Κόκκινα δάνεια: Έρχονται νέοι κανόνες για servicers και funds

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια: Έρχονται νέοι κανόνες για servicers και funds
Με κοινοτική οδηγία για τα NPLs που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών – μελών της ΕΕ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2023, θα ισχύσουν από 30/12 αυστηρότεροι κανόνες προστασίας των οφειλετών. Η ΤτΕ θα κάνει εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης στον Υπουργό Οικονομικών της επόμενης κυβέρνησης, έτσι ώστε να ακολουθηθεί ένας ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και από τους servicers, αλλά και από τα funds που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια, δήλωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.

Νέοι κανόνες δεοντολογίας και υποχρεώσεις για τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια και τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται, βρίσκονται προ των πυλών. Με κοινοτική οδηγία που τέθηκε σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 και πρέπει να ενσωματωθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 2023, η αγορά και η διαχείριση NPLs θα διέπεται από αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών, αρχής γενομένης από τις 30 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε συνέντευξή του χθες στο in.gr, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι έτοιμη να κάνει εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης στον Υπουργό Οικονομικών της επόμενης κυβέρνησης, έτσι ώστε να ακολουθηθεί ένας ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και από τους servicers, αλλά και από τα funds που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια (σ.σ. διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα funds είναι ανεξάρτητα και δεν εποπτεύονται από την ΤτΕ). Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις από τους servicers προς τους οφειλέτες, την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την αναχρηματοδότηση οφειλετών που εξυγιαίνονται μέσω ρυθμίσεων των δανείων τους, αλλά και την ανάγκη της καλύτερης επικοινωνίας των εταιρειών διαχείρισης με τους οφειλέτες. Τον περασμένο μήνα, οι διαχειριστές κόκκινων δανείων είχαν προσκληθεί από την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, Heather – Denise Gibson, με θέμα την εξυπηρέτηση των πελατών και τις κινήσεις που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης για τη βελτίωσή της. Στη συνάντηση αυτή, αναφέρθηκε ότι οι εταιρείες διαχείρισης είχαν δεχτεί στο α΄ τρίμηνο του 2023 περίπου 2.000 παράπονα από οφειλέτες (ενδεικτικά, διαμαρτυρίες των πελατών για νομικές ενέργειες, καθυστέρηση στην απάντηση αιτημάτων, δυσαρέσκεια για ρύθμιση ή πληρωμή οφειλής, θέματα του ν. 3869/2020 (ν. Κατσέλη) κ.ά.), ενώ τα παράπονα των δανειοληπτών προς τις εταιρείες διαχείρισης κινούνται σε περίπου 8.000 ετησίως.

Σύμφωνα με όσα υπαγορεύει η κοινοτική οδηγία (NPL Directive) που πρέπει να ενσωματωθεί στη νομοθεσία των κρατών – μελών της ΕΕ, οι εταιρείες διαχείρισης θα υπόκεινται σε συνεχείς υποχρεώσεις κατά την εξυπηρέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για λογαριασμό των αγοραστών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων ως προς:

• τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών τόσο καταναλωτικών, όσο και επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών χειρισμού παραπόνων

πληροφορίες προς τους δανειολήπτες σχετικά με την αγορά του δανείου τους από το fund

• τους όρους της συμφωνίας τους με τον αγοραστή του δανείου • τήρηση αρχείων • την διακράτηση κεφαλαίων πελατών

• την εξωτερική ανάθεση σε τρίτους, και

• τη συμμόρφωση εκ μέρους των funds με ορισμένες υποχρεώσεις που επιβάλλονται σε αυτούς βάσει της οδηγίας και, εάν τα κράτη μέλη απαιτούν, της εθνικής νομοθεσίας.

Υποχρεώσεις θα ισχύουν και για τα funds, τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθούν με ορισμένες υποχρεώσεις ως προς τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις πληροφορίες που πρέπει να δίνονται στους δανειολήπτες των ΜΕΔ σχετικά με την αγορά των δανείων τους και την ανάθεσή τους σε εταιρεία διαχείρισης. Τα funds θα πρέπει να αναφέρουν τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αρχή του κράτους μέλους τους ανά διετία ή, εάν απαιτείται από την αρχή, ανά τρίμηνο. Οι αναφορές πρέπει να περιλαμβάνουν τα ελάχιστα στοιχεία αναφοράς σε σχέση με τις εκθέσεις τις οποίες θα υποχρεούνται να υποβάλουν οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η ντιρεκτίβα για τα NPLs προβλέπει υποχρεώσεις και για τις τράπεζες που μεταβιβάζουν κόκκινα δάνεια, τόσο πριν από την πώλησή τους (με ενημέρωση του αγοραστή για την ποιότητα της απαίτησης που αγοράζει και τη δυνατότητα ανακτήσεων), όσο και μετά (αναφορά στις αρμόδιες εθνικές αρχές, ανά διετία ή ανά τρίμηνο αν ζητηθεί, για το ύψος των πωλήσεων NPLs και σε ποιους αγοραστές, τα δικαιώματα που έχουν πωληθεί στα funds και εάν οι μεταβιβάσεις αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταναλωτών και με ποια ενέχυρα αυτά καλύπτονται).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες Διαχείρισης: Προχωρούν σε επενδύσεις για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών – Τι είπαν στην ΤτΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider