Στα 66 δισ. ευρώ οι ενεργειακές επενδύσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα στα επόμενα 10 χρόνια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στα 66 δισ. ευρώ οι ενεργειακές επενδύσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα στα επόμενα 10 χρόνια
Ενεργειακές επενδύσεις ύψους 66 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνουν στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ενεργειακές επενδύσεις ύψους 66 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνουν στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται σε αυτές τα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ ανεβάζοντας έτσι την ετήσια επένδυση στη χώρα από 5,5 δισ. που ήταν το 2022 σε 6,5 δισ.

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης για τον «Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα 2023», αναφέρθηκε ότι οι επενδύσεις των 66 δισ. αφορούν σε έργα που προγραμματίζονται ήδη από φορείς, νοικοκυριά (όπως είναι π.χ το Εξοικονομώ κατ’ οίκον) καθώς και επενδύσεις που δρομολογούν οι επιχειρήσεις.

Επενδύσεις υψηλής απόδοσης και θέσεις εργασίας

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη δυναμική του ενεργειακού τομέα ο οποίος απασχολεί 110.000-120.000 άτομα σε άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, κάτι που σηματοδοτεί ότι οι επενδύσεις αυτές είναι υψηλής απόδοσης, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Μελέτες, όπως αυτή του World Resources Institute45, WRI, το 2021 τονίζουν ότι οι πράσινες επενδύσεις μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι των πακέτων ανάκαμψης, να οδηγήσουν σε δημιουργία θέσεων εργασίας και θετικά οικονομικά αποτελέσματα και να βοηθήσουν να αντιμετωπισθεί η Κλιματική Αλλαγή. Ενώ, όμως, θα δημιουργηθούν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στην πράσινη ενέργεια δεν θα δημιουργηθούν απαραίτητα στις ίδιες περιοχές και δεν θα πάνε στους ίδιους ανθρώπους, που θα έχουν χάσει την εργασία τους στα ορυκτά καύσιμα. Αυτά απαιτούν μια διαφοροποιημένη στρατηγική αντιμετώπισης και διαχείρισης ανά πληττόμενη περιοχή (πχ δες Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, κα).

Στο πλαίσιο αυτό, η σχετική πρόσφατη έρευνα του ΙΕΝΕ επισημαίνει ότι απαιτείται αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της Ενέργειας, και ιδιαίτερα των ενηλίκων χαμηλής και μέσης εξειδίκευσης.

«Ο σχεδιασμός της επανακατάρτισης θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής αναβάθμισης του εργατικού δυναμικού στο χώρο της Ενέργειας και, επομένως, προϋποθέτει γνώση των κενών στις δεξιότητες αλλά και των μελλοντικών αναγκών. Ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδος, πολυπαραμετρικός και ισότιμος, λαμβάνοντας υπόψη πιθανούς περιορισμούς λόγω των χαρακτηριστικών των ομάδων στόχου, χωρίς αποκλεισμούς, κάθε είδους, ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και συνολικά ένα ευρύτερο σύνολο δεξιοτήτων. Απαιτεί, όμως, αναβάθμιση και επανασχεδίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης (δες ΙΕΚ), όσο και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιαίτερα των πολυτεχνειακών σχολών με προγράμματα που αφορούν την Πράσινη Ανάπτυξη. Βασικό, επίσης, θέμα είναι και η δημιουργία προγραμμάτων «Δια βίου» εκπαίδευσης των εργαζομένων με χαρακτηριστικά υψηλής εξειδίκευσης, ώστε να παρακολουθούν συστηματικά την πρόοδο της Τεχνολογίας και της Επιστήμης», αναφέρει η σχετική μελέτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αειφορία, κυκλική οικονομία και πράσινη ενέργεια οι βασικές επενδυτικές ευκαιρίες του μέλλοντος

ΑΔΜΗΕ: Σε διαπραγματεύσεις για τη διασύνδεση Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ - Τι σηματοδοτεί η συμφωνία

Φυσικό αέριο: Μείωση 16% στην εγχώρια κατανάλωση το πρώτο 8μηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider