Χαντζηνικολάου (Τρ. Πειραιώς): Το τραπεζικό σύστημα θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη μελλοντική πορεία της χώρας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαντζηνικολάου (Τρ. Πειραιώς): Το τραπεζικό σύστημα θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη μελλοντική πορεία της χώρας
Ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς είπε ότι για το τραπεζικό σύστημα – ελληνικό και μη - οι αυξήσεις στα επιτόκια είχαν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας πιο θετικά τα στοιχεία ενεργητικού από τα στοιχεία παθητικού των ισολογισμών.

Χρονιά ορόσημο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τον Όμιλο Πειραιώς ήταν το 2022, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

Ο κ. Χαντζηνικολάου τόνισε ότι τα αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης, έβαλαν την ελληνική οικονομία στο ραντάρ των επενδυτών – Ελλήνων και ξένων και εκτίμησε ότι αυτό θα συνεχίσουμε να το παρατηρούμε και στα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των αυξήσεων επιτοκίων, ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς είπε ότι για το τραπεζικό σύστημα – ελληνικό και μη - οι αυξήσεις στα επιτόκια είχαν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας πιο θετικά τα στοιχεία ενεργητικού από τα στοιχεία παθητικού των ισολογισμών. Το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες διορθωτικές κινήσεις που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περιορίζοντας τα έξοδά τους, και εκμεταλλευόμενες τα οφέλη της τεχνολογίας, οδήγησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε ανάκαμψη της κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια. «Ο Όμιλος Πειραιώς κατέγραψε 897 εκατ. ευρώ κέρδη, έναντι ζημιάς ύψους 3 δισ. ευρώ στο 2021. Καθώς πορευόμαστε στο 2023, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η κερδοφορία θα συνεχισθεί αυτή την χρονιά, αλλά και στα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.

«Οι καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μπροστά μας», εκτίμησε ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, στηρίζοντας την αισιοδοξία του στο ότι η χώρα μας κινείται, σε έναν μεγάλο βαθμό αντί-κυκλικά σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. «Ενώ η παγκόσμια οικονομία είναι προς το τέλος του οικονομικού κύκλου, η χώρα μας, μετά από μια μακρά κρίση, είναι στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που τροφοδοτείται από επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες, εγχώριες και ξένες), ισχυρή κατανάλωση, έναν δυναμικό τουρισμό που έχει αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη για την οικονομία μας, και στηρίζεται σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την προσέλευση των κεφαλαίων, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και άλλοι παράγοντες, όπως η επερχόμενη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, μόνο θα ενισχύσουν τις θετικές προοπτικές.

Η δε προοπτική για ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, που επιβεβαιώθηκε από το προχθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, που η οικονομία μας τόσο τις χρειάζεται.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, σε τι ύψος μπορεί να φτάσει αυτή η ανάπτυξη. Η απάντησή μου είναι ότι θα υπάρξει ανάπτυξη σε κάθε περίπτωση. Ο δε ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τη φιλοδοξία μας, την πρόθεση, και την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις απαραίτητες δομικές αλλαγές που η χώρα χρειάζεται. Οι επενδυτές και οι επενδύσεις, στις οποίες προσβλέπουμε ως κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, απαιτούν διαφάνεια, προβλεψιμότητα, σταθερότητα και έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Στο βαθμό που με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες, τα οφέλη για την οικονομία, και κατ’ επέκταση, την ευημερία όλων, θα είναι πολύ μεγάλα», είπε ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς.

Όπως πρόσθεσε, ο Όμιλος Πειραιώς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην μελλοντική πορεία της χώρας, ως οι κεντρικοί χρηματοδότες των επενδύσεων της ελληνικής οικονομίας. «Έχουμε τα κεφάλαια και την ρευστότητα και ήδη, το πράττουμε τόσο με ίδιες δυνάμεις, όσο και με τη συμμετοχή μας σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό ως RRF. Ειδικά το πρόγραμμα RRF, δίνει μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Όπως είπε ο κ. Χαντζηνικολάου, σε έναν κόσμο που ήδη υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο στόχος για μια «βιώσιμη ανάπτυξη» αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Για τον Όμιλο Πειραιώς, όπως είπε, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλά μια πρόκληση, αλλά και μια ευκαιρία να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό και αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που έχει υιοθετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως κατέληξε ο κ. Χαντζηνικολάου:

“Μετά από μια πολυετή κρίση, και παρά τις προσωρινές αβεβαιότητες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χώρα μας εισέρχεται σε μια περίοδο ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη, που την χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλο, ώστε να ανακτήσει τον πλούτο που έχασε κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης.

Η φιλοδοξία μας είναι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ο ‘Όμιλος Πειραιώς, να αποτελέσουν την σημαντική πηγή χρηματοδότησης της ανάπτυξης της χώρας μας. Και ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο – τόσο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρομεσαίες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των επενδυτών μας, που στάθηκαν στο πλευρό μας κατά τη διάρκεια της κρίσεως.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε εστιασμένοι 100% στην προσπάθεια να μεγιστοποιήσουμε τις μετοχικές αποδόσεις, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τον ισολογισμό και αυξάνοντας την κερδοφορία μας, σε ένα πλαίσιο θετικού κοινωνικού αποτυπώματος και υπεύθυνης τραπεζικής συμπεριφοράς”.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομικών 

Fitch: Στο 5,5% - 6% τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα φέτος - Κανένα πρόβλημα από τις αποπληρωμές TLTRO

gazzetta
gazzetta reader insider insider