ΗΠΑ: Οι περιορισμοί στις εξαγωγές της Nvidia στην Κίνα είναι ένα παιχνίδι «πιάσε με αν μπορείς»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Οι περιορισμοί στις εξαγωγές της Nvidia στην Κίνα είναι ένα παιχνίδι «πιάσε με αν μπορείς»
Σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, οι κινεζικές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας θα αναγκαστούν να εξελιχθούν και να αυτονομηθούν από την εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικοί περιορισμοί στην Κίνα έχουν δημιουργήσει ένα παιχνίδι του στιλ «πιάσε με αν μπορείς» με τις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters. Ο γίγαντας των ημιαγωγών (chip) Nvidia και άλλες εταιρείες, που επηρεάζουν τα συμφέροντα και των δύο χωρών, θα επιταχύνουν την κινεζική καινοτομία στον συγκεκριμένο τομέα, ανέφερε το Σάββατο η κινεζική εφημερίδα Global Times.

Ενημερωτικό δελτίο για τη βιομηχανία ημιαγωγών της SemiAnalysisas, ανέφερε ότι η Nvidia σχεδιάζει να κυκλοφορήσει νέα chip τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύουν στην κινεζική αγορά, λιγότερο από ένα μήνα μετά όπου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανόνες για την πώληση chip τεχνητής νοημοσύνης υψηλών προδιαγραφών στην Κίνα.

«Οι διάφοροι γύροι συνομιλιών μεταξύ της Nvidia και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι η ιστορία μιας επιχείρησης υψηλής τεχνολογίας που κάνει νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά αντιμετωπίζει ισχυρή πολιτική παρέμβαση στο ελεύθερο εμπόριο και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δική της επιβίωση και ανάπτυξη», ανέφερε η κρατικά ελεγχόμενη κινεζική εφημερίδα.

Οι αμερικανικοί περιορισμοί σε εταιρείες, που επιδιώκουν να εμποδίσουν την Κίνα να αποκτήσει τεχνολογίες αιχμής από τις ΗΠΑ για την ενίσχυση του στρατού της, «δεν είναι μόνο επιβλαβείς για τα συμφέροντα της Κίνας, είναι και για τις ΗΠΑ», ανέφερε η εφημερίδα.

«Αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι να θέτει εμπόδια στις κανονικές και νόμιμες συναλλαγές, δημιουργώντας μια έντονη ατμόσφαιρα στην αγορά», ανέφερε η Global Times.

Τον περασμένο μήνα, η Nvidia, της οποίας οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) κυριαρχούν στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ότι οι νέοι εξαγωγικοί περιορισμοί των ΗΠΑ θα εμπόδιζαν τις πωλήσεις δύο chip τεχνητής νοημοσύνης υψηλής τεχνολογίας, του A800 και του H800, που δημιούργησε για την κινεζική αγορά πέρυσι προκειμένου να συμμορφωθεί με τους προηγούμενους κανόνες εξαγωγής.

Οι νέοι κανόνες θέτουν ανώτατο όριο στην υπολογιστική ισχύ ενός chip σε μικρό μέγεθος. Περιλαμβάνουν αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν «γκρίζα ζώνη», στην οποία τα τσιπ μπορεί να εξακολουθούν να επιτρέπεται να αποστέλλονται στην Κίνα, αλλά θα απαιτούν άδεια.

Η SemiAnalysis ανέφερε ότι τα νέα chip τηςNvidia ονομάζονται HGX H20, L20 PCIe και L2 PCIe, με την εταιρεία να αναμένεται να τα ανακοινώσει στις 16 Νοεμβρίου. Τα chip περιλαμβάνουν τα περισσότερα από τα νεότερα χαρακτηριστικά της Nvidia, αλλά έχει περιοριστεί η υπολογιστική ισχύς του, σύμφωνα με τη SemiAnalysis. Η Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Οι Global Times ανέφεραν ότι οι αμερικανικές εταιρείες αναζητούσαν «διεξόδους» για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς.

«Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι όσο η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στο να «πνίγει» την Κίνα, το παιχνίδι «πιάσε με αν μπορείς» θα συνεχίζεται επ’ αόριστον», αναφέρει η κινεζική εφημερίδα.

«Αυτό αναπόφευκτα θα αναγκάσει και θα επιταχύνει τη διαδικασία ανεξάρτητης καινοτομίας σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα», καταλήγουν οι Global Times .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider