Με πήχη την επιτυχία του placement της Εθνικής Τράπεζας, θα οδεύσει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς το α΄ τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κυβέρνησης και ΤΧΣ η αποεπένδυση από την Τρ. Πειραιώς θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2023, η οποία αναμένεται στις 23 Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να δώσει guidance για στόχο καθαρών κερδών μετά τους φόρους σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία. Με το placement της Πειραιώς να τοποθετείται χρονικά, κατά το προηγούμενο της Εθνικής Τράπεζας, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, το ΤΧΣ πρόκειται να καταλήξει μέχρι το τέλος της χρονιάς – το αργότερο αρχές της επόμενης καθώς θα απαιτηθεί και έγκριση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – στην επιλογή του συμβούλου (επενδυτικής τράπεζας) και των νομικών γραφείων (ελληνικό και ξένο) που θα αναλάβουν την διάθεση των μετοχών της Πειραιώς.
Από πλευράς Τράπεζας Πειραιώς, ως σύμβουλοι έχουν επιλεγεί η UBS και η Goldman Sachs, οι οποίες μαζί με την Διοίκηση της Τράπεζας θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο μαραθώνιο επαφών με ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής της Διοίκησης στην επενδυτική ημερίδα της JP Morgan, στις 24 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.
Το ύψος του ποσοστού μετοχών της Πειραιώς που θα διαθέσει το ΤΧΣ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αφού υπάρχουν σκέψεις και για μερική αποεπένδυση όπως συνέβη στην Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, το ποσοστό του ΤΧΣ στην ΕΤΕ ήταν σαφώς μεγαλύτερο (40,39% και διέθεσε το 22%) του 27% που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ υπάρχει «πλεόνασμα» επενδυτικού ενδιαφέροντος που μπορεί να εξασφαλίσει ισχυρή υπερκάλυψη της προσφοράς και στην περίπτωση του placement της Πειραιώς.
Παραλληλίζοντας με την περίπτωση του placement της ΕΤΕ, πηγές της αγοράς προκρίνουν ως καλύτερη επιλογή την διάθεση του 27% της Πειραιώς. Κάτι που εφόσον αποφασιστεί από το ΤΧΣ, θα σημαίνει αναλογικά ότι για είναι επιτυχημένο το placement της Πειραιώς σε ξένους επενδυτές θα πρέπει να διατεθούν μετοχές αξίας τουλάχιστον 1 δισ., με το ήμισυ του ποσού να κατευθύνεται σε καμιά δεκαριά μεγάλα ονόματα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως αυτά που μπήκαν στην Εθνική Τράπεζα ή έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Πειραιώς. Δεδομένου ότι θα πρέπει να ικανοποιηθεί και το retail κομμάτι των επενδυτών, με ποσοστό συμμετοχής 15%, μετοχές αξίας 150 εκατ. ευρώ από το 1 δις. του «βιβλίου» ή και επιπλέον αυτού, θα διατεθούν σε επενδυτές της λιανικής. Μία τέτοια δομή για την αποεπένδυση του ΤΧΣ τον ερχόμενο Μάρτιο, φαίνεται να βγάζει το μεγαλύτερο νόημα και θεωρείται ότι θα σημειώσει αρκετές φορές υπερκάλυψη.
Στην διαδικασία της διάθεσης μετοχών της Πειραιώς, ο μεγαλοεπενδυτής και μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Τρ. Πειραιώς, John Paulson, με ποσοστό που ανέρχεται στο 17%, αναμένεται να διατηρήσει το ύψος της συμμετοχής του. Τα κεφάλαια που έχει τοποθετήσει ο Πόλσον στην Τράπεζα Πειραιώς κινούνται στα 650 εκατ. ευρώ. Η επένδυσή του αποδίδει πλέον κέρδη, έχοντας κάνει break even στα 3,1 ευρώ – επίπεδο τιμής που έχει αποκτήσει μεσοσταθμικά την συμμετοχή του στην Τράπεζα - και η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στα 3,30 ευρώ. Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο επενδυτικό forum της Capital Link (Invest in Greece) στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή επίδοση της τιμής της μετοχής της Τρ. Πειραιώς («σημείωσε άνοδο 120% μόνο φέτος») που αντανακλά την αύξηση των κερδών, των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και την μείωση των NPLs. «Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τιμή μόλις πενταπλάσια τα κέρδη της και στο 50% της λογιστικής αξίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο John Paulson.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2023, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Τράπεζας να διανείμει στους μετόχους συμβολικό μέρισμα 10% από τα κέρδη του 2023, με προοπτική στη συνέχεια το ποσοστό της διανομής να φτάσει στο 25% των κερδών. Εκτιμάται ότι ο SSM θα ανάψει και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το πράσινο φως για τη διανομή μερισμάτων το 2024 (από τα κέρδη του 2023).
Σημειώνεται ότι βασικός πυλώνας της στρατηγικής κερδοφορίας της Τρ. Πειραιώς είναι ο τομέας του Asset Management. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση της Πειραιώς αυξήθηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως και ξεπερνούν τα 8 δις. ευρώ. Και υπάρχει ακόμη «αναξιοποίητο υλικό», αφού η Πειραιώς διαθέτει τις υψηλότερες καταθέσεις (59 δισ. ευρώ) και σκοπεύει να κινητοποιήσει μεγάλη μερίδα αυτών που παραμένουν αδρανείς στο ταμιευτήριο.
Βασικό αναπτυξιακό έργο της Τράπεζας Πειραιώς είναι ο μετασχηματισμός του δικτύου και η περαιτέρω ψηφιοποίηση, με την αλλαγή των καταστημάτων και την συγκεντροποίηση όλων των εργασιών back office εκτός καταστήματος. Σημειώνεται, πάντως, ότι η Διοίκηση της Τράπεζας δεν έχει στο πλάνο της μεγάλη περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου, θεωρώντας ως απαραίτητη κρίσιμη μάζα ένα πλήθος 350 – 370 καταστημάτων.