Eurobank Equities: Άθικτο το «story» των ελληνικών τραπεζών - Νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Eurobank Equities: Άθικτο το «story» των ελληνικών τραπεζών - Νέες τιμές στόχοι
Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities. Αυξάνει τις τιμές στόχους.

Άθικτες παραμένουν οι προοπτικές των θεμελιωδών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, που διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις τρεις μετοχές εκ των τεσσάρων συστημικών που καλύπτει, αυξάνοντας ωστόσο τις τιμές στόχους.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, οι τριγμοί που προκλήθηκαν παγκοσμίως στον τραπεζικό κλάδο από τις αρχές Μαρτίου έχουν δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών, περισσότερο από την οπτική του κλίματος παρά από αυτή των θεμελιωδών μεγεθών. Ωστόσο, η άνοδος των risk premia που επιταχύνθηκε από τις συνέπειες αυτών των τριγμών οδήγησαν σε ένα sell off που ξεπέρασε το 20% γύρω από τις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο. Με τις αγορές πλέον πιο ήρεμες και την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να έχει σταδιακά αποκατασταθεί, η Eurobank Equities εκτιμά ότι η ορατότητα στο σκέλος της κερδοφορίας έχει βελτιωθεί εκ νέου κάτι που αποτυπώθηκε και στην ανάκαμψη κατά 8% του εγχώριου τραπεζικού δείκτη από τον τοπικό «πυθμένα» που κατέγραψε το Μάρτιο.

Με τις ελληνικές τράπεζες να απολαμβάνουν ένα συνδυασμό ισχυρής ρευστότητας (δείκτης κάλυψης ρευστότητας LCR στο 200%, μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ), υγιών κεφαλαιακών αποθεμάτων (δείκτες CET 1 στο 14,9%) και χαρτοφυλακίου εμπορικών ακινήτων (CRE) που ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με άλλες αγορές (δεδομένων των επαρκών επιπέδων προβλέψεων και της κατάστασης της εγχώριας αγοράς του real estate), η Eurobank Equities πιστεύει ότι οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν άθικτες.

Παράλληλα, οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών ήταν θεαματικές κατά το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, κυρίως χάρη στην εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (+23% σε τριμηνιαία βάση) που ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς. Τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη αυξήθηκαν επίσης κατά 26% σε τριμηνιαία βάση, καθώς τα υψηλότερα οργανικά έσοδα αντισταθμίστηκαν, μόνο εν μέρει, από τα διογκωμένα και εποχικά υψηλότερα λειτουργικά έξοδα. Οι τάσεις στην ποιότητα των οργανικών περιουσιακών στοιχείων ήταν υποστηρικτικές (μέσος δείκτης NPE στο 6,1%, χαμηλότερα κατά 80 μονάδες βάσης στο τρίμηνο), ενώ τα εποπτικά κεφάλαια (FL - Fully Loaded) βελτιώθηκαν επίσης σε τριμηνιαία βάση χάρη στα θετικά αποτελέσματα και τις συναλλαγές (μέσος δείκτης CET1 στο 13,7%, άνοδος κατά 40 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση).

Υπό αυτό το πρίσμα, η Eurobank Equities αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα το 2023 - 2024 κατά 12% και κατά 6% αντίστοιχα, ενσωματώνοντας παράλληλα ένα υψηλότερο επιτόκιο από την ΕΚΤ (300 μονάδες βάσης, αφήνοντας περιθώρια για υψηλότερα επίπεδα, δεδομένων και των υψηλότερων εκτιμήσεων του consensus). Παράλληλα, αυξάνει τις εκτιμήσεις στο σύνολο για τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 9% το 2023 (και ακόμη 4% το 2024) προβλέποντας αύξηση κατά 21% σε ετήσια βάση το 2023, υποστηριζόμενη από την αύξηση των δανείων κατά 5% σε συνδυασμό με την επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου NIM κατά 43 μονάδες βάσης. Οι εκτιμήσεις της Χρηματιστηριακής αντικατοπτρίζουν επίσης ένα σταδιακά υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τη μεταβολή του μείγματος καταθέσεων (προθεσμιακές καταθέσεις στο 28% το 2023), τα υψηλότερα beta καταθέσεων (0,1 - 0,6x για τις καταθέσεις όψεως και τις προθεσμιακές αντίστοιχα), τα χαμηλότερα πιστωτικά spreads, ένα κόστος κινδύνου στις 100 μονάδες βάσης (έναντι 60 μονάδων βάσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τη διάρκεια του κύκλου της πανδημίας του κορονοϊού) και ένα υψηλότερο κόστος MREL (δείκτης Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων).

Επιπλέον, μετά από πολλές ανατροπές, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται κατά 24% υψηλότερα σε ετήσια βάση, έχοντας υπεραποδώσει έναντι των υπόλοιπων τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας (14% την ίδια περίοδο). Ωστόσο, οι αποτιμήσεις παραμένουν «περιορισμένες» με τον δείκτη λογιστικής αξίας P/TBV για το 2023 να είναι χαμηλότερα του 0,6x συνολικά, ήτοι με ένα discount άνω του 20% έναντι των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας (ενσωματώνοντας ουσιαστικά κόστος ιδίων κεφαλαίων 16%). Συνεπώς, το «risk - reward» προφίλ φαίνεται θετικό, δεδομένων των ακόμη πιεσμένων αποτιμήσεων, ιδίως εν όψει της συνεχιζόμενης βελτίωσης των θεμελιωδών θέσεων των ελληνικών τραπεζών (και της συσσώρευσης κεφαλαίου), της επερχόμενης αποεπένδυσης των συμμετοχών του ΤΧΣ και της πιθανής επιστροφής της Ελλάδας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας προς τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.

Με τους επενδυτές να μετατοπίζονται σταδιακά προς τους δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων RoTE, από τα κεφάλαια, η Χρηματιστηριακή αναμένει από όλες τις ελληνικές τράπεζες να κινηθούν υψηλότερα στο φάσμα αποτίμησης δεδομένου ότι βρίσκονται σε ένα «καλό δρόμο» για διψήφια RoTE το 2023 (υψηλό μονοψήφιο για την Alpha Bank).

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για όλες τις τράπεζες που καλύπτει με την επιφύλαξη ότι βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να παραμείνουν επιρρεπείς σε διακυμάνσεις στο επενδυτικό κλίμα, ειδικά εν όψει των εκλογών στις 21 Μαΐου. Μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το υψηλότερο περιθώριο ανόδου, παρά την πρόσφατη υπεραπόδοση που κατέγραψε, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρότερη πρόοδο στην ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων, στο δείκτη RoTE και στον σχηματισμό κεφαλαίων, με αυτή τη δυναμική να μετριάζει τις ανησυχίες της Χρηματιστηριακής για τους κινδύνους που απορρέουν από το ασθενέστερο σημείο εκκίνησης για το δείκτη CET1.

Έτσι, αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Αlpha Bank στα 1,66 από 1,63 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 5,90 από 5,01 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,24 από 2,47 ευρώ.

Eurobank Equities

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η έλευση Μαΐου «φοβίζει» Χρηματιστήριο - τράπεζες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider