Eurimac: Με νέα προϊόντα και σημαντικές επενδύσεις μεταβάλλει τις ισορροπίες στην αγορά ζυμαρικών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurimac: Με νέα προϊόντα και σημαντικές επενδύσεις μεταβάλλει τις ισορροπίες στην αγορά ζυμαρικών
Το πρωτοποριακό προϊόν της εταιρείας που επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά ζυμαρικών. Το ανανεωμένο λογότυπο και οι νέες συσκευασίες. Τι δείχνουν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις.

Νέα σελίδα στη μακρόχρονη επιχειρηματική της πορεία γυρίζει η Eurimac, ηγέτιδα εταιρεία στην παραγωγή ζυμαρικών στην Ελλάδα και γνωστή για το brand ΜΑΚΒΕΛ. Ταυτόχρονα, όμως, παραμένει πιστή στην επενδυτική της στρατηγική, ποντάροντας στην περαιτέρω ανάπτυξή της για την επόμενη μέρα.

Νέο λογότυπο και νέες συσκευασίες

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με το βλέμμα στο μέλλον η εταιρεία προχώρησε στον επανασχεδιασμό του εταιρικού της λογοτύπου και των συσκευασιών της, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματική της διαδρομή.

Η χαρακτηριστική χρωματική ταυτότητα διατηρείται, με το έντονο κόκκινο να κυριαρχεί, ενώ έχει προστεθεί το χρυσό στο συμβολισμό του Λευκού Πύργου. Παράλληλα, η γραμματοσειρά γίνεται στιβαρή και δυναμική και πατά στη σταθερή γραμμή βάσης, με στόχο να συμβολίζει το ασφαλές background της εταιρείας.

«Η αναφορά της χρονολογίας και η συμπερίληψη του Λευκού Πύργου ως συμβόλου της καταγωγής του brand, το κάνει άμεσα αναγνωρίσιμο και ικανοποιεί τις ιστορικές αναφορές που επεδίωξε και το προηγούμενο λογότυπο. Η αφαίρεση των πλαισίων, το λευκό φόντο πάνω στο οποίο το λογότυπο αναπτύσσεται, οι γραμμές που δίνουν ανοδική τάση, ο απλός σχεδιασμός του Λευκού Πύργου και των σταχιών, δίνουν αέρα ελευθερίας, εξέλιξης, ανάτασης καθώς αυτό γίνεται καθαρό και αναπνέει», τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρωτοποριακό προϊόν που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς

Οι πρωτοποριακές κινήσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προχωρά στο λανσάρισμα ενός καινοτόμου προϊόντος, στο οποίο συμπυκνώνονται όλες οι αρχές μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Ο λόγος για το σπαγγέτι νούμερο 6, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Πρόκειται για ένα προϊόν με ακόμη χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα προϊόντα ολικής άλεσης, η κατανάλωση του οποίου μειώνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και προσφέρει σημαντικά επίπεδα ενέργειας.

Άλμα 75,68% στον κύκλο εργασιών

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2022 αποδείχθηκε μια χρονιά με θετικό πρόσημο για την εταιρεία.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 75,68% για να φτάσει στα 71,67 εκατ. ευρώ έναντι κύκλου εργασιών ύψους 40,79 εκατ. ευρώ το 2021. Τα προ φόρων κέρδη κατέγραψαν άνοδο κατά 20,6% στα 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ενισχύθηκαν κατά 12,61% στα επίπεδα των 3,16 εκατ. ευρώ από 2,81 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 6,4 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 5,3 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, αυξημένα κατά 21,09%, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονταν στα 3 εκατ. ευρώ.

Στη χρήση 2022, μάλιστα, η εταιρεία πέτυχε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων κατ’ όγκο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αγγίζοντας τα επίπεδα των 71.000 τόνων. «Οι κατ’ όγκο πωλήσεις ξεπέρασαν τις επιδόσεις όλων των άλλων ελληνικών εταιρειών του κλάδου κατατάσσοντας την εταιρεία το μεγαλύτερο Έλληνα παραγωγό σε ζυμαρικά και το 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση.

