3αλφα: Τι σηματοδοτεί η νέα επένδυση στη Θεσσαλία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
3αλφα: Τι σηματοδοτεί η νέα επένδυση στη Θεσσαλία
Η απόκτηση ακινήτου 26.000 τμ στη Λάρισα και ο στόχος για τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού κόμβου. Στα σκαριά και η δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας βιομηχανικής παραγωγής και συσκευασίας.

Πιστή στην αναπτυξιακή της στρατηγική παραμένει η 3αλφα-Αφοί Καραγεωργίου ΑΕΒΕ, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο τυποποίησης και εμπορίας οσπρίων, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τα επενδυτικά της σχέδια και προσβλέποντας προς μια συνεχή ανοδική πορεία.

Απώτερος στόχος της διοίκησης παραμένει πάντοτε η ανάπτυξη καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων, εστιάζοντας στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις για υγιεινή διατροφή παράλληλα με τις παραδοσιακές καταναλωτικές συνήθειες.

Απόκτηση ακινήτου 26.000 στη Λάρισα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ανακοίνωσε πριν από μερικά 24ωρα την υλοποίηση μιας νέας επένδυσης, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής γεωργικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην απόκτηση ακινήτου 26.000 τμ στην περιοχή Νέων Καρυών στη Λάρισα το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως πολυλειτουργικός κόμβος που θα περιλαμβάνει κέντρο συλλογής πρώτων υλών και πρώτης επεξεργασίας, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής τελικών προϊόντων. Στα σχέδια της 3αλφα περιλαμβάνεται μάλιστα και η δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας βιομηχανικής παραγωγής και συσκευασίας στο εγγύς μέλλον.

«Στην 3αλφα, βλέπουμε ευκαιρίες εκεί που κάποιοι ίσως βλέπουν εμπόδια. Η επέκτασή μας στη Θεσσαλία δεν αφορά απλώς την δημιουργία ενός hub. Αφορά μία επένδυση στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας μέσα από την δημιουργία ενός δεύτερου πόλου επεξεργασίας οσπρίων, ακριβώς δίπλα από το χωράφι. Είναι η απτή υπεράσπιση του οράματος ευημερίας που έχουμε για τις επόμενες γενιές», αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άγης Καραγεωργίου.

«Ενισχύοντας την παρουσία μας στη Θεσσαλία, οχυρώνουμε την αλυσίδα εφοδιασμού μας, και κυρίως ενισχύουμε την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργούμε θέσεις εργασίας, στηρίζουμε τις τοπικές κοινότητες και ενδυναμώνουμε τους Έλληνες παραγωγούς», σημειώνει επίσης κι ενώ οι Θεσσαλοί εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, έξι μήνες μετά το πέρασμα της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel.

Η νέα επένδυση της εταιρείας είναι μόνο μια από τη μακρά λίστα των στόχων που έχει θέσει τα τελευταία χρόνια. Το 2022 και σε πείσμα... των τότε δύσκολων καιρών, η 3αλφα προχώρησε στην υλοποίηση επένδυσης τεχνολογικού εκσυγχρονισμού με καινούργια σύγχρονη συσκευαστική μηχανή που συνοδεύεται από ανιχνευτή μετάλλων, δυνατότητα αυτόματης ζύγισης και μηχανή εγκιβωτισμού, αξίας 1,150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.

Σύμφωνα δε με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις, το 2022 εμφάνισε καθαρές πωλήσεις ύψους 28,22 εκατ. ευρώ έναντι 27,34 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 3,2%, ενώ κατέγραψε μείωση κατά 5,8% στο μικτό περιθώριο κέρδους σαν ποσοστό επί των πωλήσεων, λόγω «της σημαντικής αύξησης του κόστους πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας καθώς και της επίδρασης των λοιπών αυξητικών συντελεστών που επηρέασαν το κόστος πωληθέντων».

Το αποτέλεσμα μετά φόρων διαμορφώθηκε σε ζημιές ύψους 321 χιλ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 623 εκατ. ευρώ το 2021.

Η εταιρεία στα τέλη του 2022 απασχολούσε 103 άτομα με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Αναφερόμενη στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφηκαν το 2022, η 3αλφα αποκάλυψε ότι οι αυξήσεις των τιμών βασικών αγροτικών πρώτων υλών τόσο στα όσπρια όσο και στα ρύζια κυμάνθηκαν κατά περίπτωση μεταξύ 20% και 60%.

Μια επιχειρηματική ιστορία μισού και πλέον αιώνα...

Η 3αλφα ιδρύθηκε το 1968 ως ομόρρυθμος εταιρεία στη Νίκαια του Πειραιά, με αντικείμενο την επεξεργασία και τυποποίηση οσπρίων και ρυζιών, σε μια εποχή που ξεκίνησε δειλά δειλά η μετεξέλιξη των παραδοσιακών μπακάλικων σε self service με ράφια και γόνδολες. Η τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων ήταν αναγκαία και σε αυτή στράφηκε η εταιρεία από την ίδρυσή της.

Το 1980 μετατρέπεται σε ΑΕ και το 1981 εγκαθίσταται σε ιδιόκτητο εργοστάσιο 6.000 τ.μ. στην περιοχή του Ρουφ. Σήμερα οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις έχουν επεκταθεί στα 14.000 τ.μ. με υπερσύγχρονο εργοστάσιο τελευταίας τεχνολογίας και αυτόματες γραμμές παραγωγής και επεξεργασίας.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, προτεραιότητα της 3αλφα είναι η παραγωγή ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, επενδύοντας συνεχώς στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και τη λειτουργική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Πελάτες της είναι όλες οι μεγάλες αλλά και μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ενώ τα προϊόντα της διανέμονται μέσω ειδικών συνεργατών χονδρεμπόρων και σε άλλα κανάλια διανομής όπως το HORECA.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η 3άλφα συμμετέχει στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για «μόνιμη μείωση τιμής» με 12 προϊόντα της, όσπρια και ρύζια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητείται Mountain Resort Planner για το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας – Το μοντέλο αναβάθμισης

gazzetta
gazzetta reader insider insider