Ανοιχτό παραμένει για τα επόμενα χρόνια το θέμα των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας υδάτων να αναμένει εξελίξεις στο θέμα έως το τέλος του 2023, σε συνδυασμό και συνάρτηση πάντα με το νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο (αναμένεται και νέα ΚΥΑ τις προσεχείς εβδομάδες από το ΥΠΕΝ), τις αποφάσεις της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, υπό την οποία θα υπαχθεί ο τομέας «νερού», τη συνεργασία με τον νέο Ρυθμιστή και βέβαια, σε σχέση με τις κινήσεις περιορισμού κόστους (ιδίως ενεργειακού) και ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη κάνει η διοίκηση Σαχίνη – Τόσιου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, για τη διανομή μερίσματος, ποσού 2 λεπτών (ευρώ 0,02) ανά μετοχή, (συνολικό μικτό ποσό ευρώ 2.130 χιλ. ευρώ) για τη χρήση 2022. Πάντως, αποφασίστηκε η μη διανομή επιπλέον μερίσματος – επιστροφής κεφαλαίου που εκκρεμούσε, ως ενδεχόμενο, πέρυσι.
Η τιμολογιακή πολιτική
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε σχετική ενημέρωση για τα οικονομικά μεγέθη 2022 επανέλαβε ότι πρόθεσή της παραμένει να διατηρηθούν τα τιμολόγια νερού σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, ενώ δεν θα αλλάξουν μέχρι να προκύψουν τα νεότερα από τον Ρυθμιστή και το επιτρεπόμενο έσοδο της εισηγμένης. Από τη νέα χρονιά οι τιμές θα προκύψουν από τον συνδυασμό των παραπάνω επαφών, αποφάσεων και κινήσεων. Ωστόσο, για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο το πως θα διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια καθώς απαιτούνται ενέργειες και βήματα εντός του έτους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία αναμένει και επιστροφή 157 εκατ. ευρώ βάσει της συμφωνίας με το δημόσιο για τις παλιές οφειλές, το αδιύλιστο νερό κ.α. Όλα αυτά, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, θα συνδυαστούν ώστε να βγούνε τα νέα τιμολόγια που παραμένουν, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη (2ο χαμηλότερο, χωρίς αλλαγή τα τελευταία 13 έτη).
Πάντως, η ίδια η εισηγμένη προωθεί και ενέργειες θωράκισης μέσω μείωσης του ενεργειακούς κόστους και ψηφιακού μετασχηματισμού ώστε να συμβάλει προς την κατεύθυνση της διατήρησης όσο το δυνατόν χαμηλότερων τιμών.
Το ΣτΕ
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπενθύμισε ότι βάσει αποφάσεων του ΣτΕ οι μετοχές που ανήκουν στο Υπερταμείο (50%+1, αλλά και το 11% του ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει έως το τέλος του έτους να «επιστραφούν» στο Δημόσιο, ενώ υπάρχει και η σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού. Πάντως, ο CEO, κ. Σαχίνης, σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον τρόπο και το timing της μετοχικής αλλαγής η οποία, όμως, όπως ανέφερε, δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της εισηγμένης.
Το επενδυτικό πλάνο
Η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει την προώθηση του επενδυτικού πλάνου 800 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική με έργα και διαγωνισμούς σε Αρτέμιδα, Σπάτα, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Ωρωπό (έχουν κατασκευαστεί 136 χλμ. αγωγών) με νέα projects (ΚΕΛ Μαραθώνα) κ.α., με την εισηγμένη να ανεβάζει ρυθμούς. Το 2022 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος έργων ανήλθε σε 30,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 66% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2021 η οποία είχε ανέλθει σε 18,3 εκατ. ευρώ και αυξημένη κατά 107% από τον μέσο όρο απορρόφησης της προηγούμενης πενταετίας. Ο κύριος όγκος του επενδυτικού προγράμματος έργων αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην ανατολική Αττική, αλλά και σε έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών). Το προϋπολογισμένο ποσό επενδυτικού προγράμματος έργων για το 2023, ανέρχεται σε 45,9 εκατ. ευρώ, με το 52% να αφορά στα έργα αποχέτευσης της ανατολικής Αττικής, το 28% έργα ύδρευσης και το 15% έργα αποχέτευσης. Σχεδόν το 50% των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.. Για το 2024 προβλέπονται ποσά 85 εκατ. ευρώ.
