Bloomberg: Αποεπένδυση του ΤΧΣ από ΕΤΕ στα μέσα Νοεμβρίου - Διάθεση ποσοστού 20%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Αποεπένδυση του ΤΧΣ από ΕΤΕ στα μέσα Νοεμβρίου - Διάθεση ποσοστού 20%
«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το σχέδιο αποεπένδυσης για να σηματοδοτήσει ότι ο τραπεζικός τομέας της επιστρέφει στην κανονικότητα»

Έτοιμη να πουλήσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας στα μέσα Νοεμβρίου φαίνεται πως είναι η Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όπως τόνιζε άλλωστε με ρεπορτάζ του προ ημερών το insider.gr, το ΤΧΣ που κατέχει περίπου το 40% της ΕΤΕ, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται σε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ σχεδιάζει να πουλήσει το 15% με βιβλία προσφορών και το υπόλοιπο 5% να αξιοποιηθεί από ιδιώτες επενδυτές, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Παράγοντες της ΕΤΕ όσο και του ΤΧΣ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το επίμαχο δημοσίευμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το σχέδιο αποεπένδυσης για να σηματοδοτήσει ότι ο τραπεζικός τομέας της επιστρέφει στην κανονικότητα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Η κρίση με το χρέος που ξέσπασε το 2010 συρρίκνωσε το ελληνικό ΑΕΠ κατά σχεδόν 25% ενώ γέμισε τις τράπεζές της με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι εταίροι της Ελλάδας κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό των ΜΕΔ κάτω από το 10% και η οικονομία των 219 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύσσεται τώρα ταχύτερα από ό,τι άλλες χώρες της ευρωζώνης» υπογραμμίζει το άρθο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε η πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ στη Euroban, σε μια συναλλαγή - ορόσημο. Η Eurobank αγόρασε το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή, η οποία αντιπροσωπεύει μια προσαύξηση (premium) 18,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 22.09.2023 πριν την ανακοίνωση και 27,3% προσαύξηση (premium) σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 06.10.2023. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από την συναλλαγή ανέρχονται σε 93,7 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank έγινε η πρώτη συστημική τράπεζα χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Μετά την πλήρη διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Eurobank, η Eurobank και η 100% θυγατρική της, Τράπεζα Eurobank Α.Ε., δεν θα υπόκεινται πλέον στον νόμο 3864/2010 και στα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ που προβλέπονται στον εν λόγω νόμο. Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως το ΤΧΣ κατέχει επίσης το 27% της Τράπεζας Πειραιώς και το 9% της Alpha Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόντρα στα γεωπολιτικά ρίσκα το Χρηματιστήριο - Άνοδος με οδηγό τις τράπεζες

ΥΠΕΘΟ: Βαριές ποινές σε servicers, επιπλέον «κούρεμα» έως 28% στις ρυθμίσεις μέσω Εξωδικαστικού, κίνητρα για τον Φορέα Ακινήτων

Κλείνει το Pop Market - Την εξυπηρέτηση των πελατών αναλαμβάνει το Wolt Market

gazzetta
gazzetta reader insider insider