Κεντρικό ρόλο στο πλάνο της Eurobank το 2024 έχει η αγορά της Κύπρου, με τη δημιουργία ενός μεγάλου ελληνοκυπριακού ομίλου όταν ολοκληρωθεί η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας. Η Eurobank έχει αποκτήσει το 55,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής και αναμένει εντός του β΄ τριμήνου τις εγκρίσεις από ΕΚΤ, Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών για να προχωρήσει μετά σε υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των υπόλοιπων μετοχών. Η δημόσια πρόταση θα υποβληθεί εντός διμήνου από τη λήψη των εποπτικών εγκρίσεων, με τη Eurobank να υπολογίζει σε ενίσχυση του ποσοστού της τουλάχιστον στο 65%. Σημειώνεται ότι οι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της Ελληνικής είναι η Demetra Holdings Plc με ποσοστό 21% και το Σωματείο Εργαζομένων της Ελληνικής με 12%.
Την βαρύτητα της κυπριακής αγοράς και των αναπτυξιακών πλάνων που προωθεί η Eurobank στη Μεγαλόνησο σηματοδότησε η επίσκεψη σύσσωμης της Διοίκησης (19 – 22 Μαρτίου) στη Λεμεσό όπου πραγματοποιήθηκε το τριμηνιαίο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου και οι συνεδριάσεις των επιτροπών. Ως μεγαλομέτοχος, πλέον, της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας, της Ελληνικής, η Eurobank φιλοδοξεί να δημιουργήσει το μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα στην Κύπρο, μέσω της συνένωσης (συγχώνευσης ή απορρόφησης) Ελληνικής και Eurobank Cyprus. Η συνένωση θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, ενώ οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν ξεχωριστά σε πρώτη φάση.
Την προοπτική επέκτασης της Eurobank στην Κύπρο βλέπει θετικά και ο SSM, καθώς η Τράπεζα βρίσκεται σε ισχυρή θέση, έχοντας επιτύχει το 2023 οργανική κερδοφορία 1,5 δις. ευρώ, αυξημένη κατά 70% σε ετήσια βάση, απόδοση ιδίων κεφαλαίων 18,1%, κεφαλαιακή επάρκεια με δείκτη CET1 στο 17% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5%, ενώ ήταν η πρώτη συστημική ελληνική τράπεζα που προχώρησε στην αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η επένδυση της Eurobank στην Ελληνική, ύψους 800 εκατ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη στην Κύπρο που θα γίνει με μετρητά από μη κυπριακό τραπεζικό οργανισμό και ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων θα καταλήξει σε ιδιώτες μετόχους.
Eurobank Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα έχουν αλληλοσυμπληρωματικά επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας και η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας αποτελεί βασικό μοχλό για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Eurobank, που αποσκοπεί μέχρι το 2026 το 50% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.
Σημειώνεται ότι η Eurobank είναι η μοναδική συστημική ελληνική τράπεζα με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό. Η ισχυρή παρουσία της Eurobank στις αγορές της περιοχής μας συνέβαλε κατά περίπου 37% στην κερδοφορία του 2023, και είναι αποτέλεσμα της διορατικής στρατηγικής που μεθοδικά υλοποιεί η Τράπεζα με απώτερο στόχο την ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου. Έρχεται δε ως συνέπεια και της διαρκούς βελτίωσης των ψηφιακών και τεχνολογικών υποδομών της, δεδομένων των επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια.
Το σκεπτικό της Eurobank για την απόκτηση της Ελληνικής στην Κύπρο βασίζεται στο ότι η δεύτερη είναι μία πολύ καλή Τράπεζα, με ισχυρό αποτύπωμα στη λιανική τραπεζική στην Κύπρο, πολύ ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα, η οποία θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και για χρηματοδότηση κάποιων διεθνών έργων, τα οποία σχετίζονται με την Κύπρο. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο γίνονται και θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις, όπως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, στο οποίο η Eurobank Κύπρου φιλοδοξεί να παίξει κεντρικό ρόλο ως χρηματοδότης, ενώ σημαντικές προοπτικές επενδυτικών έργων υπάρχουν επίσης στον χώρο των ακινήτων και του τουρισμού. Επιπλέον, η Eurobank βλέπει την αγορά της Κύπρου ως βάση για την ανάπτυξη εργασιών και τη συνεργασία του Ομίλου με τις δυναμικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας, οικονομίες που τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες αναμένουν πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.