Αυξάνονται οι εξαγορές ελληνικών startups από τεχνολογικούς κολοσσούς

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται οι εξαγορές ελληνικών startups από τεχνολογικούς κολοσσούς
Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Στο ραντάρ των διεθνών τεχνολογικών εταιρειών έχουν μπει οι ελληνικές startups με τις σχετικές εξαγορές βαθμιαία να αυξάνονται. Παρότι μάλιστα το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα άλλων χωρών της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, έχει καταφέρει να προσελκύσει εταιρείες τεχνολογίας μεγάλου βεληνεκούς, γεγονός που επισφραγίζει την δυναμική του για τη συνέχεια.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήρθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Cisco, μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ανακοίνωσε την εξαγορά της Code BGP, μιας spin-off εταιρείας από ιδρύθηκε το 2021 από τους ερευνητές του ΙΤΕ, Ξενοφώντα Δημητρόπουλο (CEO), Βασίλειο Κοτρώνη (CTO) και Λευτέρη Μανασσάκη (COO). Ο λόγος της εξαγοράς ήταν το λογισμικό για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol) το οποίο έχει αναπτύξει η ελληνική startup, το οποίο και θα ενσωματωθεί στο λογισμικό ανάλυσης διαδικτύου ThousandEyes της Cisco με στόχο την επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει και τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου.

Έναν περίπου χρόνο νωρίτερα, είχε απασχολήσει τον επιχειρηματικό κόσμο κι όχι μόνο, μια άλλη εξαγορά, αυτή της Accusonus από την μητρική εταιρεία του Facebook, Meta. Παρότι σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό της εξαγοράς κινήθηκε στα 70 εκατ. ευρώ - σχετικά μικρό για τα δεδομένα του αμερικανικού κολοσσού - η Πατρινή εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της επεξεργασίας του ήχου κατάφερε με την τεχνολογία της να προσελκύσει την μητρική του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Αίσθηση είχε προκαλέσει μερικά χρόνια νωρίτερα, το 2021, και η εξαγορά της Softomotive από την Microsoft. H ελληνική startup είχε αναπτύξει μία λύση λογισμικού για τη ρομποτική αυτοματοποίησης διαδικασιών σε επιχειρήσεις (Robotic Process Automation - RPA), προσελκύοντας με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον της Microsoft με την τελευταία να φέρεται ότι κατέβαλε το ποσό των 150 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας που όλο και μακραίνει πάντως συμπεριλαμβάνεται η εξαγορά της ελληνικής Blindtype από την Google, ήδη από το 2010. Επρόκειτο για μια ομάδα developers που είχε αναπτύξει ένα εικονικό πληκτρολόγιο για Android συσκευές, ιδιαίτερης ταχύτητας στην πληκτρολόγηση. Γεγονός που κέρδισε το ενδιαφέρον του κολοσσού της αναζήτησης.

Επτά χρόνια αργότερα από την Google, σε τεχνολογία «made in Greece» αποφάσισε να επενδύσει και η Samsung, η οποία το καλοκαίρι του 2017 εξαγόρασε την Innoetics, μια εταιρεία που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» και είχε αναπτύξει μια τεχνολογία στον τομέα της μετατροπής κειμένου σε ομιλία (text to speech), ιδιαιτέρως καινοτόμου για την εποχή της.

Η συνέχεια προδιαγράφεται καλύτερη, με αντίστοιχες επιχειρηματικές συμφωνίες να κυοφορούνται ήδη. Εντός του 2023 αναμένεται να ανακοινωθεί για παράδειγμα και η εξαγορά της mist.io από την Dell. Η ελληνική startup έχει αναπτύξει μία λύση για την κοινή διαχείριση πληροφοριακών υποδομών που βρίσκονται σε διαφορετικές cloud πλατφόρμες και σύμφωνα με πληροφορίες το deal έχει ήδη κλείσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H Cisco εξαγόρασε την ελληνική startup Code BGP

Τα χέρια έδωσαν Meta και Accusonus

Alphabet: Η ανάπτυξη του Google Cloud ώθησε υψηλότερα τα κέρδη τριμήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider