Οι New York Times χαρακτηρίζουν την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ως την σημαντικότερη εταιρία στον κόσμο, επικαλούμενοι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που προειδοποίησε πως «εάν η Κίνα καταλάβει την Ταϊβάν, θα βυθίσει τον πλανήτη στο σκοτάδι». Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών παγκοσμίως διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε σχεδόν όλα και μια κατάσχεσή της από την Κίνα, με συνεπακόλουθη διακοπή στην παραγωγή τσιπ, θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, όπως επισημαίνεται στο επίμαχο δημοσίευμα.
«Αυτές τις μέρες φαίνεται αδύνατο να κάνουμε μια συζήτηση για γεωπολιτική ή οικονομία χωρίς να αναφερθούμε στην TSMC, που φτιάχνει περίπου το 90% των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο. Εάν τα φώτα σβήσουν εδώ στο Σιντσού, στα εξαιρετικά καθαρά και ιδιαιτέρως ασφαλή κτίρια της εταιρείας, ίσως να μην μπορείτε να αγοράσετε νέο τηλέφωνο, αυτοκίνητο ή ρολόι. Οι στρατοί θα ξεμείνουν από πυραύλους ακριβείας και τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να αντικαταστήσουν προηγμένες ακτίνες Χ και M.R.I. μηχανές. Η TSMC, δυστυχώς, βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ένας πόλεμος ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή και να απειλήσει την διεθνή παραγωγή» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
«Η TSMC είναι μια από τις εταιρείες με την καλύτερη διαχείριση και συνιστά μια από τις πιο κομβικές εταιρείες στον κόσμο», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, που πούλησε το μερίδιό του ύψους 4 δισ. δολ. στον τεχνολογικό κολοσσό καθώς «δεν μου αρέσει η έδρα της». Ορισμένοι συμμερίζονται την άποψη του Τραμπ, ότι η TSMC είναι τόσο πολύτιμη που μπορεί να δελεάσει την Κίνα να προσπαθήσει να προσαρτήσει την Ταϊβάν και στη συνέχεια να γονατίσει τον κόσμο.
Πάντως, τα εργοστάσια της TSMC γνωστά και ως fabs θα ήταν άχρηστα για την Κίνα μετά από μια εισβολή, ακόμα κι αν οι μηχανικοί παρέμεναν στη δουλειά και ακόμα κι αν οι δομές εργοστάσια δεν βομβαρδίζονταν από Αμερικανούς ή Ταϊβανέζους στρατιώτες για να τις κρατήσουν μακριά από τα χέρια του Πεκίνου, επειδή τα τσιπ σχεδιάζονται σε άλλες χώρες. Ωστόσο, εάν τα fabs που καταναλώνει από μόνα τους το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊβάν, περάσουν σε κινεζική κατοχή, ο κίνδυνος για διαταραχές στην παραγωγή ως μοχλός πίεσης για τη Δύση θα αυξηθεί καθώς και οι κυβερνοεπιθέσεις θα αποκτήσουν εφιαλτικές διαστάσεις.
Μάλιστα, οι ΝΥΤ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχολιάζοντας πως είτε ένα κινεζικό μπλόκο στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, είτε ένα μερικό «στοπ» στην παραγωγή θα είχε τραγικά αποτελέσματα, προκαλώντας τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να επηρεάσει και την κινεζική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα τσιπ της TSMC.
Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος της TSMC, είναι καταλυτικός για τις ΗΠΑ που έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις δεκάδων δισ. δολ. στην Ταϊβάν και είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να οικοδομήσει από το 0 ένα σύστημα αντίστοιχο με το επαπειλούμενο από τα κινεζικά χέρια, καθώς οι συνέπειες εκτείνονται από την ταχύτητα της κατασκευής τσιπ, μέχρι την τεχνογνωσία και τις πυρετώδεις δραστηριότητες των fabs, ελέω της δαιδαλώδους αμερικανικής γραφειοκρατίας, που χαρακτηρίζεται από την δυσκολία και το κόστος έγκρισης περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών.