Tραπεζική ήταν η κρίση που «ισοπέδωσε» την Silicon Valley Bank όχι τεχνολογική, σύμφωνα με κορυφαία επιχειρηματία στον χώρο των Venture Capitals.
Η Ανν Γκλόβερ, CEO και συνιδρυτής της Amadeus Capital, δήλωσε την Παρασκευή σύμφωνα με το CNBC ότι η κρίση της SVB προκλήθηκε από «εντελώς ανεύθυνες» πρακτικές της διοίκησής της, δηλαδή, λήψη βραχυπρόθεσμων καταθέσεων από VC και επένδυσή τους σε μακροχρόνιο χρέος.
«Πρόκειται για μια κλασσική τραπεζική χρεοκοπία, απίστευτα ανεύθυνη ειλικρινά από την ανώτερη διοίκηση της SVB στην Καλιφόρνια», είπε η Γκλόβερ.
Η SVB έκλεισε και ανελήφθη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά από μια σειρά μαζικών αναλήψεων από startups και VC εν μέσω φόβων για την οικονομική της υγεία.
Η εταιρεία είχε προσπαθήσει νωρίτερα να συγκεντρώσει κεφάλαια 2,25 δισ. δολαρίων για να καλύψει μια τρύπα 1,8 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της που προκλήθηκε από την πώληση ομολόγων αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημία. Η τράπεζα ήταν ένας κρίσιμος πυλώνας της βιομηχανίας τεχνολογίας, προσφέροντας χρηματοδότηση σε εταιρείες που συχνά απορρίπτονταν από τις παραδοσιακές τράπεζες.
«Πήραν καταθέσεις σε μετρητά από VC και hedge funds και τα έβαλαν σε ενυπόθηκα ομόλογα πρώτου έτους που έπεσαν σε αξία όταν ανέβηκαν τα επιτόκια», πρόσθεσε ο Glover.
«Δεν αντιστάθμισαν το επιτόκιο. Αυτό είναι πραγματικά βασική τραπεζική, δεν έχει καμία σχέση με την τεχνολογική κοινότητα. Η τεχνολογική κοινότητα επηρεάστηκε».
Πέρα από τις ΗΠΑ, ο βρετανικός βραχίονας της SVB πωλήθηκε στην τράπεζα HSBC για 1 στερλίνα, σε μια συμφωνία με τη διευκόλυνση της κυβέρνησης και της BoE που προστάτευε 6,7 δισ. στερλίνες σε καταθέσεις.
Η Γκλόβερ, η οποία υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΒοΕ ως μη εκτελεστική διευθύντρια, είπε ότι η κεντρική τράπεζα «έκανε εκπληκτική δουλειά στην παροχή ενός ψηφίσματος που ήταν ικανοποιητική για το Ηνωμένο Βασίλειο, πολύ καλύτερο από τις ΗΠΑ.»
Οι τράπεζες γενικότερα έχουν υποστεί τεράστια πίεση λόγω της αύξησης των επιτοκίων, η οποία έχει κάνει το χρέος πιο ακριβό. Ενώ από τη μια πλευρά είναι πλέον πιο κερδοφόρο για τις τράπεζες να δανείζουν, διακρατούν και κρατικά ομόλογα στον ισολογισμό τους. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία γίνονται λιγότερο πολύτιμα.
Η Credit Suisse είναι η πιο αξιοσημείωτη χρεοκοπία στον κλάδο μέχρι σήμερα. Ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας διασώθηκε από την ανταγωνιστική UBS σε μια συμφωνία μείωσης των τιμών που συντονίστηκε από την ελβετική κυβέρνηση.