O 41χρονος μεγιστάνας Τιμ Γκάρνερ, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στην Αυστραλία προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων με τις δηλώσεις του όπου ισχυρίστηκε πως οι μισθωτοί είναι τεμπέληδες από την εποχή του κορονοϊού, τονίζοντας πως η ανεργία πρέπει να εκτοξευθεί «40 έως 50 τοις εκατό».
Μιλώντας στο Property Summit της Australian Financial Review την Τρίτη ισχυρίστηκε πως η εργατικότητα έχει μειωθεί δραματικά από την εμφάνιση της πανδημίας και η λύση είναι η αύξηση της ανεργίας. «Οι άνθρωποι αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν να δουλέψουν τόσο πολύ. Πρέπει να φέρουμε "πόνο" στην οικονομία και να τη δούμε πραγματικά να "υποφέρει". Παρατηρείται μια συστηματική αλλαγή, με εργαζόμενους να νιώθουν ότι ο εργοδότης τους είναι εξαιρετικά τυχερός που τους έχει κοντά του... Πρέπει να θυμίσουμε στους ανθρώπους ότι εκείνοι δουλεύουν για τον εργοδότη τους, όχι το αντίστροφο. Είναι μια δυναμική που πρέπει να αλλάξει» επεσήμανε ο εκατομμυριούχος που ξεκίνησε την καριέρα του ως ιδιοκτήτης γυμναστηρίου πριν ασχοληθεί με τα κτηματομεσιτικά.
Σύμφωνα με το BBC, o 41χρονος ιδιοκτήτης της Gurner Group είχε προκαλέσει αντιδράσεις και παλαιότερα, λέγοντας ότι οι νέοι άνθρωποι στις μέρες μας δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι επειδή «ξοδεύουν υπερβολικά πολλά χρήματα σε φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο». Η ανεργία στην Αυστραλία κυμαίνεται στο 3,7% με τον ζάμπλουτο να υποστηρίζει πως θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 40-50% για να μειωθεί η «αλαζονεία» στην αγορά εργασίας, κάτι που ισοδυναμεί με πάνω από 250.000 απολύσεις.
Gurner Group founder Tim Gurner tells the Financial Review Property Summit workers have become "arrogant" since COVID and "We've got to kill that attitude." https://t.co/lcX3CCxGuj pic.twitter.com/f9HK2YZRRE
— Financial Review (@FinancialReview) September 12, 2023
Ζήτησε συγγνώμη
Ωστόσο, μετά τον σάλο καθώς οι δηλώσεις του έγιναν viral ο κ. Γκάρνερ απολογήθηκε, ζητώντας «ειλικρινά συγγνώμη». «Έκανα κάποια σχόλια σχετικά με την ανεργία και την παραγωγικότητα στην Αυστραλία για τα οποία λυπάμαι βαθύτατα, καθώς έκανα λάθος. Κάναμε σημαντικές συζητήσεις στη Σύνοδο, σχολιάζοντας το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, τις πιέσεις στις τιμές, στα ακίνητα και τα ενοίκια λόγω της έλλειψης προσφοράς και άλλων ζητημάτων του αυξημένου κόστους ζωής» εξήγησε.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άφησε τη σχολή και άνοιξε επιχείρηση μέσα στην κρίση - Την πούλησε για 345 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι παρατηρήσεις του ήταν «άκομψες με πλήρη απουσία ευαισθησίας» προς για τους εργαζόμενους στις κατασκευές, τους οικοδόμους και ευρύτερα τους μισθωτούς σε όλη την Αυστραλία όπως και τις οικογένειές τους που πλήττονται από την ακρίβεια και τις περικοπές των θέσεων εργασίας.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από ένα στούντιο για πιλάτες, έφτιαξε «αλυσίδα» και την πούλησε για 81,5 εκατ. ευρώ
«Η απώλεια μιας θέσης εργασίας έχει τεράστιο αντίκτυπο στους εργαζόμενους και λυπάμαι ειλικρινά που τα λόγια μου δεν έδειξαν ενσυναίσθηση για όσους βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση» κατέληξε. Ο επιχειρηματίας διαθέτει προσωπική περιουσία ύψους 600 εκατ. δολαρίων, ενώ η εταιρεία του διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον ίδιο να ξεκινά τα πρώτα του βήματα με δάνειο που έλαβε από τον παππού του και το πρώην αφεντικό του.