Επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ δρομολόγησε την τελευταία διετία η BIC ΒΙΟΛΕΞ – Ποια κίνηση «ροκάνισε» τα κέρδη

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ δρομολόγησε την τελευταία διετία η BIC ΒΙΟΛΕΞ – Ποια κίνηση «ροκάνισε» τα κέρδη
Ποιες επενδύσεις δρομολόγησε το διάστημα 2022-2023 η γνωστή εταιρεία. Γιατί το 2022 ήταν ζημιογόνο. Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και το πρόστιμο των 230 χιλ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τι έδειξαν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις.

Επενδύσεις συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ δρομολόγησε τη διετία 2022-2023 η εταιρεία ΒΙC ΒΙΟΛΕΞ, που προμηθεύει την ελληνική αγορά με τις κύριες κατηγορίες εμπορευμάτων του ομίλου BIC όπως γραφικά, αναπτήρες, ξυριστικά, αφροί ξυρίσματος, καλσόν κ.α.

Ειδικότερα, το 2022 επενδύθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό και συγκεκριμένα σε μηχανολογικό εξοπλισμό με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, την παραγωγή νέων προϊόντων, τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής και την απόκτηση νέας τεχνολογίας.

Το 2023 η εταιρεία συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα σε πάγιο εξοπλισμό και δη στην παραγωγή νέων προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας για την τρέχουσα χρονιά προβλέπονται κοντά στα 15 εκατ. ευρώ και αφορούν στα εξής ερευνητικά έργα: Ανάπτυξη λεπίδας, ανάπτυξη μηχανών, ανάπτυξη νέων προϊόντων, καθώς και διεργασίες πλαστικών και βιομηχανοποίηση.

Ζημιογόνο το 2022

Όπως αναφέρει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν πρόσφατα στο ΓΕΜΗ, το 2022 η εταιρεία κατάφερε μεν να διατηρήσει σημαντικά μερίδια αγοράς σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που δραστηριοποιείται, αλλά και να εγγράψει ζημιές στον ισολογισμό της. Ειδικότερα, οι προ φόρων ζημιές ανήλθαν σε 21,85 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών ύψους 37,19 εκατ. ευρώ το 2021.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην επένδυση που πραγματοποίησε η εταιρεία στον τομέα της ενέργειας, σχετικά με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποτίμηση - περίπου 13 εκατ. ευρώ ζημιά - του παραγώγου που αποτελεί το προϊόν αυτής της επένδυσης.

Επίσης, οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά το 2022 σημείωσαν μικρή αύξηση κατά περίπου 2,1% σε σχέση με το 2021 – μια αύξηση που προήλθε από όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων και εμπορευμάτων που διακινεί η εταιρεία στην Ελλάδα.

Αύξηση… 133% στο κόστος ενέργειας

«Οι συνεχιζόμενες και με αυξανόμενη ένταση εχθροπραξίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας με την έμμεση συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ μέσα από την παροχή υποστήριξης προς την ουκρανική πλευρά, είχε σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ενδεχομένου της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Η λήψη περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ ως προς τη διακίνηση ρωσικής προέλευσης κεφαλαίων, καθώς και των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση (δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, καταδικαστικές αποφάσεις, κ.λπ.), καθώς και των απαγορεύσεων πώλησης ρωσικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες, είχαν σαν αποτέλεσμα τη λήψη αντιμέτρων που έλαβε η Ρωσία εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και τη μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου με παράλληλη σημαντική αύξηση της τιμής, που οδήγησε σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση», τονίζει η διοίκηση.

«Όπως είναι φυσικό η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει επηρεάσει και το κόστος παραγωγής της εταιρείας μας το οποίο βάσει εκτιμήσεων θα παρουσιάσει αύξηση 133% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος», σημειώνει.

Συμβόλαιο εικονικής αγοράς ενέργειας (VPPA)

Σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση «τον Νοέμβριο του 2022, η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο εικονικής αγοράς ενέργειας (VPPA) με τρίτο μέρος στο πλαίσιο της στρατηγικής βιωσιμότητας για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, η εταιρεία δεσμεύεται να αγοράσει ποσότητα 55GWh σε σταθερή τιμή για μία περίοδο 15 ετών από το 2024 έως το 2039».

«Η εταιρεία κατά την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου (4/11/2022), αναγνώρισε ένα παράγωγο στοιχείο του ενεργητικού στην εύλογη αξία, ποσού 42 εκατ. ευρώ με ισόποση υποχρέωση (αναβαλλόμενο έσοδο-day 1 gain) η οποία θα αντιστραφεί μέσω της κατάστασης αποτελεσμάτων με σταθερή μέθοδο από την ημερομηνία έναρξης παραγωγής του περιουσιακού στοιχείου. Την 31/12/2022, η εύλογη αξία του παράγωγου στοιχείου του ενεργητικού αποτιμήθηκε στο ποσό των 29 εκατ. ευρώ. Η ζημιά που προέκυψε από την ανωτέρω αποτίμηση ποσού ύψους 13 εκατ. ευρώ αναγνωρίστηκε ως χρηματοοικονομικό έξοδο, ενώ το ποσό της αξίας του παραγώγου στοιχείου του ενεργητικού ποσού ύψους 29 εκατ. ευρώ και η αξία της υποχρέωσης (αναβαλλόμενο έσοδο), εμφανίζονται συμψηφισμένα στην κατάσταση οικονομικής θέσης στο κονδύλι «Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις από παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα» συνολικού ποσού 13 εκατ. ευρώ», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της BIC ΒΙΟΛΕΞ.

Το πρόστιμο των 230.000 ευρώ

Στο μεταξύ, πρόστιμο 230.150 ευρώ επιβλήθηκε στη BIC ΒΙΟΛΕΞ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα επειδή η εταιρεία διέθεσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για την τήρηση της διαπίστωσαν ότι η BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε. διέθεσε 73 κωδικούς προϊόντων (στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους, γόμες και ξύστρες) με υψηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους του επιτρεπομένου.

Ως εκ τούτου επιβάλλεται στην εταιρεία πρόστιμο 230.150 ευρώ, ήτοι το διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε από την πώληση των εν λόγω προϊόντων κατά παράβαση της νομοθεσίας για το μεικτό περιθώριο κέρδους», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της αγοράς προσβλέπει το ΥΠΑΝ – Οι στόχοι για το 2024

Ενέργεια και μεταφορικό κόστος έπληξαν την κερδοφορία της Marks & Spencer στην Ελλάδα - Η επόμενη μέρα

Λειτουργία της αγοράς: Τι προβλέπεται για την αναγραφή τιμών και ποσοτήτων στα προς πώληση προϊόντα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider