Στις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές της Morgan Stanley εντάσσεται η Alpha Bank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές της Morgan Stanley εντάσσεται η Alpha Bank
Στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List») συγκαταλέγεται πλέον η μετοχή της Alpha Bank, αντικαθιστώντας την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και για τις δύο μετοχές θέτει σύσταση «overweight» με υψηλά περιθώρια ανόδου.

Στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List») συγκαταλέγεται πλέον η μετοχή της Alpha Bank, αντικαθιστώντας την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και για τις δύο μετοχές θέτει σύσταση «overweight» με υψηλά περιθώρια ανόδου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει ενισχυθεί κατά 25% τους τελευταίους έξι μήνες και κατά 133% τους τελευταίους δώδεκα μήνες και υπό αυτό το πρίσμα προβαίνουν σε αντικατάσταση της μετοχής της Τράπεζα Πειραιώς με την Alpha Bank στο Financials’ Finest List.

Ο οίκος συνεχίζει να θέτει θέτικη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένης της αμυντικής καταθετικής της βάσης και των ελκυστικών δεικτών αποτίμησης, αλλά προτιμά την Alpha Bank, καθώς αποτελεί μια φθηνότερη επιλογή, με δείκτη P/BV στο 0,4x για το 2024 για έναν δείκτη αποδοτικότητας ROTE στο 10,2%, έχοντας υποτιμηθεί από το πρόσφατο υψηλό στο 0,6x. Επίσης, το διαρθρωτικό χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισης που έχει δημιουργήσει η Alpha Bank, θα πρέπει να μετριάσει τo πλήγμα στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) στο μέλλον. Με τα ανοδικά περιθώρια έναντι της τιμής στόχους να φτάνουν στο 60% περίπου και 0,4x εκτιμώμενο P/TBV για το 2025, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μετοχή είναι σε υπερβολικά φθηνά επίπεδα για να την αγνοήσει κανείς και γιαυτό μάλιστα την αναβάθμισαν χθες με σύσταση σε «overweight» και τιμή στόχο στα 1,99 ευρώ από 2,11 προηγουμένως.

Να επισημανθεί πως χθες η Morgan Stanley επισήμανε πως από τη στιγμή που τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται στο ανώτατο σημείο τους και αν και η ίδια βλέπει τυχόν περαιτέρω δυνατότητες θετικών εκπλήξεων στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των χαμηλών beta καταθέσεων, οι αγορές έχουν επίσης στρέψει το βλέμμα τους στο ποιες τράπεζες είναι σε καλή θέση για να υπερασπιστούν τα περιθώρια τους σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Η ανάλυσή του οίκου γύρω από τα χαρτοφυλάκια τίτλων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών δείχνει ότι αυτά τα hedges αποτελούν το 16% - 30% της συνολικής καταθετικής βάσης, με μέση διάρκεια 4,5 έτη περίπου και τρέχουσα απόδοση 3%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να καλύψουν έως και το 38% περίπου από την απώλεια του περιθωρίου καταθέσεων από αυτές τις επενδυτικές κινήσεις το 2024 - 2025, κατά μέσο όρο. Η Alpha ξεχωρίζει ως η τράπεζα με την υψηλότερη κάλυψη στο 51% περίπου, ακολουθούμενη από τη Eurobank και την Εθνική σε παρόμοια επίπεδα, στο 35% - 36%, με την Τράπεζα Πειραιώς στο 28% περίπου.

Επιπλέον, η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση «οverweight» για την Τράπεζα Πειραιώς και εκτιμά πως η καταθετική της βάση αποτελεί ένα βασικό πλεονέκτημα για το μέλλον (στην πραγματικότητα, συνεχίζει να βλέπει ανοδικά περιθώρια της τάξεως του 45%). Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, την αφαιρεί από τη «Financial’s Finest List», παρά την ελκυστική αποτίμηση και προτιμά την Alpha Bank λόγω της φθηνότερης αποτίμησής της. H τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνεται στα 4,16 ευρώ από 4,40 ευρώ προηγουμένως.

- Η τιμή στόχος στο «bull case» για την Alpha Bank φτάνει στα 2,21 ευρώ και στο «bear case» στα 0,85 ευρώ. Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει ένα δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 0,69x για το 2025, με COE (κόστος κεφαλαίου) στο 14,3% (risk free rate 4,5%), risk premium 6,5% και beta 1,5%.

- Η τιμή στόχος στο «bull case» για την Τράπεζα Πειραιώς φτάνει στα 5,33 ευρώ και στο «bear case» στα 1,76 ευρώ. Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει ένα δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 0,75x για το 2025, με COE (κόστος κεφαλαίου) στο 14% (risk free rate 4%), risk premium 6,5% και beta 1,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider