Κρίσιμες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία φέρνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, εν μέσω της κλιμάκωσης της νέας γεωπολιτικής κρίσης στο Ισραήλ. Την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, αναμένεται ο χρησμός της Standard and Poor΄s για το ελληνικό αξιόχρεο και την επενδυτική βαθμίδα και στις 26 του μηνός ο χρησμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την Αθήνα, για τα επιτόκια. Στο μεσοδιάστημα θα ληφθούν οι αποφάσεις κυβέρνησης και ΤΧΣ για την αποεπένδυση του Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα.
Οι προβολείς πέφτουν αυτή την εβδομάδα στην αναμενόμενη - δεύτερη από οίκο επίσημα αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ - επενδυτική βαθμίδα που θα λάβει η Ελλάδα. Το «ρολόι» για το investment grade από την S&P έχει αρχίσει να χτυπάει από τον περασμένο Απρίλιο, όταν o διεθνής οίκος αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας στην πολιτική σταθερότητα, στην ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αναμενόμενη συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι τόσο της S&P, όσο και της Moody’s (η οποία προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας την απόστασή της από την επενδυτική βαθμίδα στο ένα σκαλοπάτι), εκφράστηκαν θετικά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά τις επαφές που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Μαρόκο, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ, με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης και του ΤΧΣ για την εκκίνηση της αποεπένδυσης από την Εθνική Τράπεζα. Όπως έγραφε το insider.gr την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με την διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μέσα στον Νοέμβριο. Το σχέδιο προβλέπει την διάθεση ποσοστού έως 20% από το 40,4% των μετοχών της ΕΤΕ που κατέχει το ΤΧΣ. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, εάν το κλίμα στις αγορές έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των πολεμικών εξελίξεων στο Ισραήλ, δεν αποκλείεται η διάθεση ποσοστού της ΕΤΕ να περιοριστεί στο 10%.
Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ, με μικρές, όμως, πιθανότητες, να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την αποεπένδυση από την ΕΤΕ. Αυτές, ωστόσο, θα παρθούν μέσα στον Οκτώβριο.
Στο «κάδρο» των κρίσιμων γεγονότων του επόμενου δεκαπενθημέρου, προστίθενται οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που θα ληφθούν στην Αθήνα. Στις 26 Οκτωβρίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και οι λοιποί κεντρικοί τραπεζίτες - μέλη της ΕΚΤ έρχονται στην Αθήνα για την μία συνεδρίαση που πραγματοποιεί ετησίως το ΔΣ της ΕΚΤ εκτός Φρανκφούρτης προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Από την Αθήνα, αν δεν αλλάξει κάτι στον αρχικό σχεδιασμό, αναμένονται και οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ.
Από τον Ιούλιο του 2022, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει στον πιο «βίαιο» κύκλο ανόδου των επιτοκίων στην ιστορία της, προχωρώντας σε δέκα αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων και διαμορφώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%.
Όπως έγραφε το insider.gr, οι τελευταίες δηλώσεις διοικητών Κεντρικών Τραπεζών όπως αυτή του Φρανσουά ντε Γκαλό, όσο και πληροφορίες από το περιβάλλον της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, συγκλίνουν στο ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης έχουν ήδη αποφασίσει να βάλουν σε κατάσταση «pause» τις αυξήσεις επιτοκίων. Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι στην ΕΚΤ έχουν ήδη καταλήξει ανεπισήμως σε γραμμή για «παύση των αυξήσεων τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024». Και αυτό όχι γιατί έχει ανακοπεί ο κίνδυνος της πληθωριστικής πίεσης, αλλά γιατί οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν να προκαλέσουν ρήγματα μη αναστρέψιμα στις οικονομίες της Ευρωζώνης.