Τραγωδία στη Γλυφάδα: Η οικογένεια Καρνέση, οι δικαστικές διαμάχες και το σύμπλεγμα των Πεταλιών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραγωδία στη Γλυφάδα: Η οικογένεια Καρνέση, οι δικαστικές διαμάχες και το σύμπλεγμα των Πεταλιών
Η τραγωδία στη Γλυφάδα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα συμπεριλαμβανομένου του δράστη, έφερε στην επιφάνεια την οικογένεια Καρνέση, που ελέγχει τη ναυτιλιακή εταιρεία, European Navigation, στα κεντρικά της οποίας εισέβαλε ο 70χρόνος σήμερα το πρωί.

Η τραγωδία στη Γλυφάδα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα συμπεριλαμβανομένου του δράστη, έφερε στην επιφάνεια την οικογένεια Καρνέση, που ελέγχει τη ναυτιλιακή εταιρεία, European Navigation, στα κεντρικά της οποίας εισέβαλε ο 70χρόνος σήμερα το πρωί.

Θύματα των «στοχευμένων χτυπημάτων», όπως τα περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες, ήταν η μέτοχος της εταιρείας Μαρία Καρνέση, ο Αντώνης Βλασσάκης CEO της εταιρείας και σύζυγος της Δέσποινας Καρνέση αδελφής της Μαρίας και ο Ηλίας Κουκουλάρης, στέλεχος της εταιρείας. Έχοντας σημαντικές επενδύσεις σε στεριά και θάλασσα η οικογένεια Καρνέση δεν απασχολούσε συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, με εξαίρεση ορισμένες πολύκροτες δικαστικές διαμάχες, η μια μάλιστα μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Το πιο γνωστό μέλος της οικογένειας είναι ο Σπύρος Καρνέσης ο οποίος είναι και βασικός μέτοχος του εισηγμένου στο ΧΑ ενεργειακού ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ που μεταξύ άλλων ελέγχει και τα πρατήρια καυσίμων ελίν, ενώ στο παρελθόν ήταν και ο βασικός μέτοχος της χρηματιστηριακής Πήγασος, μέχρι το λουκέτο και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της από την Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

Η European Navigation ιδρύθηκε από τον Σπύρο Καρνέση και τις αδελφές του Δέσποινα και Μαρία το 1978, ενώ αργότερα στο μετοχικό κεφάλαιο μπήκε και ο Αντώνης Βλασσάκης. Η εταιρεία έφτασε να διαχειρίζεται περί τα 35 ποντοπόρα πλοία, από δεξαμενόπλοια χημικών έως και μεγάλα φορτηγα. Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται ένα στόλο δέκα πλοία μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, και τρία που πλοία που αξιοποιούνται στον εφοδιασμό πρατηρίων νησιών με καύσιμα που έχουν ναυλωθεί στην ελίν.

Η οικογενειακή δικαστική διαμάχη

Ένα χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2023, οι Δέσποινα και Μαρία Καρνέση και ο Αντώνης Βλασσάκης είχαν καταθέσει αγωγή κατά του Σπύρου Καρνέση κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι είχε πάρει τα μετρητά της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας, ύψους άνω των 325 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από κέρδη των προηγούμενων ετών. Οι τρεις ενάγοντες ζητούσαν την διανομή των κερδών βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου ο Σπύρος Καρνέσης υποστήριξε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ανήκουν και ότι μέχρι τότε ευεργετούσε τα μέλη της οικογενείας του.

Η διαμάχη για τους Πεταλιούς

Μια ακόμη δικαστική διαμάχη υψηλού προφίλ ήταν αυτή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών στην Εύβοια. Η αντιδικία ήταν μεταξύ του Σπύρου Καρνέση και του εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκου. Οι δύο εφοπλιστές που έχουν από το 50% της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ για πολλά χρόνια συναποφάσιζαν για κάθε σχετική ζήτημα, αλλά από το 2007 και μετά και αφού σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Μάρη Εμπειρίκου ο Σπύρος Καρνέσης είχε ζητήσει τον διαχωρισμό των ιδιοκτησιών, ξεκίνησε και η αμφισβήτηση του 50% που κατείχε ο πρώτος. Η τελευταία σχετική απόφαση έρχεται από το 2022 με δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει πως πράγματι ο κ. Εμπειρίκος έχει το 50% της Κτήμα Πεταλίοι ΑΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε νωρίτερα στη Γλυφάδα ήταν πρώην εργαζόμενος στην ναυτιλιακή ως επιστάτης όμως και για χρόνια στην ιδιοκτησία της οικογένειας Καρνέση στους Πεταλιούς.

Δήλωση Σπύρου Καρνέση για την αιματηρή επίθεση

Την ανείπωτη θλίψη του εκφράζει ο Σπύρος Καρνέσης για την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στη Γλυφάδα στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του αναφέρει:

«Η οικογένειά μου και εγώ δηλώνουμε βαθύτατα συντετριμμένοι από το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά μας και οδήγησε στην απώλεια της αδελφής μου Μαρίας, του γαμπρού μου Αντώνη Βλασσάκη και του συνεργάτη μας Ηλία Κουκουλάρη.

Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.

Καπτα - Σπύρος Καρνέσης»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το χρονικό του φονικού στη ναυτιλιακή στη Γλυφάδα – Πώς έγινε το μακελειό με τους 4 νεκρούς

Πυροβολισμοί στη Γλυφάδα: Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης στη ναυτιλιακή

gazzetta
gazzetta reader insider insider