Οι ελληνικοί επιχειρηματικοί οικογενειακοί εμφύλιοι: Στη μακρά λίστα και η οικογένεια Παυλίδη

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ελληνικοί επιχειρηματικοί οικογενειακοί εμφύλιοι: Στη μακρά λίστα και η οικογένεια Παυλίδη
Στην δικαιοσύνη οδηγείται η υπόθεση της γνωστής βορειοελλαδίτικης εταιρείας εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου «Μάρμαρα Παυλίδης». Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα οικογενειακών αντιπαραθέσεων σε μια σειρά από εμβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Στην δικαιοσύνη οδηγείται η υπόθεση της γνωστής βορειοελλαδίτικης εταιρείας εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου «Μάρμαρα Παυλίδης». Οι δύο εκ των τριών κληρονόμων του ιδρυτή Ευκλείδη Παυλίδη, η Χριστίνα Παυλίδου και ο Κυριάκος Παυλίδης στρέφονται κατά του αδερφού τους Χριστόφορου Παυλίδη, κατηγορώντας τον πως μεθόδευσε την πώληση της εταιρείας στην ECM Partners τον περασμένο Μάρτιο για να την επαναγοράσει αργότερα μόνος του, ουσιαστικά πετώντας τους απέξω από την οικογενειακή επιχείρηση.

Η Χριστίνα Παυλίδου και ο Κυριάκος Παυλίδης μαζί με τους συζύγους τους και επίσης πρώην μετόχους της «Μάρμαρα Παυλίδης» κατηγορούν τον αδερφό τους ότι μεθοδικά και οργανωμένα δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα αποθεμάτων και για αυτό πρωτοστάτησε στην πώληση της στην χαμηλή τιμή των 260 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια αγόρασε και πάλι μόνος του την εταιρεία με άγνωστο αντίτιμο.

Οι πρώην μέτοχοι έχουν στραφεί δικαστικά κατά του Χριστόφορου Παυλίδη καταθέτοντας στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας έγκληση για κακουργηματική απάτη ενώ έχουν καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να παραδοθούν σε ανεξάρτητους ελεγκτές κρίσιμα στοιχεία και να επιτραπεί ενδελεχής έλεγχος στην εταιρεία.

Σε ανακοίνωσή του ο Χριστόφορος Παυλίδης αρνείται τις κατηγορίες, κάνει λόγο για συκοφαντικούς ισχυρισμούς που θα «λάβουν σύντομα την προσήκουσα απάντηση από τα αρμόδια αστικά και ποινικά δικαστήρια» και χαρακτηρίζει «παιδαριώδη» τον ισχυρισμό ότι τα αδέλφια του «δήθεν εξαπατήθηκαν και πούλησαν τις μετοχές… σε τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής αξίας τους». Και αυτό διότι όπως σημειώνει «κατείχαν επί σειρά ετών και μέχρι την πώληση των μετοχών τους κορυφαίες εκτελεστικές θέσεις ευθύνης στη Διοίκηση όλων των εταιρειών του ομίλου (Πρόεδρος, Διευθύνων σύμβουλος, Αντιπρόεδρος), έχοντας πλήρη γνώση και πληροφόρηση για τις εταιρικές υποθέσεις».

Η μακρά λίστα των επιχειρηματικών «εμφυλίων»

Όπως φαίνεται η δικαστική διαμάχη θα έχει συνέχεια. Ο συγκεκριμένος όμως επιχειρηματικός εμφύλιος δεν είναι ο μόνος που έχει ξεσπάσει ανά τα χρόνια. Αντίθετα έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα οικογενειακών αντιπαραθέσεων σε μια σειρά από εμβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις, εισηγμένες ή μη. Αρκετές φορές οι κόντρες αυτές οδηγούνται στα δικαστήρια, όπως η δικαστική διαμάχη στην οικογένεια Δασκαλαντωνάκη που είχε διαρκέσει σχεδόν 10 χρόνια. Πολύχρονη δικαστική διαμάχη είχε ξεσπάσει μεταξύ του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και της πρώην συζύγου του Αικατερίνης που σημάδεψε την ιστορική βορειοελλαδίτικη οινοποιία Μαλαματίνα, οδηγώντας την τελικά σε πλειστηριασμούς και στην εξυγίανση υπό νέα ιδιοκτησία. Στη ιστορία έχει μείνει και η κόντρα που είχαν τα αδέλφια Θεόδωρος και Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, η οποία ξεκίνησε το 1998 με αφορμή την διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας,

Άλλες φορές, οι οικογενειακές κόντρες έχουν οδηγήσει στα αντιπαλευόμενα μέρη να χωρίσουν τους δρόμους τους. Χαρακτηριστική η ιστορία των αδελφών Χόντου που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα από τους κραταιούς ομίλους στο λιανικό εμπόριο. Το 2004 ο ένας από τους πέντε αδελφούς, ο Γιώργος Χόντος αποφάσισε να τραβήξει διαφορετική πορεία και να ιδρύσει την Hondos Palace Πολυκαταστήματα, η οποία είχε στην κατοχή της τα καταστήματα σε Ιπποκράτους, Πατησίων και Ν. Ιωνία. Η εταιρεία πτώχευσε το 2017 και τότε τα υπόλοιπα αδέλφια είχαν προχωρήσει σε ανακοίνωση που διευκρίνιζαν ότι «η Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε. λειτουργεί υπό νέα διοίκηση ήδη από το 2004 και το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η συνεργασία μαζί της ήταν έκτοτε εξαιρετικά δυσχερής έως και ανέφικτη».

Άλλη, μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των αδελφών Δημήτρη και Αναστάσιου Καλλιτσάντση, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η μετοχική «μάχη» με την ολλανδική Reggeborgh Invest για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, που έληξε με την επικράτηση της δεύτερης. Τα δύο αδέλφια που είχαν αποκτήσει το 2018 τον έλεγχο του ομίλου με την πρωτοβουλία «Change4Ellaktor» ήρθαν σε ρήξη, με τον Δημήτρη Καλλιτσάντση να απομακρύνεται από τη θέση του προέδρου της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με εντολή του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, δηλαδή του αδελφού του Αναστάσιου, και να καταγγέλλει «σταδιακή και ουσιαστική απόκλιση από τους στόχους και τους σκοπούς της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρέφει στον Χρ. Παυλίδη η «Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider