Η Helleniq Energy παρακολουθεί την υπόθεση πώλησης του διυλιστηρίου της Lukoil στη Βουλγαρία, όπως σημείωσε πριν από λίγο στο conference call ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Όπως σημείωσε, κίνητρο για το ενδιαφέρον του Ομίλου αποτελεί το γεγονός ότι έχει σημαντική παρουσία στην αγορά καυσίμων της Βουλγαρίας, με επενδύσεις στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ στη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η πώληση υπαγορεύεται από πολιτικά και όχι εμπορικά κίνητρα.
«Στη στρατηγική Vision 2025 προβλέπεται ότι δεν θα επενδύσουμε σημαντικά κεφάλαια σε εγκαταστάσεις διύλισης, υπάρχουν μάλιστα πολλές προκλήσεις αν αποφασίζαμε να επενδύσουμε σε ένα τέτοιο asset. Ωστόσο, με δεδομένο το ότι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, παρακολουθούμε την κατάσταση και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί», υπογράμμισε. Όπως πρόσθεσε, η φημολογία για την πώληση κυκλοφορούσε εδώ και 1,5 χρόνο στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του «εκτοπισμού» της ρωσικής παρουσίας από την τοπική ενεργειακή αγορά, πρόσφατα η βουλγαρική κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση της φορολόγησης του διυλιστηρίου. Επίσης, σε τελευταίες δηλώσεις τους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γείτονος χώρας αποκάλυψαν πως η ρωσική εταιρεία έχει ξεκινήσει της διαδικασίες παραχώρησης του διυλιστηρίου της στη Βουλγαρία.
Όσον αφορά τον εγχώριο κλάδο πετρελαιοειδών, στο conference call ο κ. Σιάμισιης άφησε αιχμές για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας, το οποίο έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Αναμένουμε και ελπίζουμε να μην συνεχιστεί. Όταν οι τιμές είναι τεχνητά χαμηλές τιμές, υπάρχουν παρενέργειες στην αγορά από άλλους συμμετέχοντες, κάτι που είναι το τελευταίο που θέλουμε», είπε.
Όπως συμπλήρωσε, η διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα με τεχνητό τρόπο δεν είναι απάντηση, στην περίπτωση ενός προϊόντος που επιβαρύνεται με τόσο υψηλούς φόρους. Όπως συμπλήρωσε, η διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα με τεχνητό τρόπο δεν είναι απάντηση, στην περίπτωση ενός προϊόντος που επιβαρύνεται με τόσο υψηλούς φόρους.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν εταιρείες που πάντοτε βρίσκουν τρόπο να έχουν κέρδη, ανεξάρτητα από τα επίπεδα των τιμών, αλλά και εταιρείες που δίνουν έμφαση στην ποιότητα και την εξυπηρέτηση. «Ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία, οπότε το πλαφόν μας επηρεάζει», πρόσθεσε.
Τα στελέχη του Ομίλου σημείωσαν πως ήδη είναι «κλειδωμένος» ο στόχος του 2025 στις ΑΠΕ, για ανάπτυξη έως τότε μονάδων συνολικής ισχύος 1.000 ΜW. Επίσης, με βάση τα έργα που έχει στο pipeline η Helleniq Energy, ο στόχος είναι να φτάσουν τα 2.000 ΜW έως το 2030.
Όπως συμπλήρωσαν, στο μεγαλύτερο μέρος της η περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο θα προέλθει από το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες επιλεκτικές εξαγορές – οι οποίες μάλιστα μπορεί να αφορούν και έργα τα οποία δεν βρίσκονται ακόμη λειτουργία, αλλά σε σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε πολύ θετικό το τρίτο τρίμηνο, όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου. Όπως υπογράμμισε, αναμένεται οι ισχυρές επιδόσεις να συνεχιστούν για το επόμενο 18μηνο.