Τις εντυπώσεις φαίνεται πως έκλεψε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο future forum που διοργάνωσε η HSBC στο Ντουμπάι για τη ζώνη MENAT (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Τουρκία), με τον επενδυτικό οίκο να διατηρεί τη σύσταση «buy» και να αυξάνει κατακόρυφα την τιμή στόχο για τη μετοχή της τράπεζας στα 6 ευρώ, από 4 προηγουμένως.
Οι αναλυτές του οίκου αναφέρονται στην άκρως επιτυχημένη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, με την πώληση του 27% που κατείχε στο υψηλό τμήμα του εύρους, ήτοι στα 4 ευρώ, μέσω accelerated book building. Πλέον, η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλέον πλήρως ιδιωτικοποιημένη με τον J. Paulson να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 18,62%, τη στιγμή που η ολοκλήρωση του placement αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα - εμπορευσιμότητα και τη στάθμιση της μετοχής στον MSCI Greece.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς ήταν πολύ υψηλό, σύμφωνα με τους αναλυτές, παρουσιάζοντας το business plan της περιόδου 2024 - 2026, με το βάρος να πέφτει στην τροχιά των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και στα μερίσματα. «Ενώ το guidance της διοίκησης για τη μεσοσταθμική βάση Euribor στο 3,8% για το 2024 θεωρήθηκε υψηλό από τους επενδυτές, οι περισσότεροι εξ αυτών διαπίστωσαν πως το συντηρητικό «μείγμα» καταθέσεων και το guidance για το beta καταθέσεων θα αποτελέσουν ελκυστικούς παράγοντες αντιστάθμισης», αναφέρουν οι αναλυτές.
Όσον αφορά τα μερίσματα, η φιλοδοξία για δείκτης διανομής επί των κερδών στο 50% έως το 2026 εξετάστηκε εξονυχιστικά από τους ξένους θεσμικούς, ενώ η διοίκηση δήλωσε ότι η ισχυρή δημιουργία κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο των συνθετικών τιτλοποιήσεων τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας έτσι το κόστος κινδύνου.
Υπό το πρίσμα του νέου business plan της τράπεζας, η HSBC αυξάνει τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία για το 2024 - 2025 κατά 41% - 30% αντίστοιχα, λαμβάνοντας μια πιο αισιόδοξη θέση για την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους, των προμηθειών και του κόστους κινδύνου. Παράλληλα, αναμένει 1) μια πιο ήπια αποκλιμάκωση των επιτοκίων έναντι της τιμολόγησης των αγορών, 2) περαιτέρω πρωτοβουλίες από τη διοίκηση της Πειραιώς σε πιο μακροπρόθεσμες λήξεις προϊόντων σταθερού εισοδήματος, 3) υιοθέτηση IRS hedges για την κάλυψη περίπου του 1/5 των assets που αποφέρουν τόκους, 4) μια «συμπαγής» βάση καταθέσεων που θα επιβραδύνει τη τάση υποχώρησης των καθαρών εσόδων από τόκους (NII).
Η HSBC αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους θα υποχωρήσουν με ρυθμό CAGR 4% τα επόμενα τρία χρόνια (2023 - 2026) και η εκτίμησή της για το 2025 είναι πλέον κατά 10% υψηλότερη από ό,τι στο παρελθόν. Στη βάση της ισχυρής δημιουργίας κεφαλαίων, οι αναλυτές εισάγουν στο μοντέλο τους τις διανομές μερισμάτων, αυξάνοντας σταδιακά το payout στο 30% (έναντι 50% που έχει θέσει στο guidance η Πειραιώς). Παράλληλα, εκτιμά ότι η κερδοφορία της τράπεζας για το 2024 - 2025 θα υποχωρήσει κατά 12% - 13%, αντίστοιχα.
«Δεδομένου ότι τα υψηλά των καθαρών εσόδων από τόκους είναι πίσω μας και οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι ορατές, πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Πειραιώς θα μετατοπιστεί από την αύξηση της κερδοφορίας, στην ανθεκτικότητα του περιθωρίου, την ενίσχυση του book value, την απόδοση κεφαλαίου και τη βελτίωση του κόστους κεφαλαίου. Θεωρούμε ότι η ενσώματη λογιστική αξία θα κινηθεί με 7% CAGR το 2023 - 2026, με payout στο 30% και το δείκτη CET1 να φτάνει στο 15,9% το 2026. Αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξεως του 5%» αναφέρουν οι αναλυτές.
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο δείκτης CET1 της Πειραιώς δε θα παραβίαζε το 15%, ακόμη και αν το payout έφτανε το 50% όπως αναφέρεται στο business plan. Με payout στο 50%, η μερισματική απόδοση του 2026 θα ήταν περίπου στο 9%. Παράλληλα, παρά το το ράλι της μετοχής του τελευταίους δώδεκα μήνες, η μετοχή της τράπεζας παραμένει φθηνή, με δείκτη P/TBV για το 2024 στο 0,75x, με ένα άκρως ικανοποιητικό και αξιόλογο επίπεδο λογιστικής αξίας και δυνατότητας απόδοσης κεφαλαίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Πειραιώς καταγράφει μία εκ των υψηλότερων αναπτυξιακών δυναμικών στο πεδίο της ενσώματης λογιστικής αξίας στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) με τα χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.