ΕΚΤΕΡ: Τι συμβαίνει με το τουριστικό project 53,5 εκατ. ευρώ στην Πάρο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤΕΡ: Τι συμβαίνει με το τουριστικό project 53,5 εκατ. ευρώ στην Πάρο
Για χρονική καθυστέρηση, και μάλιστα όχι μεγάλη, και όχι για ακύρωση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην Πάρο, άνω των 53 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων κάνουν λόγο κύκλοι της κατασκευαστικής εταιρείας. Ποιο είναι το έργο.

Για χρονική καθυστέρηση, και μάλιστα ίσως όχι πολύ μεγάλη, και όχι για ακύρωση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην Πάρο, άνω των 53 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων (σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ίσως αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικές χρήσεις κ.α.) κάνουν λόγο κύκλοι της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ που προωθεί το εν λόγω projects στο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι το ΣτΕ μπλόκαρε την επένδυση στην Πάρο, «φωτογραφίζοντας» μέχρι και ακύρωσή της. Όπως αναφέρουν όμως πηγές της εισηγμένης εταιρείας, το έργο αναμένεται να προχωρήσει κανονικά, δίχως αλλαγές, έστω με σχετική καθυστέρηση που όμως δεν θα είναι μεγάλη.

Η έκταση και το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤΕΡ προωθεί τη σημαντική, πλην όμως ήπιας μορφής, επένδυση στην περιοχή του Άη Γιάννη του Δέτη (προς Κολυμπήθρες – Μοναστήρι, 4 χιλιόμετρα από τη Νάουσα και 11 χιλιόμετρα από την Παροικιά), με τη χρηματοδότηση του έργου να είναι πλέον εξασφαλισμένη και μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Βάσει παλιότερων σχεδίων, πρόκειται για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα (ήπιες τουριστικές κατοικίες, τουριστικά καταλύματα ή και κάμπινγκ κ.α.), επιφάνειας περίπου 12.000 τ.μ. σε έκταση σχεδόν 325 στρεμμάτων, με φιλοπεριβαλλοντικά στοιχεία και με στόχο τη διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς εξαρχής οι άνθρωποι του γκρουπ έκαναν λόγο για ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος, σεβασμό στον χαρακτήρα του νησιού, την κοινωνία του και τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Το νησί της Πάρου δεν είναι βέβαια άγνωστο για την τεχνική εταιρεία, η οποία σε αυτό έχει κατασκευάσει ήδη το πεντάστερο luxury resort «Summer Senses» που βρίσκεται στην περιοχή́ της Πούντας – Μάρπησσας. Το συγκεκριμένο έχει δυναμικότητα 100 δωματίων και διαθέτει spa καθώς και έξι πισίνες εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ιδιωτικές.

Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο η ΕΚΤΕΡ ανακοίνωνε ότι προχώρησε στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου, στο πλαίσιο συγχρηματοδότησης Δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 42.640.000 ευρώ για τις ανάγκες του επενδυτικού σχεδίου ανέγερσης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων. Το επενδυτικό σχέδιο που πρόκειται να υλοποιήσει η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αποτελεί επιλέξιμη επένδυση ΤΑΑ/ΕΣΑΑ - εντός της Ελληνικής Επικράτειας συνολικού προϋπολογισμού 53.300.000 ευρώ. Το project εμπίπτει στον προβλεπόμενο στον θεματικό άξονα – πυλώνα «Εξωστρέφεια». H εκταμίευση του δανείου θα γίνει τμηματικά ανάλογα με την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών του έργου.

Ευκαιρία ξεκαθαρίσματος

Κατά την εταιρεία, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωσε στο ΧΑ (την Παρασκευή 23/06), «στο πλαίσιο της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί κανονιστικών Προεδρικών Διαταγμάτων, διατυπώθηκε γνώμη επί του υπό επεξεργασία σχεδίου προεδρικού διατάγματος σχετικά με την έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης και περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ, στην περιοχή που θα αναπτυχθεί η ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας στην Πάρο. Η ΕΚΤΕΡ ήδη αντιμετωπίζει το ζήτημα με σοβαρότητα και προσοχή. Με την υποστήριξη της ομάδας μελέτης και των νομικών της, εξετάζει το θέμα με σκοπό την οριστική επίλυση των εκκρεμοτήτων που ανέκυψαν και την επαναφορά του ΕΠΣ στο πλαίσιο που ορίζει η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διευκρινίζεται ότι η γνωμοδότηση που εκδόθηκε δεν συνεπάγεται ματαίωση της επένδυσής. Αντιθέτως, αντιλαμβανόμαστε αυτήν την γνωμοδότηση ως μια ευκαιρία για να διευκρινιστούν και να συμπληρωθούν τα στοιχεία του φακέλου της ΕΠΣ, που επισημάνθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη νομιμότητα και συμβατότητα του σχεδίου μας με τις πολεοδομικές, περιβαλλοντολογικές και αρχαιολογικές διατάξεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DIMAND: Pipeline επενδύσεων αξίας 1,16 δισ. ευρώ, ρίχνει βάρος στην κατοικία – Υπέρ της πόλης έναντι της Αθηναϊκής Ριβιέρα

Οδικές Υποδομές: Οι 3+2 mega Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ ύψους 5,7 δισ. ευρώ που ιντριγκάρουν τα ισχυρά γκρουπ – Δέλεαρ τα σταθερά έσοδα

Ίδρυμα Νιάρχος: Νέα mega σύμβαση για τα 3 νοσοκομεία – Ποιος κατασκευαστικός όμιλος έχει «προβάδισμα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider