Στην ΑΚΤΩΡ φαίνεται να «κλειδώνει», σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπτυξη και υλοποίηση του project της πρώτης φάσης του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό που προωθεί η Lamda Development, με τη σχετική σύμβαση, για να κυρωθεί επισήμως η εταιρεία του ομίλου Intrakat ως ανάδοχος – κατασκευαστής, να βαίνει προς υπογραφή. Στην εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία είχαν δώσει το παρών και οι ΑΒΑΞ, Mytilineos, με την πρώτη, ως γνωστόν, να έχει αναλάβει τις υποδομές (αλλά και τον ρόλο συμβούλου για το Vouliagmenis Mall μαζί με τους Ιταλούς της Rizzani, και τη δεύτερη να συμμετέχει σε αναπτύξεις όπως π.χ. οι αθλητικές εγκαταστάσεις (μαζί με Intrakat).
Ποιο είναι το έργο
Το έργο «Μητροπολιτικό Πάρκο Φάση 1, Έργο Παράκτιο Μέτωπο και Δημόσιοι Ανοιχτοί Χώροι» έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του πάρκου στην ολοκληρωμένη του μορφή, 2.000.000 τ.μ., εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί εξολοκλήρου από την Lamda. Θα είναι 14 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου, καλύπτοντας το 1/3 της συνολικής ανάπτυξης. Τον σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Park υπογράφουν το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, το οποίο έχει υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη.
Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού του εισηγμένου ομίλου για τον Πόλο του Ελληνικού είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου διαδρομών, μεγαλύτερου των 50 χιλιομέτρων, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ένας μοναδικός πεζόδρομος πλάτους 56 μέτρων και μήκους πάνω από 2,5 χλμ., που θα συνδέει την λεωφόρο Βουλιαγμένης με το Παράκτιο Μέτωπο μέσω του Πάρκου του Ελληνικού. Έτσι, το πάρκο θα ξεκινά από τις παρυφές του Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα συνδέοντας τους γύρω Δήμους και ενώνοντας τις νέες γειτονιές που θα δημιουργηθούν. Ήδη ένα κομμάτι του, το Experience Park, συνολικής έκτασης 75 στρεμμάτων άνοιξε για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2021, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Με αφετηρία το Experience Park, το Πάρκο του Ελληνικού θα μεγαλώνει μέχρι να γίνει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο θα καλύπτει μία έκταση 2.000.000 τ.μ. και θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όσους το επισκέπτονται.
Ωστόσο, το Μητροπολιτικό Πάρκο ή το Sports Center δεν είναι τα μόνα project που εντάσσονται σε κύκλο αναπτύξεων πλην… βασικών υποδομών, οικιστικών κτηρίων, ξενοδοχείων και γραφείων, Malls και Πύργων μικτής χρήσης, retail parks ή καζίνο. Υπάρχουν και άλλες αναπτύξεις διαφορετικού χαρακτήρα, όπως αυτές εκπαιδευτικού και υγειονομικού, για τις οποίες οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη ή «ανοιχτές».
Εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία
Ειδικότερα, στο Master Plan της ανάπτυξης του Ελληνικού, όπως αποτυπώνεται και σε σχετικές παρουσιάσεις, υπάρχουν δύο σημεία στα οποία έχουν προβλεφθεί χώροι για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Για το πρώτο που γειτνιάζει με το πάρκο γραφείων και το Vouliagmenis Mall έχει ανακοινωθεί συνεργασία μακροπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτου για την κατασκευή ιδιωτικού σχολείου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Από τις πρώτες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν (τον Ιούνιο του 2022) για το Ελληνικό ήταν αυτή μεταξύ Lamda, Costeas - Geitonas School (CGS) και Prodea Investments ΑΕΕΑΠ για την ανάπτυξη σχολείου στο Ελληνικό (Μνημόνιο Συνεργασίας). Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου στην Prodea, η οποία θα αναπτύξει τις σχολικές εγκαταστάσεις τις οποίες στη συνέχεια θα εκμισθώσει στο CGS. Η τελική δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των μερών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Όμως, φαίνεται να υπάρχει και άλλο project «στα σκαριά». Σύμφωνα με πληροφορίες, υφίσταται αρχική συμφωνία για την πώληση ενός ακόμα χώρου στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Το κυπριακό μη κρατικό University of Nicosia (UNIC) είναι από τα πανεπιστήμια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, εφόσον τελικά ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το UNIC θα ιδρύσει μεταξύ άλλων ιατρική σχολή και για το λόγο αυτό έχει έρθει σε επαφή και με φορείς που λειτουργούν ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές.
Σημειώνεται ότι στο Ελληνικό έχει προβλεφθεί και χώρος για την ανάπτυξη δομών υγείας χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστή κάποια σχετική συμφωνία. Παλιότερα υπήρχαν πληροφορίες για σχετικές διαδικασίες και αρχικό ενδιαφέρον νοσοκομειακών ιδρυμάτων, κάποια εκ των οποίων πολύ γνωστά στο κοινό, πλην όμως, έκτοτε δεν υπάρχει πληροφόρηση, τουλάχιστον επισήμως, για το «κλείσιμο» ενός deal.