Η επιστροφή στην κερδοφορία σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το β’ εξάμηνο της χρήσης 2022 αποτελεί σημαντικό γεγονός των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου Intrakat, βάζοντας τα θεμέλια για την συνολική επιστροφή σε κερδοφορία, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί το 2024, αναφέρουν πηγές της εισηγμένης, με αφορμή τα μεγέθη του περσινού έτους. Η δε εξαγορά του 100% της Άκτωρ δημιουργεί νέα δεδομένα για την Intrakat και την καθιστά τον 2ο μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο στην χώρα. Η συναλλαγή τελεί υπό τις συνήθεις αιρέσεις για τέτοιου είδους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται εντός του δ΄ τριμήνου του 2023.
Η Intrakat έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ για την έγκριση της προσχώρησής της σε ήδη προεπιλεγμένο σχήμα, με ποσοστό 30% (της πορτογαλικής Brisa), στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό.
Χθες, η κατασκευαστική ανακοίνωσε σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Το υφιστάμενο, νέο ιστορικό υψηλό 1,32 δισ. ευρώ ανεκτέλεστου, τα προς εκτέλεση έργα (τέλος 2022), μαζί με αυτά που ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί το πρώτο τετράμηνο του 2023 και αυτά που αναμένονται μέσα στην χρονιά προδιαθέτουν για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων. Παράλληλα, η ενίσχυση των έργων ΑΠΕ αποτελεί βασική επενδυτική προτεραιότητα της διοίκησης.
Τα «πράσινα» projects
Άλλωστε, αποκτήθηκε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων 500 MW και έτσι η Intrakat έχει πλέον διαμορφώσει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW. Επιπλέον, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ του Ομίλου με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για 20 έτη, προστέθηκε, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής του σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών της ΡΑΕ, ένα ακόμη Αιολικό Πάρκο ισχύος 32MW στη θέση «Τιμένιο», Αρκαδίας, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το κατασκευαστικό στάδιο και να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Περαιτέρω, ένα Αιολικό Πάρκο ισχύος 35 MW διαθέτει ήδη Οριστική Προσφορά Σύνδεσης («ΟΠΣ») με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας («ΕΣΜΗΕ») και για ένα ακόμη Αιολικό Πάρκο ισχύος 11 MW αναμένεται σύντομα η έκδοση της ΟΠΣ.
Τα δύο αυτά έργα έχουν την δυνατότητα είτε να συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ για να εξασφαλίσουν λειτουργική ενίσχυση ή εναλλακτικά να συνάψουν διμερείς συμφωνίες με σταθερή τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας. Για έργα του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου, συνολικής ισχύος 498,7 MW, κυρίως ΦΒ, έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ ενώπιον του αρμόδιου Διαχειριστή. Εξ' αυτών, για 34 έργα Φ/Β συνολικής ισχύος 338 ΜW έχει υποβληθεί αίτημα υπαγωγής στη λίστα προτεραιότητας χορήγησης όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, κατόπιν σύναψης συμφωνητικών βασικών όρων (HoT) διμερών Συμβάσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας.
Αναφορικά με τους αποθηκευτικούς σταθμούς, για έργα συνολικής ισχύος 77,3 MW, έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ ενώπιον του αρμόδιου Διαχειριστή, ενώ, η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υπόλοιπων έργων του χαρτοφυλακίου ισχύος 634 MW αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.
Real estate και αναπτυξιακά έργα
Ο συνολικός σχεδιασμός του τομέα του Real Estate αποβλέπει στην περαιτέρω δραστηριοποίηση με τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στους τομείς των τουριστικών υποδομών σε high end προορισμούς όπως επίσης γραφείων και άλλων εμπορικών χώρων, δημιουργώντας αξία για τον Όμιλο.
Ο Όμιλος συμμετέχει δυναμικά στην υλοποίηση σημαντικών έργων είτε με εμβληματικό χαρακτήρα όπως το Riviera Marina Tower στο Ελληνικό, είτε με σημαντικό αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως το έργο ΣΔΙΤ του Οδικού Άξονα Ν.Δ. Πελοποννήσου, η ολοκλήρωση της Λ. Κύμης, το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ, τα Δίκτυα Διανομής ΔΕΔΔΗΕ.
Το ανεκτέλεστο
Το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου ανήλθε σε 799,4 εκατ. ευρώ πλέον 524,9 εκατ. ευρώ νέα προς υπογραφή έργα που έχει μειοδοτήσει έως σήμερα η εταιρεία και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους. Κατά συνέπεια τα προς εκτέλεση έργα στις 31/12/2022 διαμορφώθηκαν σε 1,32 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ στις 31/12/2021.
Το θετικό β’ εξάμηνο
Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών που καταγράφηκε κατά το β’ εξάμηνο της χρήσης 2022, απεικονίζεται κυρίως στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του β’ εξαμήνου 2022, ο οποίος ανήλθε στο επίπεδο των 122,3 εκατ. ευρώ έναντι 103,1 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο 2022, τα μικτά κέρδη του Ομίλου τα οποία διαμορφώθηκαν σε 15,4 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ αντίστοιχα, το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 12,6% από 2,7% το πρώτο εξάμηνο. Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, ο Όμιλος κατά το β’ εξάμηνο 2022 βελτίωσε το αποτέλεσμα, με το ενοποιημένο EBITDA να διαμορφώνεται σε κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,6 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο 2022. Οι ζημιές μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 5,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,4 εκατ. ευρώ στο 1ο εξάμηνο.