Το «πράσινο φως» για την συνέχεια του επιτυχημένου σχήματος «Ηρακλής», άναψε η κυβέρνηση, με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το Σάββατο στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο νέος τσάρος της Οικονομίας θα συναντηθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα με τους τραπεζίτες (Ελληνική Ένωση Τραπεζών) για να συζητήσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη συμβολή των τραπεζών στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα «Ηρακλής», έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα με τα κόκκινα δάνεια, έτυχε πολύ θετικής υποδοχής από την αγορά. Έφερε δε χαμόγελα ανακούφισης στις μικρότερες τράπεζες, οι οποίες παραμένουν με δείκτες NPE άνω του 60% και μέχρι και 80%, χωρίς άλλη διέξοδο δραστικής εξυγίανσης.
Όπως σχολίαζαν κύκλοι από τον χώρο των μη συστημικών τραπεζών, η δρομολόγηση του «Ηρακλή ΙΙΙ» βρίσκεται προς μία απολύτως σωστή και δίκαιη κατεύθυνση, καθώς για πρώτη φορά θα δοθεί η ευκαιρία και στις μη συστημικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια – επί ίσοις όροις με τις συστημικές-, για τα οποία, άλλωστε, διαθέτουν ικανές εξασφαλίσεις. Στην αγορά βλέπουν ότι ο «Ηρακλής ΙΙΙ» όχι μόνο θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των μη συστημικών τραπεζών, αλλά επίσης στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και εν τέλει στη θεμελίωση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος, που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία για να κάνει το άλμα της προς το αύριο.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η ένταξη τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρότερων τραπεζών στον «Ηρακλή ΙΙΙ» θα απαιτήσει πολύ εντατική δουλειά, προκειμένου να διαμορφώσουν την σύνθεση των χαρτοφυλακίων, να λάβουν rating από διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, να κοστολογήσουν το senior tranche, να κλειδώσουν την προμήθεια για την εγγύηση του Δημοσίου, να περάσουν το senior tranche από τον έλεγχο της Φρανκφούρτης (τμήμα τιτλοποιήσεων ΕΚΤ/SSM) και από την ενημέρωση της Eurostat και βεβαίως, να βρουν επενδυτή ο οποίος θα έχει αγοράσει το 51% της τιτλοποίησης προκειμένου να μπορεί να γίνει η μεταβίβαση στον «Ηρακλή» με λήψη των κρατικών εγγυήσεων.
Η εμπειρία από τις τιτλοποιήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι συστημικές τράπεζες δείχνει ότι πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούν διάστημα 18 μηνών. Άμεσα, πάντως, με τον «Ηρακλή ΙΙΙ» μπορούν να ολοκληρωθούν τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν, καθώς η ολοκλήρωσή τους εμποδίστηκε από την αναδρομική αναθεώρηση των κρατικών εγγυήσεων εκ μέρους της Eurostat. Οι εκκρεμούσες τιτλοποιήσεις είναι το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ και το κοινό χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Solar, με δάνεια μικρών επιχειρήσεων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Η υπόλοιπη ατζέντα προτεραιοτήτων
Στο τραπέζι της συνάντησης Κ. Χατζηδάκη – τραπεζιτών θα βρεθεί και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, διαδικασία που αναμένεται να εκκινήσει άμεσα από τη Eurobank με την επαναγορά των μετοχών της. Όπως έγραφε το insider.gr, η ταχύτητα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τη Eurobank (πληροφορίες του insider.gr προδιαγράφουν για «εκπλήξεις» έως τις 15 Σεπτεμβρίου αναφορικά με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της τράπεζας από την ίδια) υποστηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα αποτελέσει μία ακόμη κίνηση για την επιτάχυνση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, υποδηλώνοντας την προσήλωση και ταχύτητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση των εξαγγελιών της και στο μέτωπο των τραπεζών.
Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με την ΕΕΤ, πρωταρχική θέση θα έχει και η συμβολή των τραπεζών στην διοχέτευση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, καθώς επίσης και το θέμα των επιτοκίων και η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Ο νέος Υπ.Οικ. ανέφερε στη Βουλή την αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων ως μία τις κυριότερες προκλήσεις και ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν το spread. Μεταξύ αυτών, την επέκταση της παροχής δανείων, από μη τραπεζικά ιδρύματα και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.
Στις προτεραιότητες του νέου Υπ.Οικ. για το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι επίσης βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στο πλαίσιο λειτουργίας των servicers, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.