Λίγο πριν τη χρεοκοπία, έχτισε «κολοσσό» 3,6 δισ. ευρώ - «Aκολούθα το όνειρό σου»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λίγο πριν τη χρεοκοπία, έχτισε «κολοσσό» 3,6 δισ. ευρώ - «Aκολούθα το όνειρό σου»
«Οι αποτυχίες των 2 πρώτων μου startups ήταν σαν σχολή για εμένα. Με δίδαξαν τόσα πολλά» δηλώνει ο 45χρονος - Το «μυστικό» για την επιτυχία του.

Η αποτυχία δεν είναι ποτέ εύκολη, όμως το να διδαχθείς τα σωστά μαθήματα μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία στο μέλλον, όπως πολύ καλά έμαθε o 45χρονος ιδρυτής της και CEO της Vuori, Τζο Κούντλα, με την... τρίτη και φαρμακερή.

H Vuori με έδρα την Καλιφόρνια, είναι μια αναπτυσσόμενη startup αθλητικών ειδών ένδυσης με τη χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 4 δισ. δολάρια ή 3,6 δισ. ευρώ, ήδη από το 2021. Το 2014, ο Κούντλα έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε στη Vuori, καθώς τον επιβάρυναν οι προηγούμενες αποτυχημένες επιχειρηματικές του απόπειρες, επίσης στον τομέα των ρούχων. Η πρώτη του προσπάθεια αφορούσε το λανσάρισμα σύγχρονης εταιρίας με έμφαση στη γυναικεία ένδυση που ονομαζόταν Sammy Jo, ενώ η 2η ήταν μια startup με μπλουζάκια που αποκαλούσε επίσης Vuori, τη φινλανδική λέξη για το «βουνό».

«Στο πίσω μέρος του μυαλού σου, δεν θέλεις να αποτύχεις τρεις συνεχόμενες φορές», υπογράμμισε ο επιτυχημένος πλέον επιχειρηματίας, μιλώντας στη στήλη Make Ιt του CNBC. Για να αποφύγει την ορατή χρεοκοπία, ο 45χρονος μελέτησε τις προηγούμενες δύο προσπάθειές του καθώς σε αμφότερες τις περιπτώσεις, εργαζόταν ήδη ως λογιστής αρχικά στην Ernst & Young και αργότερα στην εταιρεία με συμβουλευτικές υπηρεσίες Vaco με έδρα το Σαν Ντιέγκο. Το κρισιμότερο tip που έχει να δώσει είναι το εξής: Βγες από το comfort zone σου, παραιτήσου από τη δουλειά και προχώρα για να κυνηγήσεις το όνειρό σου.

«Τα μαθήματα που πήρα από εκείνες τις άστοχες επιχειρήσεις ήταν ότι για να δημιουργήσω μια εταιρία ένδυσης, δεν θα μπορούσα να το κάνω παράλληλα ή part time. Έπρεπε να επενδύσω όλο τον χρόνο μου σε αυτό και να μου γίνει εμμονή» παραδέχεται. Μάλιστα, επισημαίνει πως εάν δεν αφοσιωνόταν σε αυτό αποκλειστικά, δεν θα κατάφερνε για 2 λόγους:

  1. Θα ήταν πιο δύσκολο να πειστούν οι επενδυτές να τον υποστηρίξουν αν ήξεραν ότι δεν έδινε ολόκληρη την προσοχή του στην επιχείρηση
  2. Ήξερε εκ πείρας ότι μπορεί να ήθελε να τα παρατούσε για να επιστρέψει στη δουλειά του πλήρους απασχόλησης, εάν από νωρίς αντιμετώπιζε εμπόδια

«Μόλις τα πράγματα γίνονταν δύσκολα, θα έλεγα πως "δυστυχώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει" και θα επέστρεφα στον εύκολο δρόμο», ομολογεί και συμπληρώνει πως αφού το πήρε απόφαση, συγκέντρωσε 700.000 δολάρια από την οικογένειά του και διάφορους φίλους του ως αρχικό κεφάλαιο για να αρχίσει να φτιάχνει και να εμπορεύεται τα πρώτα προϊόντα της Vuori.

Αρχικά, η επιχείρηση δεν τα πήγαινε καλά και σύντομα κόντεψε να ξεμείνει από χρήματα. «Μας έμειναν λίγες επιλογές και τελειώναμε πολύ γρήγορα από ρευστότητα. Ήμουν πραγματικά φοβισμένος ότι θα χάναμε την επιχείρηση» σημειώνει, αλλά βρήκε τη λύση: Επένδυσε στις online πωλήσεις των ρούχων του με πολύ μάρκετινγκ μέσω social media, αντί να απευθύνεται σε γυμναστήρια και χώρους γιόγκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το λάθος του ήταν πως είχε ελάχιστη εμπειρία στον τομέα, παρόλο που τον έλκυε πάντα η ιδέα του designing και του μάρκετινγκ ρούχων. «Οι αποτυχίες των 2 πρώτων μου startups ήταν σαν σχολή για εμένα. Με δίδαξαν τόσα πολλά» δηλώνει.

«Η γιόγκα και ο διαλογισμός ήταν δύο πράγματα που έχω υιοθετήσει και στην προσωπική μου ζωή. Με βοήθησαν πολύ καθώς όταν αποφορτίζομαι και επικεντρώνομαι στις σκέψεις, αποκτώ διαύγεια. Αναπτύσσω μια πιο αμερόληπτη, αντικειμενική αίσθηση της πραγματικότητας και συνειδητοποιώ πολλά γεγονότα που δεν έβλεπα πριν, τα οποία με βοηθήσαν να "στρώσω" την επιχείρησή μου. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τον χρόνο για να αναλογιστείτε τις καταστάσεις ήρεμα, είτε πρόκειται για έναν περίπατο στη φύση, είτε γιόγκα, είτε διαλογισμό» αναφέρει.

Μέχρι το τέλος του 2017, η Vuori ήταν εξόχως κερδοφόρα και όταν οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν, τα προϊόντα άρχισαν να πωλούνται με μεγαλύτερη ευκολία και σε χώρους εκγύμνασης. Σήμερα, η εταιρεία λειτουργεί 30 καταστήματα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδιάζει να ανοίξει άλλα 100 με τα 400 εκατομμύρια δολάρια καθαρών κερδών που κατέγραψε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έβγαζα 1 εκατ. την ημέρα από άθλια διαμερίσματα» - Η «κομπίνα» μιας 74χρονης κτηματομεσίτριας

Η «βασίλισσα» του PowerPoint: «Έβγαλα 2 εκατ. ευρώ και πια δουλεύω 5 ώρες την ημέρα»

«Βγάζω 13.800 ευρώ τον μήνα και δουλεύω 3 ώρες ημερησίως» - Το «μυστικό» μίας 31χρονης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider