Περιορισμός του clawback με fast track διαδικασίες στα σχέδια Γεωργιάδη

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Περιορισμός του clawback με fast track διαδικασίες στα σχέδια Γεωργιάδη
Σε ενέργειες με στόχο τον περιορισμό του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές), που εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ταλανίζει τον κλάδο της υγείας και του φαρμάκου, προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ενέργειες με στόχο τον περιορισμό του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές), που εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ταλανίζει τον κλάδο της υγείας και του φαρμάκου, προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ήδη, οι υποχρεωτικές επιστροφές (επιστροφή της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης από τους παρόχους και τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος), έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με αποτέλεσμα να τίθενται ζητήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και να απειλείται η πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα.

Πρώτη προτεραιότητα του Υπουργού είναι η «ανακούφιση» του clawback στα διαγνωστικά, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται άμεσα. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εκφράζει την πρόθεσή του να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και οι κινήσεις για τον περιορισμό των συνολικών επιστροφών (clawback και rebate) στον κλάδο του φαρμάκου.

Αύριο, Πέμπτη (18/1), έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που εκπροσωπεί διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με πρωτεύον αυτό του clawback.

Σημειώνεται, ότι οι φορείς ΠΦΥ κρούουν εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους, τονίζοντας ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, λόγω του ανεξέλεγκτου clawback. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν οικονομική ενίσχυση της ΠΦΥ, κατάργηση του clawback και διαγραφή του «τεχνητού χρέους» των παλαιών ετών που δημιούργησε.

«Το clawback δεν είναι μνημονιακός νόμος, είναι νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας που ισχύει και σήμερα και θα ισχύει και αύριο. Το έχουν ψηφίσει πια πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές μας αντέγραψαν δηλαδή ως προς το clawback. Όταν έφυγα εγώ από το Υπουργείο Υγείας, στα μέσα του 2014, το clawback στα διαγνωστικά, στα μικροβιολογικά ήταν 7%. Σήμερα είναι 47%. Είναι προφανές ότι εκεί έχει γίνει κάποια μεγάλη ζημιά. Θέλω να ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό το θέμα ότι είναι από τις πρώτες μου άμεσες προτεραιότητες να ανακουφίσουμε αυτό το ύψος του clawback, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο και όπως έχει φτάσει δεν δουλεύει. Πρέπει να σας πω ότι, την Παρασκευή, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με τους κλινικοεργαστηριακούς κάναμε μια πολύ ωραία συζήτηση, που θα τη συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα, για να αναδιαμορφώσουμε το μηχανισμό αυτό σε μια πολύ πιο δίκαιη κατεύθυνση, θα είναι κομμάτι των ανακοινώσεων που θα γίνουν άμεσα. Το τονίζω, άμεσα», δήλωσε ο Υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Action 24.

Μέτρα για έλεγχο των επιστροφών στα φάρμακα

Η εξεύρεση τρόπων για τον περιορισμό των συνολικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας, που το 2022 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τη συμμετοχή του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη, τίθεται επίσης στη λίστα των προτεραιοτήτων του Υπουργού.

Την πρόθεση της Πολιτείας για έλεγχο του clawback επιβεβαίωσε προ ημερών και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χαιρετισμό του στην τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί.

«Πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε, να περιορίσουμε δραστικά το clawback τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνουν επίσης και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να εξορθολογίζουν συνολικά τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας. Αναφέρω ενδεικτικά τον ψηφιακό φάκελο υγείας για γιατρούς και ασθενείς, την πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που μας δίνει πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδομένα, και βέβαια την παράλληλη λειτουργία των μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων, φαρμάκων.

Συνεργαζόμαστε όλοι οι αρμόδιοι, το Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ, για μια φαρμακευτική πολιτική η οποία θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση στο καλύτερο φάρμακο, στην καλύτερη τιμή, χωρίς περιττές σπατάλες για τον Έλληνα ασφαλισμένο, για τον Έλληνα φορολογούμενο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας με τα κριτήρια του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού θα διευκολύνει, πιστεύω, και την τιμολόγηση και τις συμφωνίες εισαγωγής νέων φαρμάκων με διαπραγμάτευση.
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα σύνολο πρωτοβουλιών, που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε ουσιαστικά την αρχιτεκτονική των δαπανών σε αυτόν τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα: να περιορίσουμε στρεβλώσεις, να αυξήσουμε τις εξοικονομήσεις, να αποζημιώνουμε γρηγορότερα τις εταιρείες».

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις του Υπουργού με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου (την περασμένη Παρασκευή και εχθές, Τρίτη), κατά τις οποίες συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το «φλέγον» αυτό ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, ο Υπουργός έχει εκφράσει την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για τον έλεγχο των επιστροφών, με συνδυασμούς μέτρων που αφορούν στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στη χρηματοδότησή της. Πρώτη προτεραιότητα φέρεται να είναι η νοσοκομειακή δαπάνη, όπου οι επιστροφές αγγίζουν το 70%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομεία: Στα ύψη τα ληξιπρόθεσμα χρέη και το Νοέμβριο

Γεωργιάδης: Τέλος στα ζελεδάκια κάνναβης από περίπτερα - Εντάσσονται στις ναρκωτικές ουσίες

Συνάντηση εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider