Θετικά υποδέχθηκαν οι αναλυτές, τόσο το σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Cenergy για το 2023, όσο και τα μηνύματα που έστειλε η διοίκηση για τις προοπτικές της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, δείχνοντας προς ακόμη πιο υψηλά και βιώσιμα επίπεδα κερδοφορίας.
Η διοίκηση έκανε γνωστό πως βρίσκεται σε στάδιο διερεύνησης επενδυτικών ευκαιριών για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής χερσαίων καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης στις ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο υψηλή ανεκτέλεστο που προσφέρει ορατότητα μέχρι το 2028, για το κομμάτι των καλωδίων και μέχρι τα τέλη του 2025 για το σκέλος των σωλήνων. Να σημειωθεί πως το ανεκτέλεστο του ομίλου στα τέλη του 2023 έφτασε τα 3,15 δισ. ευρώ (έναντι 2 δισ. στα τέλη του 2022), εκ των οποίων περίπου 2,5 δισ. ευρώ αφορούν τον τομέα των καλωδίων και τα 650 εκατ. ευρώ τον τομέα των σωλήνων.
Παράλληλα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υποβρυχίων καλωδίων για ανεμογεννήτριες και διακρατικές συνδέσεις στη μονάδα της Κορινθίας, ενώ, έως τα τέλη του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα στα επίγεια καλώδια μέσης και υψηλής τάσης στη Θήβα, όπου θα διπλασιάσει και σε αυτή την περίπτωση την παραγωγική δυναμικότητα.
H ζήτηση παραμένει ισχυρή και αναμένει να ενταθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί συνδεσιμότητα και η Cenergy βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της τάσης. Ως εκ τούτου, τα υψηλά margins δείχνουν διατηρήσιμα και το μέλλον λαμπρό, με αναλυτές να επισημαίνουν πως η εταιρεία μπορεί να «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε επίπεδο κερδοφορίας τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια. Ενδεικτικό πως το περιθώριο ΕBITDA για τα έργα καλωδίων παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα του 20% και για τη γκάμα προϊόντων της στο 7% - 9%, με την εταιρεία να στρέφεται στρατηγικά προς την εκτέλεση περισσότερων έργων στο ευρύτερο «μείγμα» της.
Το guidance για το 2024 είναι για αναπροσαρμοσμένα EBITDA 230 - 250 εκατ. ευρώ, που είναι 12,6% υψηλότερα από το φετινά ρεκόρ των 214 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση αυτό η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA της τάξεως του 7,2x - 7,8x περίπου.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως μέσα σε μία χρονιά διογκωμένου επενδυτικού έργου, η Cenergy κατάφερε να μειώσει το δανεισμό της και να παράξει ελεύθερες ταμειακές ροές που ανήλθαν στα 76 εκατ. ευρώ το 2023, με τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται σημαντικά σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, στα 377,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα καλωδίων μειώθηκε κατά 31 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 304 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2023, λόγω βελτιωμένων λειτουργικών ροών, ενώ και ο καθαρός δανεισμός στο κομμάτι των σωλήνων χάλυβα μειώθηκε στα 73,5 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως η διοίκηση της Cenergy απορρίπτει τυχόν φήμες και σενάρια για πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Από την άλλη, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 138,4 εκατ. ευρώ το 2023 από 79 εκατ. το 2022, ενώ σε παρόμοιο επίπεδο αναμένεται να κινηθούν και για φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος τους (121,1 εκατ. ευρώ) αφορούσε τον τομέα καλωδίων προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για καλώδια, με τα υπόλοιπα 17,3 εκατ. ευρώ να δαπανώνται από τον τομέα σωλήνων χάλυβα.
Η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει παράλληλα χαμηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος για φέτος, καθώς πέρα από τις κινήσεις περαιτέρω μείωσης του καθαρού χρέους και δανεισμού της, έχει καταφέρει να συμφωνήσει σε χαμηλότερα spreads με τις τράπεζες κάτι που της προσφέρει «working capital» και που οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος για τόκους.