Ολοταχώς προς μια νέα έκδοση senior preferred ομολόγου φαίνεται να βαδίζει η Τράπεζα Πειραιώς, θέλοντας να αξιοποιήσει τόσο τις ισχυρές αποδόσεις της ίδιας και το «σήμα» για μια επικείμενη ανοδική αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, όσο και το θετικό κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου να κινείται πέριξ του 3,57%.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η τράπεζα θα κινηθεί πιθανότατα τις επόμενες ημέρες προς την εκδόση ενός τίτλου 5NC4, δηλαδή πενταετούς διάρκειας με non call για τα πρώτα τέσσερα έτη, με στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ, ενώ αρκετά πιθανό δείχνει ένα κουπόνι πέριξ της ζώνης του 7% - 7,25%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Οι ίδιοι επισημαίνουν πως εάν η τράπεζα δε κινηθεί άμεσα, πιθανώς θα πρέπει να αναμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο, μιας και μπαίνει σε closed period για το δεύτερο τρίμηνο.
Η επικείμενη έκδοση της τράπεζας θα κινηθεί αποκλειστικά προς τη γραμμή ενίσχυσης των περιθωρίων των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), ενώ θα απευθύνεται σε ξένους θεσμικούς.
Να σημειωθεί πως η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή δωρεάν μετοχών σε στελέχη και υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, αλλά και την απόκτηση ιδίων μετοχών της εταιρείας.
Ειδικότερα, ο μέγιστος αριθμός μετοχών που θα διατεθούν δωρεάν δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια κοινές ονομαστικές μετοχές και η συνολική ονομαστική τους αξίας τα 18,6 εκατ. ευρώ (1,6% του μετοχικού κεφαλαίου). Μαζί με το πρόγραμμα stock options, η δωρεάν διάθεση μετοχών δεν θα υπερβεί το 3,1% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Όσον αφορά στην απόκτηση ιδίων μετοχών, προβλέπεται έως 20 εκατ. μετοχές, σε τιμή από 0,75 έως 5 ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 24 μηνών και το κόστος για το 2023 δεν θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων βασικών χρηματοοικονομικών στόχων της για το 2023, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για 10%, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρεί κάτω του 40% και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται σε περίπου 5%. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο άνω του 17,3%, και καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1,6 δισ. ευρώ.