Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να μπουν αμέσως μετά τις εκλογές τα κριτήρια ESG από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν τον «χάρτη» για τις χρηματοδοτήσεις ESG, με κοινές αρχές και κανόνες για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, υπό την επιμέλεια του ΙΟΒΕ και τη συμμετοχή όλων των φορέων της αγοράς (Υπουργείο Οικονομικών, Χρηματιστήριο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, επιμελητήρια κ.ά.) έχει συνταχθεί σε ολόκληρο τόμο ο «χάρτης βιωσιμότητας» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και τα δύο πονήματα αναμένεται να παρουσιαστούν αμέσως μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η αειφόρος οικονομία θα πρέπει να είναι κοινό μέλημα και στόχος για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις/πελάτες τους, αξιοποιώντας τα οφέλη και την επάρκεια πόρων που παρέχονται από την ΕΕ μέσω στοχευμένων προγραμμάτων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, κ.ά.).
Οι τράπεζες θα πρέπει να ενσωματώσουν συγκεκριμένα κριτήρια ESG στη λειτουργία τους, να χρηματοδοτήσουν νέες υποδομές αειφορίας και τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα, και να αναπτύξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις/πελάτες τους, προκειμένου να επενδύσουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί πολυδιάστατη πρόκληση για τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και για τις επιχειρήσεις/πελάτες τους, καθώς οφείλουν να εξετάζουν και να αξιολογούν τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς καθώς και τους κοινωνικούς κινδύνους κατά τη διαδικασία χρηματοδότησης.
Για τις επιχειρήσεις, η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG στη λειτουργία τους, προσφέρει πολλαπλά οφέλη, επιδρώντας θετικά στη χρηματοοικονομική απόδοση της επιχείρησης. Κατά συνέπεια, οι πληροφορίες ESG είναι ουσιαστικές από χρηματοοικονομικής άποψης και πρέπει να αξιολογούνται τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τους επενδυτές.
Όπως αναλύει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα ενδεχόμενα οφέλη για μια επιχείρηση από την υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών με ESG κριτήρια είναι:
- διευκόλυνση στην πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια,
- ενίσχυση της εξωστρέφειας παρέχοντας ευκαιρίες συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες που απαιτούν την εφαρμογή των πρακτικών αυτών από τους συνεργάτες τους,
- προφύλαξη / αποφυγή τυχόν δυσμενών οικονομικών και λειτουργικών επιπτώσεων (πρόστιμα, ανάκληση αδείας, κ.ά.),
- βελτίωση περιβαλλοντικών επιδόσεων (μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος) με δυνητικά θετικό οικονομικό αντίκτυπο,
- ενίσχυση του brand name και δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας,
- διευκόλυνση της μετάβασης της επιχείρησης στο νέο περιβάλλον με ευκολότερη προσαρμογή στις επερχόμενες αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου (λ.χ., κλιματικός νόμος), στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών, στην ενσωμάτωση αρχών της κυκλικής οικονομίας, και
- ενδυνάμωση της συνεργασίας της επιχείρησης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (τοπικές κοινωνίες δραστηριοποίησης, πελάτες, επενδυτές, προσωπικό κ.ά.).
Σημειώνεται ότι η ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ανέλαβε σειρά φιλόδοξων δεσμεύσεων, με πρωταρχικό στόχο να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Η επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου απαιτεί την ευθυγράμμιση όλων των πηγών χρηματοδότησης, δημόσιων και ιδιωτικών, εθνικών και πολυμερών, καθώς και τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί πρόσθετες επενδύσεις ύψους 350 δισ. ευρώ ετησίως για να επιτύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2030 μόνο στα ενεργειακά συστήματα, παράλληλα με τα 130 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί για άλλους περιβαλλοντικούς στόχους.