Η Eurimac αγοράζει 80.000 τόνους σκληρού σίτου ετησίως, αποκλειστικά και μόνο από Έλληνες παραγωγούς, ενώ για την καλλιέργειά του έχει πραγματοποιηθεί και λειτουργεί εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού που είναι συνδεδεμένο με δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών. Η εφαρμογή αυτή εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα του σκληρού σίτου και των ζυμαρικών, προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.

Τα brands που «τρέφουν» τον κόσμο

Η εταιρεία παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων όπως τα κλασικά ζυμαρικά, τα σπέσιαλ, τα ζυμαρικά γρήγορου βρασμού, τα τετράγωνα ζυμαρικά, τα ζυμαρικά Al Bronzo, τα ολικής άλεσης, καθώς και τα ζυμαρικά με πέντε δημητριακά.

Στο πέρασμα των ετών, έχει αναπτύξει μια ποικιλία εμπορικών σημάτων, με τα οποία «τρέφει» τον κόσμο με 600 εκατομμύρια πιάτα το χρόνο. Εκτός από την ιστορική ΜΑΚΒΕΛ που παράγεται από το 1939, γνωστά brands της εταιρείας είναι επίσης τα La Mediterranea, Latino, Famiglia, La Grande Pasta, Terra di Grano, Pasta and Bellini. Ταυτόχρονα, εξειδικεύεται στην παραγωγή ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας.

Ως μέλος του ομίλου Euricom, η Eurimac έχει σημαντικές λειτουργικές, εμπορικές και χρηματοοικονομικές συνεργασίες. Ο όμιλος κατέχει και λειτουργεί συνολικά 11 μύλους επεξεργασίας ρυζιού, έναν μύλο επεξεργασίας μαλακού και σκληρού σίτου, μια καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής ζυμαρικών και επτά εμπορικές εταιρείες.

Με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα σε πληθώρα αγορών ανά τον κόσμο, η Eurimac διεκδικεί τον τίτλο μιας κατ’ εξοχήν εξαγωγικής εταιρείας ζυμαρικών που πραγματοποιεί εξαγωγές ακόμη και στη… Μέκκα των ζυμαρικών, τη γειτονική Ιταλία!

Η εταιρεία βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς κι ενώ ιδρύθηκε πριν από 28 χρόνια κουβαλάει μια πλούσια κληρονομιά περισσότερων από 80 χρόνων, καθώς τρεις γενιές ασχολήθηκαν - και εξακολουθούν να ασχολούνται - με την παραγωγή ζυμαρικών.

Η Eurimac ιδρύθηκε ως μια joint venture μεταξύ της ΜΑΚΒΕΛ Α.Ε., μιας ελληνικής εταιρείας παραγωγής ζυμαρικών που δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 1939 και της Euricom S.p.a, ενός ομίλου εταιρειών με έδρα την Ιταλία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ζυμαρικών, των αλεύρων και του ρυζιού.

Tο 1945 αποκτήθηκε η πρώτη μονάδα παραγωγής ζυμαρικών από τον Παντελή Κωνσταντινίδη, ενώ το 1962 κατασκευάστηκε μια νέα μονάδα παραγωγής ζυμαρικών.

Ήταν δε το 1996 όταν έλαβε χώρα η στρατηγική συμμαχία της ΜΑΚΒΕΛ με την Euricom, μέσα από την οποία ιδρύθηκε η Eurimac. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1997 κατασκευάστηκε η τρέχουσα μονάδα παραγωγής ζυμαρικών στο Κιλκίς, αρχικά με δύο αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής ζυμαρικών, ένα συσκευαστήριο ζυμαρικών και μια αποθήκη.

Τα χρόνια περνούν και η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το 2006 κατασκευάστηκε ο μύλος επεξεργασίας σκληρού σίτου και τα σιλό αποθήκευσης σκληρού σίτου, ενώ το 2009 λαμβάνει χώρα η εγκατάσταση της τρίτης αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής ζυμαρικών. Ακολούθησαν το 2011 η τέταρτη αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής ζυμαρικών και η κατασκευή του συγκροτήματος λέβητα καύσης ορυζοφλοιού. Το 2016 και το 2021 σημειώθηκαν η εγκατάσταση της πέμπτης και της έκτης, αντίστοιχα, γραμμής παραγωγής ζυμαρικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider