Στα 296,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων της Eurobank για το τρίτο τρίμηνο, υψηλότερα κατά 14% από τις εκτιμήσεις του consensus των αναλυτών.
Tα καθαρά έσοδα από τόκους ξεπέρασαν ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς διαμορφώθηκαν στα 558,4 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και στα 1,601 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, αυξημένα κατά 55,3% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) ενισχύθηκε περαιτέρω φτάνοντας στο 2,84% στο τρίτο τρίμηνο από 2,70% στο δεύτερο τρίμηνο, με εκτίμηση από τη διοίκηση για 2,7% φέτος. Άκρως θετικό πως τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,26 ευρώ και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε στο 18% στο εννεάμηνο 2023.
Τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) αναμένεται να ξεπεράσουν τα 0,30 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την αναθεώρηση του πλάνου της τράπεζας, έναντι 0,28 ευρώ που εκτιμούσε στο πρώτο εξάμηνο, ενώ και ο δείκτης FLB3 CET1 θα ξεπεράσει το 17% από 16,8% που βρίσκεται τώρα (pro - forma για την πώληση δραστηριοτήτων στη Σερβία).
Να σημειωθεί πως η τράπεζα είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 447,5 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, λόγω και των κερδών της τάξεως των 111 εκατ. ευρώ που σχετίζονταν με την αναγνώριση του «badwill» κατά τη μεταβίβαση του ποσοστού που κατέχει η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, από τη μέθοδο της καθαρής θέσης στα λογιστικά πρότυπα (συγγενείς εταιρείες) και τη χαμηλότερη φορολογική βάση.
Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες υποχώρησαν ελαφρώς σε τριμηνιαία βάση στα 133,1 εκατ. ευρώ (ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών), ενισχυμένα ωστόσο σε ετήσια βάση κατά 6,2% στα 403 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, κυρίως λόγω των εσόδων από τις χορηγήσεις, αντιστοιχώντας σε 68 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού το εννεάμηνο 2023.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο CEO της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας επανέλαβε την πρόθεση της διοίκησης να διανέμει μέρισμα από τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης που ισοδυναμεί με το 25% επί των κερδών, ενώ έμφαση έδωσε στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της τράπεζας στο κομμάτι των δανειοδοτήσεων, στην οργανική ανάπτυξη, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στις τρεις βασικές αγορές όπου δραστηριοποιείται η τράπεζα και στην ανταμοιβή των μετόχων.
Μάλιστα, γύρω από το εάν η τράπεζα οραματίζεται να διευρύνει τη θέση της διεθνώς, μέσω της επέκτασής της σε νέες αγορές, ο κ. Καραβίας επισήμανε πως προς ώρας δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος σχεδιασμός, με τον CEO να δίνει έμφαση στο κομμάτι του wealth management ώστε να ενισχύσει τη θέση της Eurobank στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με βασικό μοχλό της ρευστότητα που διαθέτει η Ελληνική Τράπεζα.
Ο κ. Καραβίας εστίασε και στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, μέσω της εξαγοράς επιπλέον ποσοστού της τάξεως του 7,2% (29.710.012 μετοχές), φτάνοντας έτσι στο 55,3% και εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών - προς το δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2024 όπως εκτίμησε η διοίκηση - που θα την καθιστά πλέον ως θυγατρική του ομίλου, με την τράπεζα να προχωρά σε υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση. Η ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας στον ισολογισμό της Eurobank θα εισφέρει κέρδη προ φόρων ύψους 300 εκατ. ευρώ στη συστημική τράπεζα.
Στο conference call, η διοίκηση σχολίασε επίσης ότι η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας θα οδηγήσει σε μείωση κατά 80 μονάδες βάσης στο CET1 (αρνητικό goodwill και RWA, αύξηση του ποσοστού από 29% σε 55,3%). Η διοίκηση δεν θέλησε να δώσει προς ώρας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το πως θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα και τα assets στην ισχυροποιημένη θέση που θα έχει στην Κύπρο, ανακοινώνοντας το σχεδιασμό της πιθανώς με τα ετήσια αποτελέσματα.
Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε στο 4,9%το εννεάμηνο, από 5,6% στο αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 167 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2023, με τα συνολικά NPEs να μειώνονται κατά 249 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και να διαμορφώνονται στα 2,1δισ. ευρώ ή 0,5 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Τα επίπεδα κάλυψης ενισχύθηκαν από το 73,7% το εννεάμηνο 2022 σε 75% το αντίστοιχο φετινό εννεάμηνο.
Η διοίκηση της τράπεζας αναθεωρεί επίσης σημεία του guidance, αναμένοντας ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη NPE στο 4,5% και ακόμη χαμηλότερα από το 2024 (χαμηλότερα του 4%), από 5% που εκτιμούσε τον Ιούλιο, με τις εκταμιεύσεις - εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάνουν σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ, από περίπου 2 δισ. ευρώ που εκτιμούσε η διοίκηση. Παράλληλα, τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 1,4 δισ. ευρώ φέτος (αρχικός στόχος άνω των 1,3 δισ. ευρώ), ενώ τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ (1,7 δισ. αρχικός στόχος).
Η τράπεζα εκτίμησε ότι από το νέο έτος θα «τρέξει» με υψηλότερους ρυθμούς η πιστωτική επέκταση καθώς οι αποπληρωμές δανείων επιβραδύνουν - φθίνουν, τα επιτόκια σταθεροποιούνται και η χρηματοδότηση αρκετών projects που έχουν «πρόσδεση» με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενεργοποιηθεί από 2024, καθώς καθυστέρησαν το προηγούμενο διάστημα. Να σημειωθεί πως η διοίκηση της Eurobank αναμένει υψηλότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιείται, έναντι ελαφρώς χαμηλότερου ρυθμού στην Ελλάδα.
Παράλληλα, τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, χάρη στο τμήμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, φτάνοντας έτσι 40,4 δισ. ευρώ, με οργανική ανάπτυξη 0,7 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στα 56,5 δισ. ευρώ, με τις προθεσμιακές να αντιπροσωπεύουν πλέον το 34% της συνολικής βάσης καταθέσεων του ομίλου έναντι 32% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συνολικά, οι καταθέσεις έφτασαν στα 56,5 δισ. ευρώ, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 72%.