόρφωσης και υποβολής πρότασης λύσης ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης των τραπεζικών οφειλών της και ότι οι πιστώτριες τράπεζες επιφυλάσσονται να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες για την είσπραξη των απαιτήσεων τους.

Η εταιρεία σημειώνει ότι, σε περίπτωση που οι τράπεζες αποφασίσουν να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους, η συνέχιση δραστηριότητας της θα καταστεί αδύνατη καθώς δεν διαθέτει επαρκή ρευστότητα για την ολοσχερή εξόφληση των οφειλών της.

Για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΕΚΑ εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις προς υποβολή στη doValue με σκοπό τη διευθέτηση των οφειλών προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η συνέχιση της δραστηριότητας της».

Λόγω αυτής της κατάστασης, η διοίκηση της εταιρείας κρεάτων ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η κατάρτιση και δημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση που λήγει στις 31/12/2022, μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος.

Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις

Τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία παρουσίασε τα οικονομικά της μεγέθη για το εννεάμηνο του 2022. Ειδικότερα, ανακοίνωσε κύκλο εργασιών ύψους 17,46 εκατ. ευρώ έναντι 16,50 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, αλλά και διεύρυνση των προ φόρων ζημιών της σε 2,79 εκατ. ευρώ, από 1,99 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021.

Οι τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας στις 30/9/2022 ανήλθαν σε 31,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 38,6 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 25,98 εκατ. ευρώ.

Στο δωδεκάμηνο του 2021, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 22,73 εκατ. ευρώ, έναντι 23,76 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020, σημειώνοντας μείωση 4,3%.

Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 4,13 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,85 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 7,1%, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν για τη χρήση του 2021 σε 3,68 εκατ. ευρώ από 3,55 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,6%.

Μια επιχειρηματική διαδρομή 52 ετών…

Ήταν το 1971 όταν ιδρύθηκε από τoν Kυριάκο Kιoυτσoύκωστα η KPEATOΠAPAΓΩΓIKH KABAΛAΣ EΠE με σκοπό την εκτροφή μόσχων και την εμπορία κρεάτων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έγινε αλλαγή της εταιρικής μoρφής σε Yιoί K.Kιoυτσoύκωστα O.E.

Το 1984 η δεύτερη γενιά αναλαμβάνει δυναμικά την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού ιδρύεται η Αφοί Kιoυτσoύκωστα O.E., ενώ έναν χρόνο αργότερα οι δύο εταιρείες συγχωνεύονται και συγκροτούν την KPEATOΠAPAΓΩΓIKH KABAΛAΣ A.E., η οποία δημιουργεί τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη παρουσία στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ελληνικού κρέατος.

Πολύ παραγωγικά αποδείχθηκαν τα επόμενα χρόνια και δη το διάστημα 1988-1994, όπου σημειώθηκε σημαντική επέκταση και αναβάθμιση των σταβλικών εγκαταστάσεων της εταιρείας, με τη δυναμικότητα εκτροφής βοοειδών να αγγίζει τα 2.500 ζώα ετησίως.

Έτος σταθμός αποδείχθηκε το 1994, με την εταιρεία να ανακοινώνει την εισαγωγή της στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και να προχωρά σε αγορά έκτασης 20 στρεμμάτων με στόχο τη μελλοντική επέκτασή της.

Έναν χρόνο αργότερα, κατασκευάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος στην Πέρνη Καβάλας, ενώ τη διετία 1998-1999 ανακοινώθηκαν η δημιουργία μονάδας σφαγείου τριών γραμμών, η εγκατάσταση νέων μονάδων – σταθμών εκτροφής, έκτασης 17.000 τ.μ. καθώς και η επέκταση της μονάδας τυποποίησης.

Το διάστημα 1999-2001 προχώρησε στη δημιουργία μονάδας πάχυνσης αμνοεριφίων στην Περιοχή της Γραβούνας, αλλά και στην εξαγορά μεριδίου της τάξης του 41% στην εταιρεία Γ. ΔΕΛΛΑΣ & ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ. Α.Ε.Β.Ε.

Το 2002 κατασκευάστηκε μονάδα παρασκευής ζωοτροφών στην Καβάλα, ενώ το διάστημα 2003-2006 έγινε επέκταση του χώρου τεμαχισμού – αποστέωσης, καθώς και νέοι ψυκτικοί θάλαμοι για την παραγωγή κατεψυγμένου βόειου και χοιρινού κρέατος.

Τη διετία 2007-2008 η εταιρεία προχώρησε στην κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοαερίου και εδαφοβελτιωτικού, συνολικού κόστους 2,75 εκατ. ευρώ, καθώς και στην απορρόφηση της θυγατρικής Γ.ΔΕΛΛΑΣ & Π. ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ Α.Ε.Β.Ε. Τότε σημειώθηκε και η αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας σε ΚΡΕ.ΚΑ Α.Ε.

Ακολούθησε την περίοδο 2009-2010, εγκατάσταση μονάδας αποτέφρωσης υψηλού δυναμικού και επέκταση των εγκαταστάσεων στην Κεντρική Αγορά με αύξηση της δραστηριότητας σε χονδρικό εμπόριο και εισαγωγές.

Το διάστημα 2011-2013 ανακοινώθηκε η κατασκευή νέων ψυκτικών θαλάμων αποθήκευσης στερών αποβλήτων, η δημιουργία μονάδας παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας, καθώς και η έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Την τριετία 2013-2015 η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή νέων προϊόντων (κρεατοσκευασμάτων/ προϊόντων με βάση το κρέας), καθώς και στην αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην Καβάλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider