Υπό την απειλή λουκέτου τρεις στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό την απειλή λουκέτου τρεις στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις

Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκονται τρεις στις δέκα ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και η μείωση τζίρου τους στο πρώτο εξάμηνο του 2016 δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που παρουσιάζεται επίσημα σήμερα το απόγευμα και καταγράφει την κατάσταση στο εμπόριο και τις τάσεις για το επόμενο διάστημα.

Αισιόδοξο πάντως είναι το γεγονός ότι περίπου οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένοντας ανθεκτικές στην παρατεταμένη κρίση που αντιμετωπίζει η Ελληνική Οικονομία.

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της ΕΣΕΕ το φορολογικό σύστημα, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και η έλλειψη ρευστότητας παραμένουν και κυριαρχούν ως τα βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ενώ όπως τόνισε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, είναι επιτακτική η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς για να φανεί ένα έστω αχνό φως στο βάθος του τούνελ της κρίσης. Όσο η αγορά ζει σε συνθήκες φορολογικής ασφυξίας, παντελούς έλλειψης ρευστότητας, καταναλωτικής συρρίκνωσης και οικονομικής αβεβαιότητας ο στόχος της ανάκαμψης φαντάζει μακρινός και ο οικονομικός χρόνος των επιχειρήσεων αρχίζει να στερεύει , τόνισε.

Σύμφωνα με την έρευνα είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 60% των επιχειρήσεων είδαν μείωση του τζίρου τους σε ποσοστό που ξεπερνά το 20% το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 ενώ αύξηση είχε μόλις το 8,2%. Στο ίδιο διάστημα το 25% των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων και το 29% του λιανικού εμπορίου παρουσίασαν είχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στην εφορία ενώ σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ληξιπρόθεσμες είχε το 21% των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων και το 30% των λιανεμπορικών. Μικρότερα είναι τα ποσοστά των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς προμηθευτές με 19% των χονδρεμπορικών και το 17% των λιανεμπορικών να έχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους

Από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει μια στις πέντε Α.Ε. και ΕΠΕ κινδυνεύει το 2017 να βάλει λουκέτο εφόσον δεν αλλάξει κάτι στην αγορά ενώ για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, άμεσο κίνδυνο φαίνεται να έχει το 11% των επιχειρήσεων. Ωστόσο αν και το ποσοστό είναι μικρό , το 52,9% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δεν έχει καθόλου ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επίσης συνθέτοντας την εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από τα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι το 52% των επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου δραστηριοποιούνται σε ιδιόκτητο ακίνητο ενώ 3 στις 10 είναι οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις με ιδιόκτητο ακίνητο . Επιπλέον το 62,1% των προϊόντων που πωλούν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις είναι ελληνικής προέλευσης και στο χονδρεμπόριο το 58%. Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν προκύπτει ότι πάνω από την 1 στις 2 επιχειρήσεις διατήρησαν αμετάβλητες τις τιμές των προϊόντων τους ενώ περίπου οι 9 στις 10 δεν προχώρησαν σε αλλαγές αναφορικά με το προσωπικό τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider