Την πρωτιά της ανάκαμψης μεταξύ των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών κέρδισαν τα ελληνικά αεροδρόμια τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης, ACI Europe. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μάλιστα κατάφερε να ξεπεράσει τόσο τις επιδόσεις του 2022 όσο και αυτές του 2019 και σε επίπεδο εξαμήνου, την ώρα που o συνολικός όγκος επιβατών των ευρωπαϊκών αεροδρομίων κατάφερε απλά να προσεγγίσει τα προπανδημικά επίπεδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ACI Europe, η επιβατική κίνηση σε όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 28,3% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους - με τη διεθνή κίνηση (+32,2%) να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την εγχώρια (+16,6%). Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας (2019) επίπεδα, ο όγκος των επιβατών διαμορφώθηκε στο -7,7% το α΄ εξάμηνο με την διαφορά να βαίνει μειούμενη καθώς βαδίζουμε προς του θερμότερους μήνες του καλοκαιριού (-11% τον Ιανουάριο σε -5,9% τον Ιούνιο). Όσο για την επιβατική κίνηση στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια παρέμεινε, το ίδιο διάστημα, κατά -8,9% χαμηλότερη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας παρουσίασε την δεύτερη υψηλότερη ανάκαμψη (+7.3%) το α' εξάμηνο μετά το αεροδρόμιο της Λισαβόνας (+8.7%). Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν αεροδρόμια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως το αεροδρόμιο της Palma de Mallorca (+3.8%), της Κωνσταντινούπολης (+1.6%) και του Δουβλίνου (+1.5%).
Επιπλέον μόνο τον Ιούνιο, τα ελληνικά αεροδρόμια σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις από άποψη επιβατικής κίνησης μεταξύ της ΕΕ+. Για την ακρίβεια η επιβατική κίνηση στην Ελλάδα καταγράφηκε αυξημένη κατά +14,2% αυξημένη με την αμέσως καλύτερη επίδοση να παρατηρείται στα αεροδρόμια της Ισλανδίας (αύξηση +9,3%), του Λουξεμβούργο (αύξηση +8,7%), της Πορτογαλία (αύξηση +8,1%) και της Πολωνίας (αύξηση +6.3%).
Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών, τα αεροδρόμια της Ιταλίας (+1,9%) σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθούμενα από εκείνα της Ισπανίας (-2,8), του Ηνωμένου Βασιλείου (-6%) και της Γαλλίας (-8,3%), τα οποία όμως δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προπανδημικά ρεκόρ.