Νέα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 10 δισ. ευρώ, αναμένεται να βγουν στην αγορά προς πώληση το 2024. Πέραν της δευτερογενούς αγοράς, η οποία θα συνεχίσει να κινείται, καθώς οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να τονώσουν τις ανακτήσεις από τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια του «Ηρακλή» με μεταπωλήσεις δανείων, πρωτογενώς θα βγουν προς πώληση στην αγορά δάνεια 10 δισ. ευρώ, αποτελώντας έναν ακόμη πόλο έλξης επενδυτών σε ελληνικά assets.
Το μεγαλύτερο από τα χαρτοφυλάκια αυτά είναι το πρώην «Αριάδνη» της PQH, για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, κατατέθηκαν χθες μη δεσμευτικές προσφορές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσφορές υποβλήθηκαν από Fortress, Bain Capital και Davidson Kempner. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, μετονομάστηκε σε Alphabet και χωρίστηκε σε τρία νέα χαρτοφυλάκια.
Συγκεκριμένα:
- ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής, αξίας 1,4 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ) με εξασφαλίσεις αξίας 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει οφειλές από 16.000 οφειλέτες
- ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων, αξίας 2,1 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 7,1 δισ. ευρώ) με εξασφαλίσεις αξίας 3,1 δισ. ευρώ, με οφειλέτες 6.500 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών (μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές)
- ένα χαρτοφυλάκιο με δάνεια συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 4,8 δισ. ευρώ), με λίγες ή καθόλου εξασφαλίσεις. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει οφειλές 17.500 οφειλετών.
Πέραν των συνεχιζόμενων πωλήσεων δανείων, το 2024 θα φέρει μεγάλες αλλαγές στις εταιρείες διαχείρισης, σε δύο επίπεδα: αφενός της έναρξης επιστροφής εξυγιασμένων δανείων στις τράπεζες, αφετέρου της μεγάλης συγκέντρωσης στον κλάδο. Η επαναπώληση στις τράπεζες δανείων που θα έχουν εξυγιάνει οι εταιρείες διαχείρισης εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 10 δισ. ευρώ, μέσα στα επόμενα 2 – 3 χρόνια. Ήδη, οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης επενδύουν στα συστήματά τους προκειμένου αυτά να μπορέσουν να κάνουν την προσομίωση του κύκλου εξυγίανσης των υπό διαχείριση δανείων με αυτόν που υπαγορεύουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για τα δάνεια των τραπεζών.
Οι επενδύσεις των servicers στην τεχνολογία για τον σκοπό αυτό καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του επενδυτικού τους budget, το οποίο για την καθεμία από τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κινείται στα 10 – 15 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι επαναπωλήσεις εξυγιασμένων δανείων στις τράπεζες δεν θα αφαιρέσουν από τους servicers τα έσοδα που είχαν από τη διαχείριση των εν λόγω δανείων, αλλά αντιθέτως θα αποφέρουν μεγάλα κέρδη, αφού δάνεια που αγοράστηκαν ως κόκκινα στα 20 σεντς, ως πράσινα θα πουληθούν στα 70 – 80.
Η επόμενη διετία θα φέρει επίσης και μεγάλη συγκέντρωση στον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης, με «μοχλό» των εξελίξεων το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των servicers που θεσπίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας επικοινωνίας με τους πελάτες, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι 31/3/2024, θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις και τεχνογνωσία, τα οποία είναι αδύνατον να εξασφαλίσουν servicers με πολύ μικρό αντικείμενο εργασιών διαχείρισης.
Επιπλέον, μετά τον νέο νόμο, επίκειται επαναξιολόγηση των αδειών όλων των servicers από την ΤτΕ μέσα στο 2024. Οι δύο αυτές παράμετροι θα ωθήσουν πολλές μικρές εταιρείες διαχείρισης να χτυπήσουν την πόρτα των μεγάλων για να εξαγορασθούν, ειδάλλως νομοτελειακά η ΤτΕ θα ανακαλέσει άδειες λειτουργίας.