Ευ. Μυτιληναίος: Η Βουλγαρία παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ – Μένουμε στην Ελλάδα, απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευ. Μυτιληναίος: Η Βουλγαρία παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ – Μένουμε στην Ελλάδα, απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις
Τώρα είναι η η ώρα, μεταρρυθμίσεις σοβαρές και επώδυνες πρέπει να γίνουν σε 12 με 18 μήνες τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η επιβολή υψηλού τέλους για το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται από τη Βουλγαρία είναι μια σαφώς παραβατική κίνηση που αντιτίθεται στις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής κοινότητας, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παρέμβαση του στο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VII» που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία, και ξεκαθάρισε πως ο όμιλος δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενος μιας παράλληλης εισαγωγής σε ένα ξένο χρηματιστήριο. «Μένουμε εδώ, παράγουμε εδώ, πληρώνουμε τους φόρους μας εδώ. Το γεγονός πως ανοίγουμε τα φτερά μας και μεταφέρουμε τη ελληνική σημαία διεθνώς, δεν σημαίνει πως φεύγουμε από την Ελλάδα ή παύουμε να είμαστε ένας ελληνικός όμιλος», τόνισε.

Παράλληλα, έστειλε και ένα μήνυμα για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. «Είμαι αισιόδοξος για τα επόμενα χρόνια, έχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει απολύτως το κράτος, την κυβέρνηση και το κόμμα του και έχει τη δυνατότητα να πάρει το όποιο πολιτικό κόστος και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσει. Αν δεν το κάνουμε τώρα δεν ξέρω πότε θα έχουμε την ευκαιρία», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος σημειώνοντας πως είναι κοινή διαπίστωση ότι οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τους πρώτους 12 με 18 μήνες μιας κυβέρνηση. «Στη δεύτερη διετία το πράγμα δυσκολεύει και αποκτούν μεγαλύτερη σημασία οι δημοσκοπήσεις και όχι η άσκηση πολιτικής», τόνισε.

H απόφαση της Βουλγαρίας

«Δεν υπάρχει προηγούμενο μια χώρα της ευρωπαϊκής κοινότητας να αποφασίζει από μόνη της να βάζει δασμούς. Αυτό είναι προνόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούν οι χώρες της Ευρώπης να ασκούν διεθνή τελωνειακή πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος σημειώνοντας πως η μονομερής αυτή απόφαση της Βουλγαρίας δείχνει και την έλλειψη μιας κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής που επιτρέπει στον καθένα να κάνει ό,τι τον βολεύει.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο η Βουλγαρία θέλει με αυτό τον τρόπο να συγκεντρώσει έσοδα για να καλύψει το έλλειμμα της χώρας. «Ελπίζουν να μαζέψουν περί τα 1,6 δισ. ευρώ, αρκεί βέβαια να υπάρξει κάποιος να πληρώσει. Δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι», συμπλήρωσε με νόημα.

Η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω

Μιλώντας ιδιαίτερα για την έλλειψη οικονομικής πολιτικής ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντί να κάνει βήματα μπρος κάνει βήματα πίσω. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει σηκώσει τη σημαία της πράσινης μετάβασης αλλά η Γερμανία ανοίγει ξανά τα εργοστάσια άνθρακα» γιατί το μοντέλο με το οποίο αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες δε λειτουργεί πλέον.

«Δυστυχώς η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία είχαν κακομάθει να ζουν και να προοδεύουν με ένα συνδυασμό φθηνών ρωσικών ενεργειακών πηγών και δωρεάν ασφάλειας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτό τελειώνει τώρα», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. «Το γερμανικό μοντέλο καταρρέει, είχε στηθεί με έναν τρόπο με τον οποίο δεν ισχύει», τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως έχει πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε το γεγονός πόσο πίσω μένει η Ευρώπη και πόσο αντέχει η Αμερική την κρίση και αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα, από την απασχόληση, τον πληθωρισμό, την οικονομική δραστηριότητα και το ΑΕΠ. Και αυτό παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ συγκλονίζονται σε πολιτικό επίπεδο από το εσωτερικό σχήμα που υπάρχει στην κοινωνία και θα φανεί και πάλι στις ερχόμενες εκλογές.

«Παρότι η Αμερική θα δει το σχήμα αυτό σε όλο το μεγαλείο, η οικονομία αντέχει και οι ΗΠΑ είναι και θα είναι για πολλά χρόνια παγκόσμιος ηγέτης. Έχει το σφρίγος της νέας οικονομίας, έχει τη φιλοδοξία, δεν πέθανε το αμερικανικό όνειρο ακόμη», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Ο στόχος για τον πληθωρισμό και οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Μιλώντας για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό στο 2% είναι μια θηλιά στον λαιμό των γενιών που ζούνε. «Θα λυνόντουσαν πολλά προβλήματα στην Ευρώπη και πάρα πολύ γρήγορα αν αυτό το 2% γινόταν 3%, αν η νομισματική πολιτική χαλάρωνε λίγο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως οι αγορές θεωρούν πως ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας θα παραμείνει στάσιμος για αρκετό ακόμη και δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις τουλάχιστον μέχρι και τον χειμώνα. Από την άλλη, στη Μέση Ανατολή το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. «Οι αγορές ελπίζουν πως η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης σε Κύκλο Ιδεών: Πλεόνασμα 1,1% φέτος παρά τον πόλεμο - Οριακές τροποποιήσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού

Κοντογεώργης: Μια Ελλάδα υψηλών απαιτήσεων και υψηλών προδιαγραφών, αυτό ενδιαφέρει την κυβέρνηση

Στουρνάρας σε Κύκλο Ιδεών: Να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider