Δυναμικά ξεκίνησε η νέα χρονιά στον κλάδο της ελληνικής ξενοδοχίας με το επενδυτικό ενδιαφέρον και τα σχετικά deals να σκιαγραφούν το θετικό πρόσημο του κλάδου, το οποίο δείχνει να αποτυπώνεται προς ώρας και στις προκρατήσεις της θερινής σεζόν. Τα μηνύματα είναι άλλωστε θετικά και από το σύνολο των φορέων που έχουν προχωρήσει σε προβλέψεις, παρά τις προκλήσεις του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών αναταραχών που παραμένουν στη σκακιέρα.
«Οι προοπτικές για την τουριστική περίοδο του 2024 είναι θετικές με το 2023 να έχει αποδείξει ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν επηρεάστηκε από τον υψηλό πληθωρισμό, το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα, την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις» επισημαίνει για παράδειγμα η εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων GBR Consulting στο τελευταίο δελτίο της για την πορεία του τουρισμού το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους πολυάριθμα deals έχουν κλείσει ενώ διεθνείς και εγχώριες αλυσίδες ανακοινώνουν τα επενδυτικά τους σχέδια τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.
Οι επενδυτικές κινήσεις που έρχονται
Την ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού που προτίθεται να δώσει και τα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα η διεθνής αλυσίδα Hilton, η οποία έχει ήδη πολλαπλασιάσει, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, τις υπό διαχείριση μονάδες που διατηρεί στη χώρα μας.Ο ξενοδοχειακός κολοσσός της φιλοξενίας με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 22 brands, σχεδόν 7.400 ξενοδοχεία με πάνω από 1,1 εκατομμύρια δωμάτια σε 124 χώρες διαθέτει πλέον 8 σε λειτουργία μονάδες στη χώρα μας από 2 που διατηρούσε το 2021 ενώ 6 ακόμα προγραμματίζονται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον Αλαν Μαντίν, διευθύνων σύμβουλος Ανάπτυξης, Νότιας Ευρώπης της Hilton η εταιρεία δεν σταμάτα να επισκοπεί την ελληνική αγορά, με την πρόθεση να διευρύνει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμά της.
Σχέδια να δημιουργήσει ένα ακόμα Radisson στην πρωτεύουσα κάνει και η ισραηλινών συμφερόντων Gnosis Investments. H εταιρεία έλαβε πρόσφατα το «πράσινο φως» για τη μετατροπή των δύο όμορων ακινήτων που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Υπατίας, στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μετατραπούν σε ξενοδοχείο. Σύμφωνα με το υπάρχον πρότζεκτ θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο δυναμικότητας 112 δωματίων υπό το brand της Radisson με στόχο να κάνει ντεμπούτο στο τέλος του 2024.
Τα deals του Ιανουαρίου
Κινητικότητα παρατηρείται φυσικά και εκτός Αθηνών, σε δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας. Μέσα στον Ιανουάριο η Hotels Collection, του ομίλου Χατζηλαζάρου, απέκτησε το 5* Rhodes Bay Hotel & Spa, συμπεριλαμβανομένου του Elite Suites Rhodes Bay από τη βρετανική London & Regional Group, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Titania, που είχε αποκτήσει το ακίνητο το 2017. Με την προσθήκη 357 ακόμα δωματίων στο χαρτοφυλάκιό της η Hotels ανεβάζει στα επτά τα συνολικά ξενοδοχεία της στη Ρόδο και καθίσταται, σύμφωνα με την GBR, η μεγαλύτερη τοπική αλυσίδα στο νησί.
Τον πρώτο μήνα του έτους προχώρησε και η πώληση του Dolce Milan Malpensa, 207 δωματίων, στην Ιταλία και του Lazart Hotel, του πεντάστερου καταλύματος 74 δωματίων στη Θεσσαλονίκη από την Prodea Investments στη Zeus International. Κατόπιν αυτού η Zeus αυξάνει το ιδιόκτητο χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων της σε 9 από τις 20 συνολικά μονάδες που έχει στην ομπρέλα της.
Η Prodea Investments δε προχώρησε και σε μια ακόμα σημαντική συμφωνία. Συγκεκριμένα, η MVH Mediterranean Hospitaly Venture Plc, το ξενοδοχειακό όχημα της εισηγμένης Επενδυτικής Ακινήτων στην οποία διατηρεί πλέον το 80% μετά και την επίσης πρόσφατη συμφωνία με τον όμιλο Παπαλέκκα, πούλησε στον κυπριακό όμιλο Νικολαΐδη των Atlantica Hotels, το υπόλοιπο της συμμετοχής της (50%) στο συγκρότημα Aphrodite Hills Resort Limited στην Κύπρο.
Επιπλέον ολοκληρώθηκε η αύξηση της συμμετοχής της Prodea στην MVH, αποκτώντας το ποσοστό του 55% από τον όμιλο Yoda, συμφερόντων του Ιωάννη Παπαλέκα σε μία συναλλαγή ύψους 254 εκατ. ευρώ, ώστε να εστιάσει στον τουρισμό πολυτελείας. Σημειωτέον ότι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου MHV, ειδικεύεται στην πολυτελή φιλοξενία και στην ανάπτυξη οικιστικών έργων υψηλών προδιαγραφών, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιο της το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, το Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο. Επιπλέον, στην Ελλάδα διαθέτει το Nikki Beach Resort, το Porto Heli και το Porto Paros, ενώ σχεδιάζει και πρόσθετες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία). Όσο για την Prodea να θυμίσουμε ότι η δραστηριότητά της στον τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα έχει επεκταθεί από το Moxy της Πάτρας στο Moxy Athens City στην Ομόνοια, στο ακίνητο του Ergon House στην οδό Μητροπόλεως και στο ακίνητο του White Coast Pool Suites στη Μήλο.
Τέλος, ένα ακόμα deal που ξεκίνησε πέρυσι από το εξωτερικό επηρεάζοντας και την Ελλάδα αφορά στο επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC, γνωστό από τη συμμετοχή του στον όμιλο Sani/ ikos, το οποίο συμφώνησε να αποκτήσει το 35% της ΗΙP. Η συνολική αξία της τελευταίας αποτιμάται στα πέριξ των 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διεθνή μέσα. Η HIP κατέχει σήμερα 73 ξενοδοχεία, δυναμικότητας 21.831 δωματίων, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται στα Κανάρια Νησιά (45%), και τις Βαλεαρίδες Νήσους (38%) ενώ ένα 17% του χαρτοφυλακίου της εδράζεται σε Ιταλία και Ελλάδα. Στην περίπτωση της χώρας μας το χαρτοφυλάκιο της HIP περιλαμβάνει 7 ακίνητα 1.708 δωματίων. Πρόκειται για
- το 5 αστέρων Creta Princess Aquapark & Spa (418 δωμάτια) και το 5 αστέρων Domes Aulus Elounda (182 δωμάτια) στην Κρήτη
- το 5 αστέρων Dreams Corfu Resort & Spa (337 δωμάτια) και το 5 αστέρων Domes of Corfu (236 δωμάτια) στην Κέρκυρα
- το 5 αστέρων Domes Aulus Zante (197 δωμάτια) και το 4 αστέρων AluaSoul Zakynthos (156 δωμάτια) στη Ζάκυνθο
- το 4 αστέρων Domes Noruz Kassandra (182 δωμάτια) στη Χαλκιδική
Να θυμίσουμε ότι το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης (GIC) έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου Sani / Ikos σε μια συναλλαγή που αποτίμησε τον διεθνή όμιλο ελληνικής προέλευσης στα 2,3 δισ. ευρώ.