Λίγες διαδικαστικές λεπτομέρειες απομένουν για να οριστικοποιηθεί και τυπικά η συμφωνία για την εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas από το αυστραλιανό fund Macquarie, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί αναφορικά με τις βασικές παραμέτρους του deal. Έτσι, είναι θέμα ημερών η επίσημη ανακοίνωση της «εισόδου» της Macquarie στην ελληνική θυγατρική της Enel, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το αργότερο έως το τέλος του μήνα.
Η συμφωνία επετεύχθη μέσω των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της Macquarie με τον ιταλικό κολοσσό, το οποίο κατέθεσε υψηλότερη δεσμευτική προσφορά από τα υπόλοιπα τέσσερα fund που επίσης διεκδίκησαν την απόκτηση μετοχικού μεριδίου στην Enel Green Power Hellas. Με την απόκτηση του 50% του εγχώριου «πράσινου» βραχίονα της Enel, η Macquarie θα συμμετέχει επίσης με 50% στο management της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με τη στρατηγική που ακολούθησε η Enel στη Ρουμανία (όπου αποφάσισε να αποχωρήσει πλήρως, παραχωρώντας το 100% της εκεί θυγατρικής της στη ΔΕΗ), στην περίπτωση της χώρας μας (όπως και στην Αυστραλία) ο ιταλικός κολοσσός επέλεξε το «Stewardship Model». Το μοντέλο αυτό πρακτικά σημαίνει την είσοδο ενός δεύτερου επενδυτή στην Enel Green Power Hellas, ώστε η επιχειρηματική συνεργασία να στηρίξει τη σχεδιαζόμενη περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης της εταιρείας.
Ενίσχυση των «πράσινων» επενδύσεων στην Ελλάδα
Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση του deal αυξάνει την οικονομική «δύναμη πυρός» της Enel Green Power Hellas, ώστε να υλοποιήσει τα σχέδιά της για περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης. Στο pipeline της εταιρείας βρίσκεται ένα portfolio 1.700 MW «πράσινων» έργων, το οποίο περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και έργα ΑΠΕ σε συνδυασμό με μπαταρίες, όπως επίσης και standalone μπαταρίες.
Έχοντας παρουσία ήδη από το 2008, λειτουργεί ήδη 59 έργα συνολικής ισχύος 481 MW, ενώ μέσα στο 2023 θα σπάσει το «φράγμα» των 550 MW, χάρις στη συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 95 MW, που κατασκευάζει στην Κοζάνη.
Το πλέον εμβληματικό της εταιρείας είναι το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στον Καφηρέα, ισχύος 167,9 MW. Η ηλεκτροπαραγωγή του ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ρεύματος 57.982 νοικοκυριών.
Διεύρυνση της παρουσίας της Macquarie
Από την άλλη πλευρά, με το deal διευρύνεται η παρουσία του αυστραλιανού fund στον εγχώριο ενεργειακό κλάδο, για την οποία ορόσημο αποτέλεσε η απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Μέσω της Cero Generation, επενδυτικό βραχίονα στις ΑΠΕ, το fund έχει ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη «πράσινη» επενδύσή του στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Δράμα, η παραγωγή του οποίου για 10 χρόνια θα διατίθεται στην Axpo Energy, μέσω «πράσινου» PPA που έχουν συνάψει οι δύο πλευρές.
Για την Ελλάδα, η Cero έχει στο pipeline της έργα συνολικής ισχύος άνω των 4 GW, εκ των οποίων τα 90% αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα και το 10% αιολικά, και τα οποία θα εκμεταλλευτεί εμπορικά αποκλειστικά μέσω PPAs. Παράλληλα, στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.
Όσον αφορά τις υποδομές, η Macquarie έχει ήδη δείξει την πρόθεσή της να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.