Επίσης, προχωρούν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 400 εκατ. ευρώ, αντικατάστασης δικτύου και μείωσης διαρροών 200 εκατ. ευρώ κ.α. Επίσης, ολοκληρώνονται εντός 2023 τα τεύχη δημοπράτησης για τους «έξυπνους μετρητές» (250-300 εκατ. ευρώ ) ώστε να γίνει διαγωνισμός και να έχουμε αναδόχους.
Νέα Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή
Στις 28 Μαρτίου 2023 δημοσιεύτηκε ο Ν.5037/2023 με τον οποία η ΡΑΕ μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) και στην οποία ανατέθηκε η εποπτεία επί της παροχής των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Σκοπός του νόμου είναι η ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ιδίως ως προς την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγησή τους, μέσα από την ανάθεση σχετικών αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου στην Ρ.Α.Α.Ε.Υ.. Η νέα διευρυμένη ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της και έχει ήδη οριστεί αντιπρόεδρος του κλάδου υδάτων. Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του 2023. Η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ ασκείται μέσω της εφαρμογής των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, ενώ τα τιμολόγια υπηρεσιών ύδατος για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και χρηστών εγκρίνονται με απόφαση πενταετούς ισχύος της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. Μέχρι την έγκριση των νέων τιμολογίων, η ισχύς των τιμολογίων της εταιρείας παρατείνεται.
Με τα νέα τιμολόγια, για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να ισχύσουν από 1/1/2024 με τη σύμφωνη γνώμη και αξιολόγηση των Γενικών Σχεδίων Υπηρεσιών Ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ, αναμένεται ότι η εταιρεία θα ανακτήσει, σύμφωνα με την ΚΥΑ352462, ΦΕΚ 5830/14.12.2021, 157 εκατ. € που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013-2020, καθώς και οποιαδήποτε άλλο υπο-ανακτώμενο ποσό.
Πτώση κατανάλωσης και ενεργειακό κόστος
Το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 45,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 98% ήτοι 22,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 όπου το κόστος προμήθειας ανήλθε σε 22,9 εκατ. Ευρώ. Η συνολική κατανάλωση το 2022 παρουσίασε μείωση κατά -4,4% έναντι του 2021. Η μείωση του όγκου της κατανάλωσης νερού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των νοικοκυριών, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, στην εφαρμογή αυστηρότερου προγράμματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνδυασμό με τις στατιστικά χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αντίθετα με τη συνολική, η τιμολογημένη κατανάλωση σημείωσε αύξηση της τάξεως του 3,9%, με αποτέλεσμα τη μείωση της μη τιμολογημένης κατανάλωσης.
Αναφορικά με τις προβλέψεις του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023, η Εταιρεία έχει προχωρήσει σε μελέτη διαφορετικών σεναρίων, τα οποία δείχνουν πτωτική πορεία.
Μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, και για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. βρίσκεται σε συνεχείς διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους (αντικατάσταση μηχανημάτων, διαγωνισμός νέου παρόχου ενέργειας, monitoring, διαδικασίες διαγωνισμών για δημιουργία Φ/Β σταθμών κ.α.). Όσον αφορά στις υπάρχουσες μονάδες ΑΠΕ, οι ισχύουσες συμβάσεις τόσο για τους Μ.Υ.Η.Σ. όσο και για το υπάρχον Φ/Β 1,97 MW, αφορούν σε σταθερές τιμές.
Η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας έχει αναπτύξει:
- Εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα εγκαταστημένα στα υδραγωγεία της και στο ΚΕΛ Ψυττάλειας.
- Εγκαταστάσεις θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας το βιοαέριο που παράγεται από την επεξεργασία της ιλύος στις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
- Φωτοβολταϊκό σταθμό στις εγκαταστάσεις της ΜΕΝ Αχαρνών.
Η συνεισφορά των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ανέρχεται σε 50,28%. Επιπλέον η Εταιρεία ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό 4 Φ/Β Σταθμών συνολικής ισχύος 3,5 MW. Ήδη οι 2 πρώτοι επί εδάφους (συνολική ισχύς 2 MW) βρίσκονται στην διαδικασία ανάδειξης οριστικού αναδόχου και οι άλλοι 2 επί στεγών (συνολική ισχύς 1,5 MW) στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την Επιτροπή Διαγωνισμού. Η σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα οχήματα συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας.