Ο Ευρωπαίος «πρωταθλητής» των τραπεζών με τα 7,6 δισ. ευρώ για «ξόδεμα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ευρωπαίος «πρωταθλητής» των τραπεζών με τα 7,6 δισ. ευρώ για «ξόδεμα»
Δημιούργησε ένα θησαυροφυλάκιο 8,3 δισ. δολ. και τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του στo «τιμόνι» της BNP Paribas.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας BNP Paribas, Ζαν Λοράν Μποναφέ, χαρακτηρίζεται πρωταθλητής των τραπεζών της Ευρώπης που έχει 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ να δαπανήσει, σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ο 61χρονος τραπεζίτης δημιούργησε ένα θησαυροφυλάκιο 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του στo «τιμόνι» της BNP Paribas. Ο έμπειρος CEO έχει εκμεταλλευτεί τα στραβοπατήματα των αντιπάλων του, περικόπτοντας το κόστος για να επιτύχει κέρδη 0 ρεκόρ, ενώ έχει εκτεταμένες γνώσεις για το πώς να επιτύχει τους διασυνοριακούς «γάμους» που κάθε τραπεζικό στέλεχος θεωρεί απαραίτητο να γίνουν για να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς «γίγαντες» του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ωστόσο, αντιμέτωπος με τους μετόχους του γαλλικού «μεγαθήριου» στην τεράστια αίθουσα συνεδρίων κάτω από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, ο Μποναφέ συνόψισε τις πιθανότητες να κάνει ένα τέτοιο deal: «κοντά στο απόλυτο μηδέν», καθώς όντας συγκρατημένος και σχολαστικός γνωρίζει τις παγίδες που κρύβονται πίσω από τέτοιες συμφωνίες.

Αναρριχήθηκε στις τάξεις της BNP μετά τις τεράστιες συγχωνεύσεις των προκατόχων του, ενώ επί διοικήσεώς του πραγματοποιήθηκαν μικρότερες και πιο ελεγχόμενες κινήσεις, που απέφεραν απτά αποτελέσματα με πιο πρόσφατο, την πώληση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας Bank of the West, σε ένα τέλειο timing, καθώς έλαβε χώρα λίγο πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο.

Ο Μποναφέ έκανε την «πειθαρχημένη ανάπτυξη» το σήμα κατατεθέν του, ενώ οι «αντίπαλοί» του βυθίζονται σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Τώρα, το ερώτημα που «βασανίζει» τη BNP Paribas είναι τι μέλλει γενέσθαι, σε μια εποχή με ραγδαίες εξελίξεις όπου τα επιτόκια αυξάνονται δραματικά και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν. Μένει να αποδειχθεί εάν ο τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης θα γίνει μόνιμο ψευδώνυμο του Μποναφέ ή θα υποπέσει σε κάποιο «επώδυνο» λάθος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Baidu: Το Ernie Bot «κερδίζει» το ChatGPT στους «αγώνες» τεχνητής νοημοσύνης

Gopinath του ΔΝΤ: Η ΕΚΤ και οι άλλες τράπεζες πρέπει να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια

Γιατί οι αναλυτές «ψηφίζουν» ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider